Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Rovaniemellä Airbnb-toiminta on sekavaa

Anssi Jokiranta
Rovaniemen keskustassa  sijaitsevassa kerrostalossa on useita Airbnb-asuntoja.

Rovaniemen keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa on useita Airbnb-asuntoja.

Sven Pahajoki

Muun muassa Uusi Rovaniemi sekoittaa 10.4. lehdessään Airbnb-majoituksen nimissä asioita, jotka ovat lopulta äärimmäisen yksinkertaisia. On perinteistä jakamistalousmuotoista majoitustoimintaa omaan asuntoon muutaman kerran vuodessa esimerkiksi kesätapahtuman yhteydessä ja on ammattimaista majoitustoimintaa. Tästä on lain määräämät säännöt.

Kaavassa on määritelty, mitä asuinkerrostalossa saa olla. Kaavassa jos asuinkerrostalo, silloin ei saa olla majoitusta. Näin sanoo Korkein hallinto-oikeus. Alle puolen vuoden vuokrasopimukset ovat majoitusta sekä kalustetut asunnot, joita myydään turisteille. Nämä kaikki Airbnb-kohteet Rovaniemellä ovat majoitusta ja kaavan ja lain vastaista.

Ammattimainen majoitustoiminta on majoitusta, jossa majoittaja pyrkii taloudelliseen tulokseen.

Näitä majoittajia ovat tietysti lailliset paikalliset hotellit ja hostellit, jotka noudattavat annettuja lakeja ja säädöksiä ammattimaisesta majoitustoiminnasta.

Mutta sitten on suuri määrä ammattimaista majoitustoimintaa harjoittavia tahoja, jotka eivät lakeja ja säädöksiä noudata. Muun muassa Kokkolan rikospoliisi Kokkolan sanomien mukaan nostaa syytteitä laittomista salahotelleista ja Airbnb-kohteista. Helsingissä ja Lappeenrannassa rakennusvalvonta on uhkasakon voimalla kieltänyt laittomia salahotelleja ja Airbnb-kohteita. Muuallakin Suomessa ovat viranomaiset puuttuneet Airbnb:n toimintaan.

Kerrostaloissa voivat asukkaat vaatia isännöitsijän ja hallituksen puuttumaan ja kieltämään kaavan ja yhtiöjärjestyksen vastaisen Airbnb-toiminnan. Jos ei kielto toimi, voi taloyhtiö ottaa tämän laittoman Airbnb-asunnon haltuunsa. Mikäli näissä laittomissa asunnoissa sattuu vahinko, tulipalo tai joku vakava seuraus, ei vakuutusyhtiö korvaa ja maksumiehiksi voivat joutua taloyhtiön asukkaat.

Kuinka pitkälle Rovaniemen kaupunki ja valvovat viranomaiset rohkenevat sallia tällaisen lakeja ja säädöksiä noudattamattoman ammattimaisen majoitustoiminnan jatkumisen?

Edit 15.4.2019 klo 9.10: Korjattu kuvateksti.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Ottakaapa selvää asioista. Mikäli yritys tuottaa tällaisia palveluita kerrostaloissa ja sattuisi vahinko, silloin ei joudu taloyhtiö maksumieheksi. Yrityksillä on vastuuvahinkovakuutukset sekä lisävakuutus, joka korvaa huoneiston omistajan kiinteiden kalusteiden vahingot. Yksityishenkilö ei voi saada tällaisia vakuutuksia, jotka ovat räätälöity yrityksille. Joten, jos yritys harjoittaa ko. toimintaa sillä on vakuutukset, jos yksityinen harjoittaa ko. toimintaa niin silloin taloyhtiö joutuu vastuuseen vahingosta, koska yksityinen ei voi saada esim. vastuuvahinkovakuutusta. Toimittajat voisivat selvittää tämän asian yksinkertaisesti lähestymällä vakuutusyhtiötä.

  • Raha ratkaisee

    Villin lännen touhuja. Raha ratkaisee ja turistit ja muut matkustavat valitsevat sen edullisemman majoituksen. Eli vastakkain ovat hotellinpitäjät ja tämä airbnb. “Nimi on tullut ilmapatjasta.” Sehän on selvää että vakuituiset kerrostalon ja rivitalon asukkaat häiriintyvät tälläisestä toiminnasta. Toiselta puolen maapalloa saattaa vielä tulla niitä ikäviä kirppuja, loisia ym… Ne kun leviää niin koko talon joutuu desinfioimaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös