Esa Tikkala

Tarveselvityksen aikana on kuultu asukkaita, mutta vain oikeaoppisen prosessin vuoksi…asukkailla on täysin päinvastaiset toiveet kuin kaupungin virkamiehillä: kouluja ei haluta lakkautettavan…”

”Tivolin kaltaiselle live-keikkaravintolalle olisi kysyntää…keikkapaikka vaatisi sijainnin keskeltä kaupunkia, mutta ympäristö on täynnä kerrostaloja ja pieniä liiketiloja…”

”Kaavoitus tuhoaa Koskipuiston rannan viheralueen…” Nämä ovat kirjoituksia Helsingin vierailuni ajalta 11.–15.6. Uudessa Rovaniemessä.

Päätoimittaja Leena Talvensaari puolustaa laillisuuden edellyttämää julkisuutta kaupunkimme päätöksentekoon hyvin perustellussa pääkirjoituksessa.

Lapin Kansa kertoi 11.6., kuinka kaupunginhallitus haluaa piilottaa julkisuudelta päätöksentekoaan, vaikka valtaosa kaupunginhallituksen käsittelemistä asioista ei edellytä salaamista.

Tiukka salaaminenhan on tietysti asiallista sellaisten pykälien kohdalla, jotka lain mukaan ovat ei-julkisia. Lienevätkö palkatun kaupunginhallituksen puheenjohtajan Liisa Ansalan esittelemät pelisäännöt jonkinlainen paniikkireaktio Rovaniemen hämärähallinnossa?

On surullista lukea kirjoituksia, joissa säännönmukaisesti kerrotaan merkittävistä epäkohdista kaupungin nykyisessä päätöksenteossa. Epädemokraattinen julkisuutta kaihtava meno alkoi kaupunginjohtaja Mauri Gardinin vuosina ja on sinetöitynyt nykyisen kaupunginjohtaja Esko Lotvosen viranhoidossa.

Pimennysverhotyyliin kuuluu se, että johtavat viranhaltijat äärettömän harvoin vastaavat kansalaisten kritiikkiin, huolenaiheisiin ja näkemyksiin. He mieluummin vaikenevat kuin Kremlin muuri.

Oudosti tämä koskee myös kaupunginhallituksen jäseniä ja suurta valtaosaa valtuutetuista. Edes jälkimmäisten luulisi kantavan poliittista vastuutaan.

Kaupunginhallituksen tasolla tätä politiikkaa noudattavat kaikki siellä edustetut ryhmät. Liekö syynä valtuustosopimus, joka vaikuttaa mahdollistavan ns. rakenteellisen korruption, jossa asiat taustalla sovitaan ja pitkälle valmisteltuina tuodaan luottamuselimille vain muodolliseen päätöksentekoon?

Avoimuutta kaihtava epädemokraattinen meno on julkisuudessa olevien tietojen mukaan johtamassa Rovaniemen taloudelliseen umpikujaan vain hieman yli kymmenen vuotta kuntien yhtymisen jälkeen. Nykyjohto niin virkamiesten kuin luottamushenkilöidenkin osalta ovat tästä vastuussa.

Kirjoittaja on eläköitynyt rovaniemeläinen musiikinopettaja.

Kommentit (3)

  • Pentti Stenbäck

    Tuo kritiikkiin ja esitettyihin kysymyksiin vastaamattomuus on aina vain pahentunut, varsinkin viimeisen vuoden aikana kaupungin ja asukasyhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa se on erittäin selvästi esille.
    Nuo kaupungin järjestämät asukastilaisuudet ovat olleet suorastaan asukkaiden halveksuntaa. Ajankohdat ovat olleet sellaisia, ettei niihin ole tavalliset töissä kävijät tai opiskelijat voineet osallistua kuin pieniltä osin. Ovat olleet tilaisuuksia vain sen vuoksi, että on saatu tilastoihin merkitä, että on järjestetty asukastilaisuus.
    Ilmiselvästi ei ole edes ollutkaan aitoa halua asukkaiden perusteltujen mielipiteiden ja esitysten kuulemiseen ja huomioonottamiseen.

  • Norvajärven Keisari

    Katsoppas Esa, se on niin, että ei kukaan katso olevansa vastuussa meille “räkyttäjille”. Meillä on paha tapa olla nuoleskelematta ja varmentamatta oman oksan kestävyyttä. Emme myöskään välitä siitä, että kosto saattaa kohdentua jälkeläisiimme useassa sukupolvessa. Tämä nykymeinininki on toista, kuin virkapostikorttiaika. Nyt reagoidaan ajantasaisesti ja sumeilemmatta. Se ei näille narreille sovi. Elävät vain omassa harhassaan. Eikö Sinulle ole sanottu koskaan: ” Onnea valitsemallesi tielle”?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös