Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Menikö tämä oikein, kaupunginhallitus? – Sierilän voimalaitos saa tuhota Kemijoen rantaa, mutta kaatopaikalle ei saa rakentaa tuulivoimaloita

Jussi Leinonen
Lukijalta: Menikö tämä oikein, kaupunginhallitus? – Sierilän voimalaitos saa tuhota Kemijoen rantaa, mutta kaatopaikalle ei saa rakentaa tuulivoimaloita

Sierilän voimalaitoksen sijoituspaikka. Näkymä Oikaraisen sillalta Sieriniemelle päin.

Irja Wendisch

Olen seurannut hämmästyneenä Rovaniemen kaupunginhallituksen päätöstä poistaa tuulivoimalat Kuusiselän kaatopaikan osayleiskaavaehdotuksesta ja sen ympärillä käytyä keskustelua. Kaupunginhallitus ei halua seitsemän tuuligeneraattorin nousevan paikalle, jossa tällä hetkellä sijaitsee kaatopaikka.

Samanaikaisesti kansallinen media tuottaa yllättävän paljon juttuja tuulivoiman kannattavuudesta, sitä kun tuotetaan nykyisin yhä tehokkaammin. Asiantuntijoiden mukaan uusimpien tuuligeneraattoreiden teho on parhaimmillaan jo yli 5 Megawattia.

Jos nämä Kuusiselkään suunnitellut seitsemän generaattoria varustettaisiin uusimalla teknologialla, olisi niiden teho yhtä suuri kuin Sierilään suunnitteilla olevan vesivoimalaitoksen nimellinen teho.

Arvoisat kaupunginhallituksen jäsenet, eikö omatunto kolkuttanut ollenkaan tätä päätöstä tehdessänne? Kiellätte päätöksellänne seitsemän generaattorin kokoisen tuulivoimapuiston rakentamisen ja perustelette sitä lähiseudun asukkaiden sekä matkailualan vastustamisella.

Olisittepa yhtä myötätuntoisia meitä yläkemijokilaisia kohtaan. Olette kaikin tavoin puolustamassa Kemijoki Oy:n suunnittelemaa vesivoimalaitosta Sierilään. Eikö teitä huolestuta lainkaan meidän Yläkemijoen asukkaiden, maanviljelijöiden sekä matkailualan yrittäjien hyvinvointi?

Kiinteistöverojen himossa olette jättäneet meidät pulaan tukemalla Sierilän voimalaitosprojektia kynsin ja hampain ja olette tällä tavoin valmiita uhraamaan 60 kilometriä luonnontilassa olevaa kauneinta maisemaa, mitä Rovaniemeltä löytyy.

Kaatopaikalle rakennetut generaattorit eivät häiritse kenenkään rauhaa ja niiden taivaan rantoja hipoviin siipiin on helppo tottua. Tässä asiassa minä puhun omasta kokemuksestani, sillä asun vakituisesti maassa, missä tulivoimalat ovat tuttu näky maaseudulla, sama mihin ilmansuuntaan katseensa kohdistaa.

Tällä tarkoitan Berliiniä ja sen ympäristöä, jonka asukasluku on samaa luokkaa kuin koko Suomessa. Vaikka pinta-alaa on vain murto-osa Suomen pinta-alasta, tulivoimapuistot ja miljoonat ihmiset näyttävät siellä viihtyvän rintarinnan aika hyvin.

Kirjoittaja Irja Wendisch on Berliinissä asuva Oikaraisen kyläläinen.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Arvoisten valtuuttamana valtuuston puhetta johtaa Jokiyhtiönkin valtuuttama ja luottamusta nauttiva entinen kansanedustaja.
    Siksikin on katsoa asioita yhteisen eikä niinkään yleisen edun vuoksi.

  • Kohta lähtee jäät ja päästään kalaan.

    Vanhan malliin vedettiin Ounasjokikin tähän keskusteluun. Mitä tulee joen kuivuuteen, olen aina kesäisin päässyt siellä veneellä kulkemaan, Ounasjoesta kesäisin pyydystettyä kalaa, etupäässä harjusta on aika usein pöydästämme löytynyt. Tosin se pitää itse käydä pyydystämässä. Joen vesi ei ole sen likaisempaa, kuin muuallakaan. Mitä tulee voimalaitoksiin, niitä oli suunnitelmassa 10, ei 13. Niistä yhdeksän olisi tullut Ounasjokeen ja yksi Meltausjokeen Suolankeittäjän kohdalle, putousta 55 metriä, ja säännöstely olisi yltänyt Unarijärven pohjoispuolelle. Ounasjoki on suojeltu Naturassa, Koskiensuojelulailla, jonka perusteella jokiyhtiö sai korvausta noin 120 milj.mk. Ja kaiken tappina on laki Ounasjoen suojelusta. Mitä tulee tulviin, jo minua ennen eläneet sanoivat: ”Antaa tulvia, Ounasjoen törmät kyllä kestävät”. Joten odotellaan lumien sulamista, korvasienien kasvamista vellitarpeisiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös