Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Kylänraitti raiskattiin sähköpylväillä

Juha Kuusela
Kirjoittaja hämmästelee sähköpylväiden sijoittelua idyllisen kylänraitin varrelle.

Kirjoittaja hämmästelee sähköpylväiden sijoittelua idyllisen kylänraitin varrelle.

Juha Kuusela

Peräkkäin Kuusamon tien varressa Kemijoen rannalla olevat Tennilän ja Viirin kylät kuuluvat maisemaltaan Lapin hienoimpiin. Viiri on valittu Suomen kauneimmaksi kyläksi eikä Tennilä siitä jälkeen jää.

Kylä on rakennettu sodan jälkeen 1952 valmistuneen tien molemmille puolille Tennivaaran kainaloon. Sen alapuolella virtaa Kemijoki kaksine koskineen ja horisontissa siitävät uljaat Kivalot.

Kylästä ja sen kauneudesta osaavat nauttia niin sen asukkaat kuin ohikulkijatkin.

Sitten iski sähköyhtiöön ahneus, joka naamioitiin "turvallisuuden" kaapuun. Poliitikkojen luvalla se veti tänä talvena sähköjohdot tien viereen. Lyhyellä matkalla langat loikkivat neljä kertaa tien yli ja kun tien varressa jo aiemmin ovat katuvalot, Tennilän kylää hallitsee nyt idyllisen kyläraitin sijasta Rovakairan massiiviset pylväsrivistöt.

Ymmärrän hyvin, että metsätaipaleilla on järkevää vetää sähköt tien linjan mukaisesti, mutta en sitä, että se pitää tehdä myös kylien kohdalla, sillä huoltamisen kannalta ei olisi ollut ylivoimaista pysytellä vanhalla valmiilla linjalla peltoaukealla tai lähimetsän suojassa. Hommahan on toiminut siinä hienosti iät ja ajat!

Mitään keskustelua Rovakaira ei asiasta synnyttänyt, vaikka uudet linjaukset vaikuttavat maisemaan merkittävästi. Tulkaa katsomaan. Se on hirveää menoa!

Meillä kaupungissa on ympäristösuojelijaa ja rakennusvalvojaa ja ties mitä julkisivulautakuntaa, mutta ei heitä ole näkynyt puhumattakaan, että olisivat ohjeistaneet yhtiötä tai puolustaneet kyläläisiä. Mummojen pissavesistä on jaksettu jauhaa, mutta ei oikeista asioista!

Ympäristövirkamies Hannele Pokalta olisi syytä saada kommentti ja nykyisiltä kansanedustajilta, jotka ovat tuhopykälät Rovakairan hyväksi ilmeisesti laatineet.

Nämä Rovakairan maisemainsinöörit ovat saaneet mellastaa jo pitkään kylissä ja pikkurahalla vaientaneet isännät vuokraamaan maat pylväilleen. Seuraavana vuorossa on Viiri – se kerran Suomen kauneimmaksi valittu. Pitäkää puolenne siellä Rosvokairaa vastaan!

Totuus on, että kotikyläni kaunis raitti, jota olen kulkenut 61 vuotta, on tuhottu ja rakennettu tuntemattomaksi. Niin sanottu "kehitys" eli jokiyhtiö pilasi ensin joen, sitten sähköyhtiö kyläraitin.

Kun vielä joku taalerimies laittaa tuulimyllyt vilkkuvine valoineen vaarojen päälle, niin johan on Lapin kiehtova erämaaseutu hävitetty.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Ihan sama homma muillakin ilman suunnilla, ei vain tuolla kylällä

  • Kauko

    Ahaa..hip hip heijaa! Lennellä, olisi tähän, todennäköisesti vastauksia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös