Lukijalta: Kemijoki Oy sananvapauden kimpussa – Johdon pitäisi ymmärtää, että sitä on oikeus kritisoida

Vesa Puuronen

Kemijoki-yhtiö on tehnyt kantelun Lapin ely-keskukselle keskuksen virkamiehen yleisönosastokirjoitusten vuoksi. Yhtiön mukaan kirjoittelu on vahingoittanut yhtiön mainetta.

Yhtiö on tottunut toimimaan Lapissa mielensä mukaisesti virkamiesten suosiollisella avustuksella eikä voi sietää, että joku virkamies, vaikka yksityishenkilönäkin, arvostelee sitä. Laajaa taloudellista toimintaa harjoittavan yhtiön johdon pitäisi ymmärtää, että sitä on oikeus kritisoida.

Yhtiö on tuhonnut Kemijoen luonnon ja maisemat sekä kalastukseen perustuneen kulttuurin ja asutuksen edellytykset ja aikoo täydentää tuhotyötään rakentamalla Sierilään voimalaitoksen. Yhtiö on vuosikymmeniä väistellyt Kemijoen kalaston kärsimien vahinkojen korvausvelvoitteitaan, eikä ole juuri edesauttanut vaelluskalakantojen palauttamista kalateiden avulla.

Yhtiö toimii kuin siirtomaaherra. Se on välinpitämätön paikallisten ihmisten tarpeille ja ajaa vain omistajiensa, etelän suurimpien kaupunkien ja muutamien yhtiöiden etuja.

Kemijoki-varren asukkaiden silmissä yhtiö on pilannut maineensa itse vuosikymmenien aikana. Nyt se jatkaa maineensa pilaamista täysin perusteettomalla ja sananvapauden periaatteita loukkaavalla kantelullaan.

Kantelussa mainittu virkamies ei ole käsitellyt Kemijoki-yhtiöön liittyviä asioita virkatyönään, joten siten hän ei voi olla esteellinenkään. Yhtiön kantelun tarkoitus onkin ilmiselvästi rajoittaa kyseisen henkilön sananvapautta.

Ely-keskuksen johtajan kantelun johdosta antama lausunto (YLE 29.6.) osoittaa, että hänkään ei ymmärrä, että virkamiehillä on sananvapaus. Toivottavasti Kemijoki-yhtiön omistajatahot puuttuvat yhtiön johdon laillisuuden rajoja hipovaan hyökkäykseen oikeusvaltion keskeistä sananvapautta vastaan.

Toivottavasti ely-keskus ei taivu yhtiön painostukseen, vaan päinvastoin kannustaa virkamiehiään esiintymään entistä useammin julkisuudessa.


Kommentit (2)

 • Syväsenvaarasta

  Punikit haukkuu,karavaani kulkee.Puurosen ja hänen Ely-toverinsa tarkoitusperät kyllä tiedetään.
  Kemijoki Oy,on tuonut tuhansia työpaikkoja ja hyvinvointia lappiin.Miljoonia verotuloja vuosittain,joet ovat kunnon altaita,eikä mitään puropahasia,kuten Ounaskoski ennen Valajaisen rakentamista,voimalaitossilloista pääsee kulkemaan joen yli,kuten Herra Puuronenkin varmaan kulkee esim.Vanttauksella.
  Jokimaisemat ovat parantuneet, veneilymahdollisuudet on hyvät varsinkin ,kun jokiyhtiö osti jokea pilaavan uiton pois,joka vei vettä ohi turpiinien,tukki välpät,ja oli kallis puomi,ym.kuluineen.
  Pohjolan Voima tukki Kemijoen Isohaaran laitoksellaan,ja esti lohen nousun….miksi ette valita heille,osoite on väärä.Näkyy olevan jotain hampaankolossa selvästi kejoa vastaan.
  Ja kaikkihan sen tietää,että lohiportaat ovat toimimattomat,se on turhaa rahan haaskausta,lohi ei enää nouse,eikä sitä päässeet ennenkään tavalliset ihmiset pyytämään,vaan se oli talollisten etu,muut ajettiin pois,jopa aseella uhaten.

 • Korkalovaara

  Jos virkamies ottaa näkyvästi kantaa jonkin asian puolesta tai jotain vastaa niin aina voi epäillä onko hän puolueeton. Kysymys ei ole sananvapaudesta vaan puolueettomuudesta. Kemijoki Oy on eittämättä tehnyt paljon vahinkoa jos toki hyvääkin. Nyt toki on vain käynyt niin että aina kun ” Jokiyhtiö ” tekee jotakin niin aina se on väärin. Joittenkin mielestä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös