Esa Tikkala

Seurasin 9. lokakuuta tasavaltamme presidentin Sauli Niinistön vierailua Rovaniemen Sampokeskuksessa. Kuuntelin kiinnostuneena hänen puheenvuoroaan, jossa presidentti painotti toimintaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lapin osalta hän totesi muun muassa: "Yritetään pitää Lapin luonto mahdollisimman entisellään". Tähän näkemykseen pitää Rovaniemelläkin suhtautua vakavasti.

Saman päivän Lapin Kansassa kerrotaan, kuinka Rovaniemen kaupunginhallitus on perustanut työryhmän, jonka jäsenyyteen kutsun saavat muun muassa Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Lapin urheiluopisto, Lapland Hotels ja Kiinteistö Oy Lappi-Areena.

Puheenjohtajaksi nimetty Liisa Ansala esittää artikkelissa hurskaan toiveen: "Toivottavasti kukaan ei tulkitse väärin työryhmän tarkoitusperiä. Ei tässä olla tuhoamassa vaaraa, vaan keskustelemassa, että siitä tulisi kaikkien näkökulmasta parempi".

Kun on saanut surullisena seurata erityisesti kuntaliitoksen jälkeen Rovaniemen hallinnoijien touhuja Ounasvaaran alueen asteittaisessa tuhoamisessa ja pirstomisessa, viimeisenä vapaa-ajan lautakunnan yksimielinen päätös 12 000 neliömetrin alueen metsän kaatamisesta lumensäilytystä varten, ei voi kuin kauhistella vaaran hyväksikäyttöä muun muassa mainittujen toimijoiden tarkoituksiin. Ounasvaaran luonto sellaisenaan ei kerta kaikkiaan tarvitse tämän työryhmän, eikä minkään muunkaan toimijan "kehittämistä".

Ryhmään kutsutuilla organisaatioilla on kyseenalainen maine Rovaniemen ainoan oikean tunnusmerkin, Ounasvaaran luonnon laaja-alaisesta hävittämisestä. Sillehän antoi perustaa kaupungin hallinnoijien taannoinen käsittämätön päätös vaaramme poistamisesta kansallisesti merkittävien luontokohteiden listauksesta.

Vetoan Sauli Niinistön toteamuksen perusteella Rovaniemen kaupunginhallitukseen ja muihin luottamuselimiin: lakkauttakaa välittömästi valittu Ounasvaaran "kehittämiseen" tarkoitettu työryhmä. Presidentin näkemyksen hengessä päättäkää, että Ounasvaaran "kehittämiseltä" säästyneet luonnonvaraiset alueet saavat olla rauhassa.

Tällaisen päätöksen toteuduttua tulevat sukupolvet olisivat tyytyväisiä, kun vuonna 2018 ymmärrettiin lopettaa runnellun vaaramme lisätuho.


Kommentit (8)

  • Raksan Reiska

    Tutustukaa Rovaniemen alueen karttaan niin näette kuinka paljon vaaroja löytyy missä temmeltää. Ei Ounasvaara ole yhtään sen kummempi paikka kuin muutkaan, siinä ei ole mitään ainutlaatuista. Aikoinaan on rakennettu Korkalovaarakin täyteen eikä siihen kukaan tukehtunut. Järkyttävää, että kehitystä yritetään estää tekaistuilla perusteilla. Tonttimaaksi vaan koko Ounasvaara.

  • Help

    “Ounasvaaraa pitää rakentaa”? Järkyttävä mielipide! Miksi? Ounasvaaraa pitää nimenomaan suojella siltä hirvittävältä tuholta, joka Rovaniemen tärkeintä ja arvokkainta luontoa nyt uhkaa. Aivan liian paljon on jo tuhottu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös