Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Kaavoitus uhkaa tuhota Koskipuiston rannan viheralueen

Reijo Sulasalmi

Kaupungin suunnitelmissa on kaavoittaa rannan parhaalle nurmialueelle jollekin yrittäjälle 500 kerrosneliön kahvila-ravintolarakennus. Käydessäni viime viikonloppuna Ounaskosken uimarannalla kyselin ihmisiltä, mitä mieltä he ovat tällaisesta suunnitelmasta. Alueella oli paljon auringonottajia ja vapaapäivän viettäjiä, eikä yksikään haastattelemani henkilö kannattanut kyseistä kaavamuutosta. Ei siitäkään huolimatta vaikka rakennukseen olisi suunnitteilla myös uimarannan käyttäjien sosiaalitilat.

Kuinkahan moni nykyisistä päättäjistä on ottanut selvää aikaisemmista päätöksistä tai käynyt kyselemässä rannan käyttäjiltä mielipiteitä kaavamuutoksesta? Veikkaan, että ei yksikään.

Kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kerrotaan kauniisti, että Koskipuiston aluetta on tarkoitus kehittää nykyisten toimintojen pohjalta. Suunnittelulla pyritään muka tehostamaan Koskipuiston käyttöä ja viihtyisyyttä sekä varmistamaan nykyisten toimintojen pysyminen alueella. Miten tämä kaavamuutos palvelisi näitä tavoitteita? Mielestäni ei mitenkään. Tosiasiassa se tuhoaisi rannan viheralueen ja koko puiston viihtyisyyden.

Kaavamuutokset selostusluonnoksessa todetaan, että sen yhtenä tarkoituksena on elävöittää ranta-aluetta. Se kuulostaa omituiselta väitteeltä, kun molemmissa esillä olleissa kaavavaihtoehdossa käy todellisuudessa täysin päinvastoin.

Kyseinen KL-tontti tarvitsee tehokkuusluvusta riippuen jopa 1000 neliön tontin. Tämä kaikki on pois kaupunkilaisten uimarannan käyttäjien ja alueen auringonottajien vapaasta käytöstä. Kun aluetta ei voisi enää käyttää auringonottoon ja oleskeluun, karkottaisi se kaupunkilaiset alueelta.

Rakennuksen alta jouduttaisiin lisäksi kaatamaan alueen puusto ja suunniteltu rakennus pilaisi massiivisuudellaan koko puistoalueen.

Koskipuisto on mainittu useissa kaupungin puisto- ja vihersuunnitelmissa kaupunkikuvallisesti erittäin tärkeäksi viheralueeksi. Kaupungissa on muutenkin vähän puistoja, joten ihmettelen suuresti, jos vastuulliset päättäjät, ammattitaitoiset kaavasuunnittelijat ja asemakaava-arkkitehdit antavat tämän tapahtua.

Yleisen edun, kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta olisi parempi vaihtoehto sijoittaa uimarannan sosiaalitilat leirintäalueen rajalla olevan vanhan jäätelökioskirötiskön paikalle. Rannan viheralue ja sen puusto säilyisivät ja alue jäisi oikeasti kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön.

Leirintäalueen yrittäjä on useita kertoja esittänyt kaavoitettavaksi tonttia samalle alueelle uudelle vastaanottorakennukselle. Rakennuksessa olisi myös kahvila- ja sosiaalitilat uimarannan käyttäjille.

Miksi se ei kelpaa kaavoittajalle, vaikka se olisi niin rannan käyttäjien kuin leirintäalueen kehittämisen ja kaupunkikuvankin kannalta paljon parempi ratkaisu?

Silloin ranta-alue säilyisi puistomaisena uimarantana niin kuin valtuusto on päättänyt. Samalla voitaisiin toteuttaa VSU-maisema-arkkitehtitoimiston esittämä vaihtoehto leirintäalueen tulo- ja lähtöliikenteen siirtämisestä alueen pohjoispäähän ja puistoon sijoitettujen autopaikkojen siirtäminen Jäämerentien varteen.

Vinopaikoituksella uimarannan käyttäjien ja alueella järjestettäviin tapahtumiin osallistuvien pysäköintipaikat moninkertaistuisivat ja puisto säilyisi oikeana puistona. Uimarannan nykyisten sosiaalitilojen vieressä oleva pysäköintialue tulisi mielestäni kaavoittaa ns. tapahtuma-aukeaksi, jossa sallittaisiin pysäköinti muuna aikana kuten nytkin.


Kommentit (5)

  • Kantakaupunkilainen

    Viheralueiden kehittäminen (siistiminen ja ylläpito) on asia, mihin kaupunki voisi ensisijaisesti panostaa. Toivoisin ennemmin panostusta nykyisen leirintäalueen kehittämiseen, sielläkin on tainnut yrittäjä olla 90-luvulta asti löysässä hirressä kaupungin kanssa eli ei kannata satsata, kun ei ole tulevaisuudesta tietoa. Myös Waldemarin puolta voisi kehittää ja siistiä tielle näkyvän konttiarmadan ja roskikset sekä nykyaikaistaa vieressä olevat uimakopit ja sosiaalitilat talouden niin salliessa. Uudisrakentaminen vaikuttaa melko turhalta ja puistoaluetta rajaavalta toimenpiteeltä.

  • Uimarannan käyttäjä.

    Viikko sitten oli aurinkoinen ja lämmin ilma ja se houkutteli uimarannalle jälleen lukuisia auringonottajia ja vedestä nauttivia kaupunkilaisia. Oli järkytys kuulla, että kaupunki oli suunnittelemssa rannan parhaalle nurmialueelle jotain ihmeen kahvilarakennusta. Käsittämätön ajatus kaavoittaa rantaan ravintolarakennus jonkun kiinnostuneen yrittäjän bisneksiä varten, kun alueelta löytyy kyseisiä palveluita. Koskipuisto ja sen ranta-alue uimarantoineen on kaupungin tärkein viheralue ja kaupunkilaisten suosituin vapaa-ajan viettopaikka kesäisin. Miksi ihmeessä kaupungin virkamiehet (ilmeisesti kaupunginjohtajan johdola) painostavat kaavasuunnittelijoita tekemään tontin liikerakennukselle rannan parhaalle alueelle vain yhden kiinnostuneen yritäjän bisneksiä varten? Onkohan kyseessä jonkin sorin korruptio? Ottakaa hyvät päättäjät järki käteen ja hylätkää moinen sunnitelma. Säilytetään Koskipuisto ja sen ranta-alue tuleville sukupolvillekin. avila-/ravintolarakennuksen rakentaminen rantaa tuhoaa kaupunkilaisten tärkeimmän virkistysalueen. Rakennus pilaisi massiivisuudellan maiseman ja kaupunkikuvan puiston osalta kaupungista päin katsottuna. Menettäisimme myös hienon virkistysalueen ja auringinottopaikan ikuisiksi ajoiksi. Uimaranta tarvitsee uudet ja ajanmukaiset sosiaalitilat, mutta miksi pilata koko ranta ja maisema, kun parkkipaikan ja Jäämerentien väliselle aueelle sijoitettu rakennus säilyttäisi ranta-alueen kaupunkilausten käytössä. Leirintäaluekin kaipaisi uutta vastaanottorakennusta ja siihen olisi niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin hyvä sijoittaa myös uimarannan ja tenniskenttienkin kaipaamat sosiaalitlat. Tilojen valvonta ja siistinä pitäminen hoituisi kai silloin leirintäalueen henkilöstön toimesta. Ajatus parkkipaikkojen siirtämisetä Jäämerentien varteen on myös kannatettava. Paikat moninkertaistuisivat ja mm erilaisten tapahtumien aikoina autot eivät olisi nurmikkoalueella. Me uimaranan ja Koskipuiston virkistusalueen käytäjät toivome päättäjiltä malttia ja viisautta säilyttää puisto ja ranta-alue kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Kiitos.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös