Henri Ramberg

Kesät talvet Rovaniemen keskustan pelätyin paikka lienee suojatie, ainakin jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Liian useasti saamme paikallismedioista lukea, kuinka autoilija on törmännyt ihmiseen juuri suojatiellä – paikassa, jossa meidän tulisi olla suojassa.

Usein onnettomuuksien jälkeen peräänkuulutetaan niin autoilijoiden kuin lihasvoimalla liikkuvien vastuuta, toisten kunnioittamista ja sääntöjen tuntemisen tärkeyttä. Mutta vähemmälle äänenpainoille tuntuu jäävän se, mitä liikenneturvallisuutta vastaavat tahot voisivat tehdä vieläkin paremmin.

On totta, että kaupungissa on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan merkittäviä parannuksia liikenneturvallisuuteen. Tästä esimerkkeinä niin hidasteiden lisääminen kuin valaistuksen parantaminen – näiden tiedämme vaikuttavan oleellisesti onnettomuuksia ehkäisevästi.

Mutta yksi merkittävä asia on jäänyt puolitiehen keskustan alueella, nimittäin nopeusrajoitusten alentaminen. Vuonna 2016 valmistuneessa Rovaniemen tie- ja katuverkkosuunnitelma 2035:ssä on ehdotettu Rovaniemen keskustan – kuten lähes kaikkien muidenkin asuinalueiden – tonttikaduille asetettavaksi nopeusrajoitukseksi enintään 30 kilometriä tunnissa.

Ihmetellä sopii, miksi näitä nopeusrajoituksia ei ole keskusta-alueella laajamittaisesti saatettu voimaan. Nopeuden lasku olisi merkittävä turvallisuutta parantava teko, koska tiedossa on, että ajonopeuden kasvaessa yli ”kolmenkympin” nousee kevyen liikenteen henkilövahinko-onnettomuusriski selkeästi.

Toivon hartaasti, että kaupunki saattaa alennetut nopeusrajoitukset voimaan pikaisesti niiltä osin, kuin niitä ei ole vielä toteutettu. En liene asiassa ensimmäinen tai yksin, ja sen vuoksi olen lähettänyt (11.8.) myös aloitteen Kuntalaisaloite.fi -palveluun, jotta asia saataisiin etenemään nopeammin kaupunginhallinnossa. Alennetut nopeusrajoitukset luovat turvallisempaa ja viihtyisämpää kaupunkiympäristöä meille kaikille, ei vain keskustassa asuville.


Kommentit (5)

 • Väistämään joutunut

  Lähdettäessä Kittilään kantatie 79:ää, Arktikumin kohdalla liikennevaloista ampaisee usein joku sisäkaistaa saavuttaen 80-100 mh:n tuntinopeuden 50 alueella, kun on kiire jonon keulille. Koskahan kaistanvaihdossa kolhtaa?

 • Nimetön

  Tähän on Rovaniemeläinen
  ratkaisu stereotyyppisten idioottien aikaansaamaa
  voimakasta melua tuottavat
  romuatot on liikenteessä..
  Kuulee kaukaa vaaran olevan lähellä tai melu tulee rinteenkulman
  parkista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös