Uusi Rovaniemi

Lukijalta: Miksei ensilumenladun avauspäivää ilmoiteta Rovaniemellä hyvissä ajoin?

Anssi Jokiranta
Moni päätyy hiihtämään ja majoittumaan muualle, kun varmuus ensilumenladusta on olemassa hyvissä ajoin etukäteen, kirjoittaja harmittelee.

Moni päätyy hiihtämään ja majoittumaan muualle, kun varmuus ensilumenladusta on olemassa hyvissä ajoin etukäteen, kirjoittaja harmittelee.

Hiihtelijä vain

Vuokatissa 10.10., Rukalla 12.10., Nurmeksessa 12.10., Imatralla 20.10. ja niin edelleen. Edellä mainitut muutamat esimerkit kertovat, missä ja minä päivänä ensilumenlatu aukeaa kyseisellä paikkakunnalla. Ja samaan aikaan täällä Rovaniemellä ihmetellään ja odotellaan pakkasjaksojen alkamista kunnolla, jotta ensilumenladun tekeminen voitaisiin edes aloitella.

Olen kummastellut jo monena vuonna Rovaniemellä asuessani niin yksin kuin porukassa, miksi Rovaniemi ”talviurheilukaupunkina” ei osaa etukäteen päättää tarkkaa päivämäärää ensilumenladun avaamiselle, jolloin jokainen innokas hiihtäjä tietäisi pääsevänsä ladulle ensimmäistä kertaa. Nyt itse kukin seurailee lehdistä ja käy jopa lumikasalla tarkkailemassa tilannetta, jotta tietäisi millä mallilla ensilumenladun tekeminen on. Siltikään oikein kukaan ei osaa sanoa, milloin se latu sitten oikein aukeaa. Ensilumenladun avausajankohtahan on sama meille hiihtämään haluaville kuin jouluaatto pikkulapselle.

Monella muulla paikkakunnalla on lyöty hyvissä ajoin lukkoon päivämäärä, jolloin ensilumenlatu avataan virallisesti. Ladun ei tarvitse tuolloin välttämättä olla kuin 1–2 kilometriä pitkä, mutta tieto ensilumenladun varmuudesta tietystä päivästä alkaen olisi erittäin mukavaa. Tällöin ulkopaikkakuntalaiset osaavat myös varata majoituksensa etukäteen ja suunnitella milloin olisivat hiihtämään tulossa. Nyt tilannetta on vaikea suunnitella, kun tästä ladun aukeamisesta ei tarkkaa varmuutta ole.

Oman kokemukseni mukaan lokakuussa moni päätyykin lähtemään muualle hiihtämään ensilumille sekä majoittumaan samalla, kun varmuus ladusta on olemassa hyvissä ajoin etukäteen.

Rovaniemellä lupailtiin ensilumenlatua avattavaksi viikon 42 aikana, mutta ilmeisesti lämpimiin säihin vedoten tämäkin ajankohta voi tulla liian aikaisin. Kummastusta herättää se, että miksi tämä ongelma on täällä niin iso, mutta etelämmässä sijaitsevat ensilumenladut on pystytty avaamaan jo, vaikka kelit ovat jopa lämpimämmät siellä päin. Toki joissain paikoissa on jäähdytettyä latua ja niin edelleen., mutta jokaisessa paikassa ei näihin turvauduta.

Olisiko jatkossa siis hyvä panostaa ensilumenlatuun niin, että ensilumenlatu avattaisiin tiettynä päivämääränä lokakuun puolen välin paikkeilla, ja tiedotettaisiin tästä asiasta jo viimeistään syyskuussa, jotta majoitusta etsivät ihmiset voisivat olla ajoissa liikkeellä asian suhteen. Panostettaisiin 1–2 kilometrin pituiseen latuun alussa ja sään kylmetessä koko ensilumenlatu voitaisiin sitten hoitaa kokonaisuudessaan kuntoon kuten nykyäänkin.

Ja olisiko Rovaniemen ensilumenladusta jopa siihen, että sitä markkinoitaisiin Suomen ensimmäisenä avautuvana ensilumenlatuna? Toki ymmärrän, että kustannuksia näistä asioista aina kasaantuu, mutta olisivatko hyödyt tätä kautta jopa kustannuksia suuremmat.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Harrastetaan niitä aktiviteetteja mitä luonto kulloinkin suo. Esim. luistelu järven jäällä kun jäät kestää. Voisi olla hauskempaa kuin jossain ruuhkaisessa hallissa.

 • RoiMatti

  Millainen hiilijalanjälki on keinolumella? Ounasvaaralla tehdään ja varastoidaan 30 000 m3 lunta joka sitten kuljetetaan, levitetään ja lanataan verovaroilla. Kyllä siinä naftaa palaa. Kaikki tämä jotta innokkaimmat pääsevät muutamaa viikkoa aikaisemmin hiihtämään.
  Turha hiihtely sinänsä on ympäristölle vahingollista. Ensin ajetaan autolla matkojen päästä ladun alkuun. Itse suorituksen aikana aineenvaihdunta nousee ja CO2 päästöt moninkertaistuvat verrattuna normaaliin. Myös metaania, rikkivetyä ja muita kaasuja tulee hiihtäjän perästä, riippuen ravinnosta.
  Lopuksi hiihtäjä käy tietysti saunassa tai ainakin suihkussa.
  Kaikki tämä energian tuhlaaminen aivan turhaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös