Onko Rovaniemen asukasluku todella kasvamassa? Voisiko kaupungin määrärahoja käyttää koko kaupungin ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen ja kestävän elämäntavan demonstroimiseen arktisille turismimassoille mieluummin kun infrastruktuurin ja pakettitalojen rakentamiseen?

Pöykkölän kasvihuoneet voidaan lämmittää kestävästi Lapin olosuhteissa ympäri vuoden ranskalaisen Jean Painin 1970-luvulla kehittämällä massiivisella puuhakekompostilla. Yksinkertaisella teknologialla saataisiin kahden vuoden ajan lämmintä vettä ja biokaasua kasvihuoneiden käyttöön sekä lopuksi vielä täydellistä multaa kasvihuoneille. Muiden rakennusten talojen sähkö ja lämmön tarve voidaan tuottaa kaasuttamalla puuhaketta niin kuin Alpuan kylässä Pohjois-Pohjanmaalla.

Euroopan suurimassa Ekokylässä Findhornissa vierailee kymmeniätuhansia turisteja vuosittain. Kylän sisällä on useita yrityksiä ja ne järjestävät kursseja, vierailuja ja majoitusta ulkopuoliselle. Taloudellinen vaikutus ei pelkästään rajoitu ekokylään vaan koko alueen kunnallistalouteen. Kolme isoa tuulimyllyä tuottaa koko 500 asukkaan kylän energiatarpeen.

Pöykkölässä olisi jo valmiina ekokylä-konsepti. Kaupunki voisi rakennuttaa alueelle pieniä passiivisia aurinko-omakotitaloja ja vanhat koulun tilat voitaisiin remontoida asuntokäyttöön.

Vaikka ekotaloja olisi pienempi määrä kuin kaavaan on suunniteltu, niiden hinnat olisivat huomattavasti korkeammat. Lämmön ja sähköntuotannon investoinnit olisi jo muutamassa vuodessa maksettu takaisin, jonka jälkeen kaupungin perustama ekokylä saisi jo tuloja lämmöstä ja sähköstä.

Nykyiset hyväkuntoiset rakennukset toimisivat yhteisinä kurssi- ja oleskelutiloina ekokylän asukkaille ja vieraille. Kasvihuoneet tuottaisivat ruokaa Rovaniemen asukkaille, ja pienimuotoinen eläinten pito esimerkiksi talviaikaan kasvihuoneen sisällä olisi mahdollista.

Kelkkaa ei ole vielä liian myöhäistä kääntää. Rovaniemeltä löytyy varmasti alueita, joihin omakotitaloja voi rakentaa purkamatta yhtään jo pystyssä olevaa toimivaa rakennusta. Ehdotan, että kaupunki järjestää avoimen ideakilpailun, jossa maaseutuoppilaitoksen ympäristöstä tehdään kaupungille ja sen asukkaille rahasampo pitkälle tulevaisuuteen mieluummin kuin kertaluontoinen tuloerä. Lähiruoka ja hajautettu energiantuotanto on tulevaisuutta!

Ekokylä- ja kasvihuonesijoittajia etsitään kestävän asumisen ja ruokatuotanto-osuuskunnan perustamiseen. Aihetta voi tulla ideoimaan kaupunkiviljelijöiden palstalle Inapolulle keskiviikkona 22.6. kello 17.

Christian Lankinen

Rovaniemen kaupunkiviljelijät

Global Ecovillage Network Finland

Copiosis Suomi

Jutusta korjattu viikonpäivä: tapahtuma on keskiviikkona 22.6. eikä torstaina kuten alkuperäisessä versiossa kirjoitettiin.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  Mainio idea! Talven pimeimpinä aikoina tuollahan voisi käydä hakemassa jopa ”viherterapiaa”. Mikäs sen parempaa virikettä kaamoksen synkistäneelle mielelle! Tässä(kin) olisi mahdollisuus johonkin rohkeasti uuteen ja kaikkien hyväksi.

 • Kansanliike

  Hyvä idea, laittakaa ”kansanliike” ajamaan tätä eteenpäin.
  sillä Kaupungin johdossa on ollut puhetta jo siitäkin, että alue myydään jollekin sopivalle grynderille.
  Jolloin alue olisi menetetty. Sitä ei missään nimessä saa sallia.
  Toimikaa nyt jo hyvät immeiset ennenkin tulee suurempaa vahinkoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös