Uusi Rovaniemi

Luciferia karkuun! Lapin viileä kesä on monelle matkailijalle luksusta: ”Täällä on täydellinen sää!”

Espanjalainen perhe pakeni Etelä-Euroopan helteitä Lappiin. Visit Rovaniemen Sanna Kärkkäisen mukaan Lapin viileä kesäsää on jopa nouseva matkailutrendi.

Luciferia karkuun! Lapin viileä kesä on monelle matkailijalle luksusta: ”Täällä on täydellinen sää!”

Hellettä pakoon. Isabel Solina (vas.) ja Enric Gómez (oik.) sekä heidän lapsensa Carla ja Berta Gómez matkustivat Barcelonan paahtavasta helteestä Rovaniemelle, jossa oli heidän mielestään keskiviikkona täydellinen kesäsää.

Anne Torvinen

”Halusimme lomalle jonnekin, missä emme ole käyneet ja missä on hyvä sää.”

Näin perustelee lomakohteen valintaa 16-vuotias Carla Gómez koko perheensä puolesta.

Espanjan Barcelonasta kotoisin oleva Gómez-Solinan perhe löysi Suomen Lapin ja Rovaniemen Lonely Planetin ja muiden internetin matkailusivustojen avulla. Mainostekstit, kuvat ja videot tekivät perheeseen vaikutuksen, mutta todellisuus on heidän mukaansa vielä parempaa.

”Paahtavassa kuumuudessa ei voi tehdä samoja asioita kuin meidän vilpoisammassa säässä."

”Täällä on täydellinen sää! Ihanaa, kun ei ole kuuma. Barcelonassa on nyt kamalaa”, perheen isä Enric Gómez,51, sanoo viitateen eteläistä Eurooppaa piinaavaan Luciferiksi nimettyyn helleaaltoon.

”Kyllä, lämpötila on juuri sopiva”, äiti Isabel Solina, 51, toteaa, kun mittari näyttää 20 lämpöastetta.

”Ja luonto on täällä niin kaunista, paljon kauniimpaa kuin kuvissa”, Carla Gómez lisää.

Gómez-Solinan perhe lensi Barcelonasta Rovaniemelle ja vuokrasi auton. He ovat kierrelleet eri puolilla laajaa kaupunkia, enemmän fiiliksen kuin mainosten mukaan: ”Improvisado”, Enric-isä huikkaa nauraen.

Uusi matkailutrendi

Vaikka suomalaiset ovat valitelleet kehnoa kesäsäätä, on se kääntymässä eduksi ainakin matkailun näkökulmasta.

”Suomen kesäsää on yhä useammalle matkailijalle luksusta. Voisi jopa puhua uudesta matkailutrendistä”, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

”Paahtavassa kuumuudessa ei voi tehdä samoja asioita kuin meidän vilpoisammassa säässä. Se, että jaksaa tehdä asioita ja pysyy virkeänä, on ihan oikeasti monille matkailijoille luksusta.”

Gómez-Solinan perheen tapaan yhä useampi matkailija löytää Rovaniemen netin matkailusivustojen ja erityisesti erilaisten parhaita matkailukohteita suosittelevien listausten kautta.

”Olen kuullut vastaavantyyppisiä kommentteja eri puolita maailmaa. Suomen ja Lapin hehkutus erilaisissa listauksissa tuo osaltaan meille lisää matkailijoita. Olen esimerkiksi saanut soittoja, että onko teillä siellä se erikoinen hotelli, josta luin. Tietynlainen Suomi-hype on päällä”, Kärkkäinen sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Bussimatkalla. Iris ja Thomas Pawlak vierailivat Joulupukin pajakylässä parin tunnin ajan. Cottbusin kaupungista Saksasta kotoisin oleva pariskunta oli bussimatkalla kohti Nordkappia. ”Lähdimme tälle matkalle ennen kaikkea upean luonnon takia”, Iris Pawlak kertoo.

Bussimatkalla. Iris ja Thomas Pawlak vierailivat Joulupukin pajakylässä parin tunnin ajan. Cottbusin kaupungista Saksasta kotoisin oleva pariskunta oli bussimatkalla kohti Nordkappia. ”Lähdimme tälle matkalle ennen kaikkea upean luonnon takia”, Iris Pawlak kertoo.

Viestit kentältä myönteisiä

Tällä viikolla itsekin kesälomalta töihin palannut Sanna Kärkkäinen ei ole vielä ehtinyt koota kesän matkailutilastoja, mutta viestit kentältä ovat myönteisiä.

”Käyntikohteissa, kuten esimerkiksi Napapiirillä ja Ranuan eläinpuistossa, on vilkas kesä meneillään ja matkailijoita on käynyt ihan globaalisti.”

Kärkkäinen kuitenkin arvioi, että mitään suurta harppausta kesämatkailussa ei ole tapahtunut.

”Aika tavalla samankaltainen kuin viime kesä”, hän sanoo.

Keski- ja eteläeurooppalaisia vierailee Lapissa kesällä tuttuun tapaan paljon, ja aasialaisten matkailu on yhä enemmän ympärivuotista, Kärkkäinen kertoo. Lisäksi kävijöitä tulee naapurimaista.

”Kotimaisia matkailijoita on ollut jopa yllättävän paljon.”

Ensi kesään panostettava

Kärkkäisen katse on jo seuraavassa talvikaudessa ja ensi kesässä.

”Meillä on ensi vuoden heinäkuun lopussa Kuninkuusravit ja sen siivittämänä kesästä, etenkin heinäkuusta, on odotettavissa kova matkailukuu. Meidän on tuolloin pystyttävä mitoittamaan palvelut aivan eri tavalla kuin ennen.”

Napapiirillä puolestaan valmistaudutaan jo täyttä häkää tulevaan talveen. Näkyvimmät rakennusprojektit ovat Olavi Pokan mökkikylän laajennus sekä lokakuussa avattava kiinalaisten hotelli.

”Ylipäätään Napapiirillä on menossa vahvan kehityksen aika. Yrittäjät panostavat tulevaan joulusesonkiin nyt eri tavalla kuin aiemmin. Meillä oli kaikkien aikojen talvi viime kaudella ja tunnelmat ovat nyt sellaiset, että vähintään yhtä hyvä kausi on tulossa”, Sanna Kärkkäinen myhäilee.

Puolalainen Ernest Kownacki pysähtyi Pajakylässä tyttärensä kanssa: ”Luulen, että talvella täällä on hienompaa”

Puolalainen isä ja tytär, Ernest Kownacki, 42, ja Korina Kownacki, 16, ovat ensi kertaa Suomen Lapissa, tosin vain ohikulkumatkalla. Moottoripyörällä matkaava parivaljakko käyskenteli keskiviikkona Napapiirillä, Joulupukin pajakylän pääaukiolla.

”Kävimme kaksi vuotta sitten Euroopan eteläisimmässä kärjessä ja nyt halusimme käydä katsomassa miltä näyttää pohjoisimmassa kolkassa Nordkappissa”, Ernest Kownacki kertoo.

Matka Varsovasta Rovaniemelle oli vienyt vain kolme päivää, vaikka matkaaminen viivästyi Tallinnassa, koska lauttaliput oli loppuunmyyty.

”Yövymme pääasiassa teltassa ja kokkaamme ruokamme itse, sillä Suomessa on niin hienoa, kun voi pystyttää teltan melkein minne vain”, Ernest Kownacki sanoo.

”Se oli täydellinen yllätys, ettei täällä voi ostaa olutta enää kello yhdeksän jälkeen."

Greta Virranniemi
Isä ja tytär. 16-vuotias Korina Kownacki ja hänen isänsä Ernest Kownacki olivat moottoripyörämatkalla Varsovasta Nordkappiin ja takaisin. Rovaniemellä he olivat kaksi yötä.

Isä ja tytär. 16-vuotias Korina Kownacki ja hänen isänsä Ernest Kownacki olivat moottoripyörämatkalla Varsovasta Nordkappiin ja takaisin. Rovaniemellä he olivat kaksi yötä.

Rovaniemelle Kownackit saapuivat tiistaina niin myöhään, että he päättivät poikkeuksellisesti majoittua hotelliin.

”Oli miltei keskiyö ja väsytti niin paljon, ettemme jaksaneet enää ryhtyä teltan pystytykseen. Matkaakin oli kertynyt jo sen verran, että oli mukava päästä nukkumaan oikeaan sänkyyn ja pestä hieman pyykkiä.”

”Se oli täydellinen yllätys, ettei täällä voi ostaa olutta enää kello yhdeksän jälkeen. Olisin niin kovasti halunnut yhden kylmän oluen. Toki pubista olisi saanut, mutta olen tyttären kanssa liikkeellä.”

Isä ja tytär kertoivat päättäneensä olla Rovaniemellä vielä toisenkin yön. Matkustamisesta vapaan päivän he viettivät muun muassa Napapiirillä.

”Kävimme tapaamassa joulupukkia, mikä tuntui todella oudolta näin kesäaikaan. Luulen, että täällä on paljon hienompaa talvella”, Ernest Kownacki sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös