Lordinaukiolle kohosi hirsiseinä turistien valokuvia varten – Nyt kohennetaan kävelykadun ilmettä ja viihtyvyyttä

Greta Virranniemi
Lordinaukiolle kohosi hirsiseinä turistien valokuvia varten – Nyt kohennetaan kävelykadun ilmettä ja viihtyvyyttä

Kuvausseinä. Kävelykadulle halutaan tuoda maalaismaisemaa. ”Vaikka ollaan keskustassa, eivät valokuvat näytä siltä”, seinän ja kokonaisilmeen suunnittelija Mauri Härkönen sanoo.

Greta Virranniemi

Lordinaukiolle on ilmestynyt hirsiseinä, jonka edustalla komeilee puuvene. Vieressä seisoo vinssikaivo ja hirsipenkkejä.

Tarkoituksena on kohentaa kävelykadun ilmettä ja viihtyvyyttä, kertoo teollinen muotoilija, seinän ja kokonaisilmeen suunnittelija Mauri Härkönen. Turistit voivat kuvata itsensä seinää vasten ja paikalliset istahtaa vaikka jäätelölle sen kupeeseen.

”Vaikka ollaan keskustassa, eivät valokuvat näytä siltä”, Härkönen sanoo.

Kävelykadulle halutaan hänen mukaansa tuoda maalaismaisemaa ja paikallisia perinteitä kuten lohenkalastusta, uittoa ja savottakämppien tunnelmaa.

Kuvausseinä on osa Rovaniemen Kehityksen laajempaa projektia, jossa kehitetään kävelykadun ilmettä. Se on jatkoa viime talvena Lordinaukiota koristaneelle jääseinälle ja Koskikadun yllä tuikkineille jouluvaloille, kertoo kehitysyhtiön johtaja Juha Seppälä.

Muutama viikko sitten kadulle Osuuspankkia vastapäätä tuotiin punainen bussipysäkki, jossa voi odotella Nätti-Jussi-junaa.

Myös kukkia ja penkkejä on sijoiteltu uudelleen. Istumapaikkoja pitäisi Seppälän mukaan löytyä nyt sekä auringosta että varjosta.

Luvassa on vielä lisää koristeita syksyn mittaan.

Koskikadun jouluvalojen vaijereihin on tulossa Suomi 100 -lippuja ja lumihiutaleita ruostumattomasta teräksestä.

”Lumihiutaleiden tarkoitus on muistuttaa, että olemme arktisella alueella ja lumi on tälle alueelle ominaista, vaikka onkin kesä”, kehitysprojektissa ulkopuolisena asiantuntijana toimiva Mauri Härkönen sanoo.

Lisäksi kuvausseinä on tarkoitus valaista pimeitä syysiltoja varten.

Seinä saapui aukiolle reipas viikko sitten ja vinssikaivo viime torstaina. Vielä ei ole päätetty, kuinka kauan ne saavat olla paikoillaan. Härkönen arvelee, että ne joutuvat väistymään talveksi lumikinosten tieltä.

Seinän ja kaivon on rakentanut Tyrnävän lato. Vene ostettiin Rovaniemeltä Tori.fi:n kautta.

Rovaniemen Kehitys kohentaa kävelykadun ilmettä yhdessä keskustan alueen yrittäjien kanssa. Rahoitus tulee kaupungin elinkeinoelämän kehittämisrahoista.

”Tämä on pilottivaihe. Haemme ilmettä ja pyrimme kehittämään sitä seuraavalla kaudella”, Seppälä sanoo.

Suunnitelmissa on muun muassa selvittää asukkaiden toiveita.

Ainakin kuvausseinä otettiin ilolla vastaan. Penkeillä oli heti istujia ja veneessä leikkiviä lapsia, kun kuvausseinää asennettiin.

”Tosi moni kommentoi, että onpa hieno juttu”, Härkönen kertoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös