Uusi Rovaniemi

Lauantaivieras: Taikurilla ei ole salaisuuksia – illuusion takana on kova työ, joka mahdollistaa mahdottoman

Lauantaivieras: Taikurilla ei ole salaisuuksia – illuusion takana on kova työ, joka mahdollistaa mahdottoman
Juha-Matti Ristiharju

“Taikuuden suuri salaisuus on siinä, että olen valmis työskentelemään jonkin parissa kauemmin, kuin kukaan tavallinen ihminen pitää järkevänä.” (Penn & Teller)

Olen panostanut taikuuteen 25 vuotta, esiintynyt 20 vuotta ja hankkinut pääasiallisen elantoni taikurina jo yli vuosikymmenen. Taikurin ammatti, tai ihan vain taikuus harrastuksena, eroaa täysin kaikista muista kädentaidoista.

Siinä missä lähes kaikissa muissa kädentaidoissa ja taiteissa esittäjän tai tekijän kehitys on usein ulkopuolisten helposti havaittavissa, on taikuudessa kaikki päinvastoin. Mitä parempi jonglööri, kitaristi, maalari tai kuvanveistäjä on, sitä helpompi se on muiden nähdä ja kokea.

Taikuus kuitenkin eroaa kaikista edellä mainituista, sillä taikurin työ on saada kaikki näyttämään vaivattomalta ja sitä kautta taianomaiselta.

Saavuttaakseen tämän taikuri joutuu piilottamaan taitonsa. Tämä on joskus vaikeaa, sillä taikuri on usein harjoitellut satoja, jopa tuhansia tunteja jotain salaista, joka mahdollistaa mahdottomalta vaikuttavan lopputuloksen.

On luonnollista, että osa egostamme haluaisi näyttää edes jollekin, kuinka kova työ tuon mahdottoman eteen on tehty. Mutta paljastuessaan se veisi pois henkilön kokeman taikuuden kokemuksen. Etenkin nuorille ja uusille taikuudesta kiinnostuneille tuntuu olevan todella vaikea päästää irti egostaan ja piilottaa oma taitonsa.

"Tavallisesta ihmisestä ei tunnu järkevältä, että taikuri kuluttaa tuhat tuntia opetellakseen ratkaisemaan sekoitetun Rubikin kuution yhdellä kädellä tai opettelee ulkoa kokonaisen kirjan tai sanomalehden.

Tavallisesta ihmisestä ei tunnu järkevältä, että taikuri kuluttaa tuhat tuntia opetellakseen ratkaisemaan sekoitetun Rubikin kuution yhdellä kädellä tai opettelee ulkoa kokonaisen kirjan tai sanomalehden.

Taikurille tuollainen on kuitenkin ihan normaalia. Taikuri näkee kaiken tämän vaivan luodakseen yleisölleen vain hetken kestävän hämmästyksen, joka toivottavasti palauttaa sen todistaneet siihen lapsenomaiseen tilaan, jolloin kaikki oli sekä ihmeellistä että mahdollista. Samalla katsojat voivat hetkeksi unohtaa arkiset huolet ja murheet.

Kuvaannollisesti voidaankin sanoa, että suurella osalla ihmisistä on yleinen harhaluulo. He uskovat, että taikatemput perustuvat salaisuuksiin, joita taikurit suojelevat ja piilottelevat lukitussa arkussa, jonne vain harvoilla ja valituilla on lupa katsoa.

Mutta todellisuudessa, jos tuo arkku olisi olemassa, se olisi täysin tyhjä! Taikureiden suuri salaisuus on, että taikureilla ei ole suuria salaisuuksia, vaan taikurit vain ovat käyttäneet johonkin enemmän aikaa, kuin kukaan tavallinen ihminen pitää järkevänä.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen taikuri. Hän pitää blogia osoitteessa taikuriristiharju.com.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös