Uusi Rovaniemi

Lauantaivieras: Luonto auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan, sillä se on osa pohjoista elämäntapaa

Lauantaivieras: Luonto auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan, sillä se on osa pohjoista elämäntapaa
Laura Jokela

Työ on maahanmuuttajalle tärkeä avain kotoutumiseen. Yhtäältä kotoutuminen voi onnistua ilman nopeaa työllistymistä. Toisaalta myös työllistynyt henkilö voi jäädä kotoutumatta. Usein ajatellaan, että kotoutuminen on riippuvainen taloudellisista ja yhteiskunnallisista tekijöistä, ja sivuutetaan luonto kulttuurin, vuorovaikutuksen ja identiteetin muodostumisessa. Pohjoisessa luonto on osa pohjoista elämäntapaa. Voisiko sitä hyödyntää maahanmuuttajien kotoutumisessa?

Miten voimme luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisten kesken? Voisiko luonto toimia yhdistävänä elementtinä ”uusien” ja ”vanhojen” lappilaisten, ranualaisten, rovaniemeläisten ja kemiläisten arjessa? Voisiko paikallinen luontoyhdistys ja yhteistoiminta olla liima, joka yhdistää uudet kansalaiset hyväksytyksi osaksi paikallista lähiyhteisöä? Näitä kysymyksiä mietti maaliskuussa 2017 aloittanut Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa – PoLut-hanke.

Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan luontolähtöistä toimintaa yhdessä maahanmuuttajien kanssa. Samalla toimitaan vuorovaikutuksessa paikallisten toimijoiden kanssa. Hankkeessa toteutetaan pienimuotoisia työtoimintakokeiluja maatiloilla ja luontomatkailussa. Hankkeen päätoteuttaja on Lapin ammattikorkeakoulu. Rovaniemen kaupunki ja Luonnonvarakeskus ovat mukana hankkeessa. Rovaniemi on panostanut paljon hankkeeseen. Kaupunki on palkannut hankkeeseen työntekijän ja naisten ryhmä, hankkeen pilottina, on aloittanut elokuussa.

Rovaniemen naisten ryhmän luontokokemukset ja toiminnan arviointi ovat vasta alkuvaiheessa, mutta jo nyt on nähtävissä luontolähtöisen toiminnan vaikutuksia ryhmässä: naiset ovat saaneet tietoa luonnosta, heillä on voimaantumisen kokemuksia sekä he pystyvät hyödyntämään luontotyöpajojen antia marja- ja sienimetsissä. Rovaniemen seudun lähiluontopaikat ovat tulleet osallistujille tutuiksi. Ounasvaaran luontopolut, Häkinvaaran Kammi ja Apukan Arboretum ovat paikkoja, joihin osallistujat voivat palata myös itsenäisesti tai perheidensä kanssa kokemaan luonnon hyvinvointivaikutuksia.

Luonto parantaa. Useissa kansainvälisissä ja kotimaisissa tutkimuksissa on todettu, että luonnossa verenpaine laskee, stressistä palautuminen nopeutuu, yleinen terveydentilan ja hyvinvoinnin kokemus vahvistuvat. Mutta luonto myös auttaa kotoutumaan. Luonto antaa kokijalle tunteen turvallisuudesta, jatkuvuudesta ja itsensä hyväksynnästä. Luonto kutsuu ihmiset samaan tarinaan.

Kirjoittaja on PoLut-hankkeen projektipäällikkö ja lehtori Lapin ammattikorkeakoulussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös