Uusi Rovaniemi

Lauantaivieras: Hyvinvointi on paljon suurempi kokonaisuus kuin pelkkä liikunta

Lauantaivieras: Hyvinvointi on paljon suurempi kokonaisuus kuin pelkkä liikunta
Elina Ahokas

Liikunnan ammattilaisena kompastun aika ajoin omaan kömpelyyteeni. Havahdun usein siihen, että pidän liikuntaa terveyttä ylläpitävänä voimavarana itsestäänselvyytenä.

Monella muullakin lienee sama tilanne: oman työn sisältö tuntuu täysin itsestään selvältä. Kuitenkaan edes hyvä ystävä tai perheenjäsen ei tarkalleen tiedä, mitä teet työksesi – puhumattakaan siitä, että ymmärtäisi tekemäsi työn merkityksen.

”Liikunta on moniulotteinen termi, jonka jokainen tulkitsee omalla tavallaan."

Liikunta on moniulotteinen termi, jonka jokainen tulkitsee omalla tavallaan. Yhdelle se on kilpailua, toiselle mustikkametsässä rentoutumista. Molemmat tulkinnat ovat samanarvoisia. Liikuntaan voi liittyä myös negatiivisia sävyjä – se voi joskus tuntua vaikeasti lähestyttävältä ja vieraalta.

Liikuntaa hyvinvoinnin lähteenä olisi hyvä ajatella arvopohjaisesti siten, että liikunta olisi läsnä elämässä luonnollisesti ilman, että paine harrastaa liikuntaa tulisi ulkopuolelta.

Arvot ohjaavat käyttäytymistämme ja luovat arkeemme toimintatavat. Liikunnallisesta ja terveyttä vaalivasta elämäntavasta puhuttaessa tärkeiksi arvomaailman muuttujiksi nousevat perheen kanssa vietetty aika, yleinen jaksaminen töissä ja vapaa-ajalla sekä iän karttuessa terveet eläkevuodet.

Juuri näistä asioista keskustelemme maakunnassa tavallisten ihmisten kanssa. Ohjaamme heitä toimimaan omassa toimintaympäristössä niin, että heidän ajatus- ja arvomaailma vähitellen muuttuisi terveyttä vaalivaksi. Kouluttamamme vertaisohjaajat välittävät tietonsa ja taitonsa taas eteenpäin.

Liikuntaan liittyvä tietotaito kuitenkin muuttuu ajan mukana, minkä vuoksi käytänteiden juurruttaminen vie aikaa.

Viimeisen vuoden aikana organisaatiomme on vienyt lähes jokaiseen lappilaiseen kuntaan liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä koulutuksia sekä tapahtumia. Työmäärä on välillä tuntunut loputtoman suurelta kahdesta syystä: asiaa on paljon, ja kenttä on laaja. Tästä syystä ainakaan pohjoisin Lappi ei taatusti huku sinne vietyjen palveluiden määrään. Koko maakunnan tasapuolinen palveleminen onkin äärimmäinen haaste myös liikunnan alalla.

Ei sovi unohtaa sitä, että hyvinvointi on paljon suurempi kokonaisuus kuin pelkkä liikunta. Hyvinvoinnin ymmärtäminen paitsi yksilön myös yhteisön edun näkökulmasta on mahdottoman suuri prosessi. Mielestäni tärkeintä on se, että jokainen ymmärtäisi, mitkä tekijät toimivat oman hyvinvoinnin lähteinä ja kulkisi määrätietoisesti kohti asettamaansa päämäärää.

Kirjoittaja työskentelee terveysliikunnan kehittäjänä alueellisessa liikuntajärjestössä Lapin liikunta ry:ssä.


Kommentit (1)

  • Virpi Sipola

    Hienoa Elina, teette arvokasta työtä ja saamanne palaute on ollut kuulemani mukaan hyvää ! Liikunnalla voidaan vaikuttaa myös suureen yksinäisyys ongelmaan, varsinkin ikäihmisten parissa. Jatkakaa samaan tapaan!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös