Uusi Rovaniemi

Lauantaivieras: 60 000 kiloa pylväitä ja 6 000 metriä lankkua – näin syntyy esteetön reitti Könkäänsaareen

Olli Vainio

Metsähallituksen Luontopalvelut kertoi helmikuussa viime vuoden käyntimääristä kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla. Uusi Rovaniemi uutisoi, että suositulle Napapiirin retkeilyalueelle tehtiin 92 600 käyntiä. Uutisessa kerrottiin myös, että retkeilyalueen rakenteita on parannettu ja kunnostustyö jatkuu tulevana kesänä. Korjaukset toteutetaan eduskunnan lisätalousarviossa myöntämillä ja kohdennetuilla erillisillä määrärahoilla.

Reittien uusiminen vaatii paljon. Sulan maan aikana tehdyn maastotarkastelun perusteella laaditaan suunnitelma ja kustannusarvio. Suunnitelman hyväksymisen jälkeen rakennusmateriaalit kilpailutetaan. Tarjouspyynnöistä toimittajan valintaan kuluu aikaa kuukauden verran.

Koska tämänvuotiset Napapiirin retkeilyalueen rakennuskohteet sijaitsevat saaressa, kuljetetaan kaikki tarvikkeet työmaalle talvella moottorikelkoilla. Ennen kuljetusta reitit varastopaikalta rakennuskohteille suunnitellaan, pohjataan ja tarvittaessa raivataan.

Esteettömän reitin runko tehdään jämeristä kierrätyspylväistä ja päällyste kestopuisista lankuista. Pylväitä kuljetetaan maastoon noin 300 kappaletta ja sahatavaraa reittien varteen 6 000 juoksumetriä.

Yksi pylväs on kahdeksan metriä pitkä ja painaa parisataa kiloa. Rakennustarvikkeet kiinnitetään puihin, ettei Raudanjoen kevättulva vie niitä mennessään.

Rakennustarvikkeiden kuljettamisen jälkeen odotellaan lumien sulamista ja vedenpinnan laskua. Rakennustyöt alkavat kesän alussa. Vanhat rakenteet puretaan, uusi esteetön reitti rakennetaan ja työn jäljet siivotaan. Purku- ja rakennusjätteet kuljetetaan pois kelkoilla seuraavana talvena. Reittien hinta muodostuu siis puutavaran lisäksi kuljetus- ja työkustannuksista.

Reittien ylläpitäminen on pitkäjänteistä puuhaa. Peräpohjolan puistoalueen kenttätiimissä on kuusi henkilöä. Tiimin vastuulla on Napapiirin retkeilyalueen lisäksi retkeilykohteita, tupia, reittejä, laavuja sekä muita palveluja Simosta Sallaan, Pellosta Porttipahdalle sekä Kemihaaraan.

Huollettavaa ja kunnostettavaa siis riittää. Puistoalueella on joka vuosi useita työmaita. Kaikkea ei ehditä rajallisin resurssein tekemään, mutta tehdään mitä pystytään.

Kentän porukka tekee työtänsä tunnollisesti. Luonnossa olosuhteet vaihtelevat, ja työ on fyysisesti raskasta. Monipuolista osaamista tarvitaan, tekijät ovatkin monitaitureita. Joka vuosi tämä joukko saa valtavasti aikaan eri puolilla puistoaluetta. Ystävälläni on tapana sanoa, että olette te eri keepereitä. Ja ollaanhan me!

Lauantaivieras on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnipalsta, jolla kirjoittaa tällä viikolla Olli Vainio. Hän työskentelee Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden kenttäpäällikkönä Peräpohjolan puistoalueella.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Yritäppäs itse käyttää vanhoja hyvin kyllästettyjä myrkkypylväitä, niin jo on valvojat niskassa.

  • Nimetön

    Keepereille voimia ja jaksamista raskaan työn parissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös