Historian Ystäväin Liitto palkitsee vuosittain ansiokkaan historiateoksen. Tänä vuonna palkinnon sai Seppo Aallon teos Kapina tehtailla.

Kunniamaininnan kilpailussa sai rovaniemeläisten Marja Tuomisen ja Mervi Löfgrenin toimittama teos Lappi palaa sodasta. Mielen hiljainen jälleenrakennus.

Raati luonnehti kirjaa merkittäväksi, siksi että sodanaikaista ja -jälkeistä Lappia on tutkittu hyvin vähän. Lappi palaa sodasta -teos nostaa hienolla tavalla yleiseen tietoisuuteen Lapin taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen tilan sodan päättyessä. Samalla se kuvaa rauhanaikaan siirtymisen haasteita.

Teos koostuu artikkeleista, joissa käsitellään raadin mukaan yleisesti merkittäviä, vähän tutkittuja ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeitä teemoja. Teoksen ansioihin kuuluu, että se valottaa samaan aikaan sekä lappilaisuutta, saamelaisten kohtaloa ja ihmisten mentaliteettia että konkreettista toimintaa.


Kommentit (1)

  • Katja Hirvasaho

    Hienoa! Onnittelut Tuomiselle ja Löfgrenille sekä kaikille kirjoittajille ja kiitokset hyvästä kirjasta! Teos on todella tarpeellinen ja yllättävän monipuolinen, käsittäen taiteita mm. lasten piirustuksia ankeissa paluun jälkeisissä oloissa ja toisaalta Kemijokivarren ihmisten kokemaa kotiseutunsa hävitystä toisen kerran voimalaitosten tultua. Enemmän tutkimusta näistä aiheista on todella tarpeen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös