Uusi Rovaniemi

Lapin Maakuntamuseo tallentaa nykyihmisten onnellisuutta Ounasvaaralla perjantaina

Ulkoilijoilta kysytään, mikä tekee heidät onnellisiksi Rovaniemellä.

Jouni Porsanger
Lapin maakuntamuseo tekee onnellisuutallennuksia Ounasvaaran ulkoilupoluilla perjantaina.

Lapin maakuntamuseo tekee onnellisuutallennuksia Ounasvaaran ulkoilupoluilla perjantaina.

Tiia Haapakangas

Suomalaiset museot tallentavat yhdessä suomalaisten onnellisuutta yhden päivän aikana eli perjantaina 12.10. Lapista tähän tallennukseen osallistuu Lapin maakuntamuseo, joka on valinnut tallennuskohteekseen rovaniemeläisille tutun ja rakkaan Ounasvaaran.

– Yleisesti tiedetään lähiluonnon tekevän rovaniemeläiset onnellisiksi. Museossa on jo entuudestaan aineistoa, joka todistaa lähiluonnon ja myös Ounasvaaran tärkeydestä rovaniemeläisille, maakuntamuseosta perustellaan.

Onnellisuutta lähdetään keräämään Ounasvaaralle kahden dokumentointityöparin voimin. He valokuvaavat tunnelmia ja Ounasvaaralla liikkuvien ihmisten onnellisuutta perjantaina kello 10 alkaen. Työparit aloittavat nykydokumentointitempauksen näköalatornilta ja luontopolun laavulta ja liikkuvat poluilla kello 12 sakka. Vastaantulevilta ihmisiltä kysytään yksi tärkeä kysymys: Mikä tekee sinut onnelliseksi Rovaniemellä?

Valokuvat ja haastattelut tallennetaan maakuntamuseon kokoelmiin myös tulevien sukupolvien käyttöön.

Museoviraston mukaan nykydokumentointi eli tämän päivän ilmiöiden tallentaminen on yhä suurempi osa museoiden toimintaa. Perjantain Onni museoon -tempaukseen osallistuu yli 20 suomalaista museota.

Jokainen tempaukseen osallistuva museo tallentaa kokoelmiinsa esineitä, valokuvia, haastatteluja, tarinoita tai muuta tietoa suomalaisten onnellisuudesta. Jokaisella museolla on oma, museon toimialasta ja tehtävästä riippuva dokumentointikohteensa ja näkökulmansa aiheeseen. Esimerkiksi Suomen käsityön museo tallentaa käsitöihin liittyviä onnen hetkiä esineinä ja kuvina, Suomen valokuvataiteen museo taltioi päivän aikana Instagramissa hashtagilla ”#onnellisuus” jaettuja kuvia ja Espoon kaupunginmuseo haastaa tulevaan näyttelyynsä liittyen yleisön kuvaamaan merta onnellisuuden ja onnen näkökulmasta. Myös Lapin maakuntamuseon työparit somettavat suoraan Ounasvaaralta onnellisuustunnelmia.

Tallennuksen lopputuloksena syntyy maantieteellisesti ja teemallisesti laaja kokonaisuus, joka museokokoelmiin tallennettuna kertoo tuleville sukupolville siitä, millaista suomalaisten onnellisuus oli vuonna 2018.

Onni museoon -dokumentoinnin tavoitteena on itse tallennuksen lisäksi saada näkyvyyttä museoiden nykyajan tallennukselle ja korostaa sen merkitystä museoiden työssä. Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun koko maan museokenttä on haastettu mukaan yhtäaikaiseen tallennukseen samalla aiheella. Dokumentoinnin etenemistä voi perjantaina 12.10. seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #onnentallentajat.

Dokumentointitempauksen järjestää museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, joka kehittää museoiden nykydokumentointitoimintaa ja koordinoi museoiden välistä tallennustyönjakoa.

Seuraa somessa: #onnentallentajat, @takoverkosto

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös