Lapin kamariorkesteri aloittaa syksyn rosoisin sävelin perjantain konsertissa

Kaapo Kamu
Lapin kamariorkesterin syksyn avauskonsertin toisena solistina kuullaan sellisti Juuli Holmaa.

Lapin kamariorkesterin syksyn avauskonsertin toisena solistina kuullaan sellisti Juuli Holmaa.

Rovaniemen kaupunginorkesteri kutsuu raottamaan ovea syksyyn kamarimusiikillisella konsertillaan Syysavausmaisemia. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari John Storgårds ja sen taidokkaina solisteina kuullaan orkesterin omista riveistä sellisti Juuli Holmaa ja II-konserttimestari Linda Suolahtea.

Illan avaa triolle sovitettu J.S. Bachin Allemande, klaveeripartitasta no 2 c-molli. Kalmen Oppermanin sovitus kuullaan nyt ensi kertaa Suomessa. Avausnumeron jälkeen illan fokuksessa ovat puolalaislähtöinen säveltäjä Mieczyslaw Weinberg (1919–1996) ja yksi aikamme menestyneimmistä säveltäjistä, tanskalainen Hans Abrahamsen (s. 1952).

Juuli Holma solisteeraa Weinbergin Concertinossa op. 43bis ja Linda Suolahti Weinbergin teoksessa Rapsodia moldavialaisista teemoista, jonka Evelina Nowicka on sovittanut sooloviululle ja jousille. Myös Concertino ja Rapsodian sovitus kuullaan nyt ensi kertaa Suomessa.

MAARIT KYTOHARJU

Lapin kamariorkesterin syksyn avauskonsertin toisena solistina kuullaan II-konserttimestari Linda Suolahtea.

Abrahamsenilta esitetään viidelle puhaltajalle sävelletty Landskaber (’Maisemia’) ja Schnee. Abrahamsenin musiikkia on luonnehdittu herkäksi ja rosoiseksi, yksinkertaiseksi ja moniulotteiseksi yhtä aikaa. Konsertin pääteoksen Schneen idea on syntynyt säveltäjän sovittaessa J.S. Bachin teoksia ja miettiessä musiikin ja ajan kokemusta.

Schneessä melodiat ovat kysymyksiä ja vastauksia, jotka kietoutuvat toisiinsa. Sävelet putoilevat kuin lumihiutaleet – kieppuvat, pysähtyvät ja sulattavat kuulijan, joka voi tarttua hetkeen tai päästää siitä irti.

Syysavausmaisemia – Lapin kamariorkesterin konsertti pe 16.8. klo 19 Korundissa. Liput 21/18/10 e.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös