Uusi Rovaniemi

”Kun keskittyy, saa paljon aikaan” – Yrittäjäksi ryhtynyt Kati Kuha on tarmonpesä, jota kuunnellessa iskee alemmuuskompleksi

Pilates-harrastus johdatti Rovaniemen teatteria 15 vuotta työkseen markkinoineen Kati Kuhan yrittäjäksi.

Pekka Aho
Kati Kuha on harrastanut klassista pilatesta kahdeksan vuoden ajan. Lajiin kuuluu matolla tehtävien harjoitusten lisäksi myös laiteharjoittelua. Laitteista tunnetuin on reformer, jossa liikkeitä tehdään vastusta hyväksi käyttäen.

Kati Kuha on harrastanut klassista pilatesta kahdeksan vuoden ajan. Lajiin kuuluu matolla tehtävien harjoitusten lisäksi myös laiteharjoittelua. Laitteista tunnetuin on reformer, jossa liikkeitä tehdään vastusta hyväksi käyttäen.

Anne Torvinen

Kati Kuhaa kuunnellessa iskee alemmuuskompleksi. Miten joku voi olla noin tarmokas ja aikaansaava?

Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja copywriter sekä pilates-ohjaaja. Pian hän valmistuu myös liikunnanohjaajaksi, ravintovalmentajaksi ja personal traineriksi.

Kuha teki perjantaina viimeisen työpäivänsä Rovaniemen teatterin markkinoijana; työssä, jota hän on tehnyt viimeiset 15 vuotta. Mainittakoon, että tuona aikana hän on myös synnyttänyt kaksi lasta, opiskellut ja tehnyt töitä kevytyrittäjänä.

Nyt hän on päätoiminen yrittäjä ja ohjaaja omassa pilates-studiossaan.

– En ihan hirveästi nauti joutilaisuudesta, tässä kuussa 44 vuotta täyttävä Kuha sanoo naama peruslukemilla.

– Aikaansaaminen on älyttömän palkitsevaa. Sitä ehtii paljon, kun keskittyy siihen, mitä juuri sillä hetkellä on tekemässä, hän jatkaa ja silmissä syttyy loiste.

Pekka Aho

Pilates on erittäin fyysinen ja haastava laji. Pikavoittoja ei ole tarjolla, vaan on oltava malttia ja halu sitoutua säännölliseen harjoitteluun, Kati Kuha sanoo.

"En oikein osaa harrastaa"

Suurella todennäköisyydellä Kuhan tarmokkuuden taustalla vaikuttaa paitsi luonne, myös pilates-harrastus, joka alkoi kahdeksan vuotta sitten.

– Tiesin heti, että tämä on minun lajini.

Samalla kun Kuha häärii ympäri studiotaan – valmistelee paikkaa seuraavaa tuntia varten – hän luettelee pilateksen ylivertaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia.

– Kehoni ja myös mieleni voivat paljon paremmin pilateksen kanssa kuin ilman sitä. Laji on todella fyysinen ja haastava. Se vaatii malttia ja sitoutumiskykyä, pikavoittoja ei ole tarjolla.

Harrastuksesta työksi pilates alkoi muuttua kolmisen vuotta sitten, kun Kuha aloitti pilates-ohjaajakoulutuksen ja alkoi ohjata tunteja oman työnsä ohessa.

– Siinä kävi niin kuin kaikissa harrastuksissani. En oikein osaa harrastaa, Kuha nauraa.

– Kun aloitin afrikkalaisen tanssin harrastamisen, olin kohta ohjaamassa muita ja pian löysin itseni Afrikasta tanssimasta. Jumppahommien kanssa kävi samoin.

Pilatesta Kuha ehti tosin harrastaa poikkeuksellisen pitkään, sillä lasten ollessa pieniä hän ei halunnut tai voinut uppoutua lajiin sen enempää.

Pekka Aho

Kati Kuha on monelle tuttu Rovaniemen teatterista. Hän työskentelin teatterin markkinoijana 15 vuotta.

Yksin, mutta vapaa päättämään asioista

Pekankadulla sijaitseva studiotila, jossa on aiemminkin ollut pilates-yritys, oli vapautumassa viime syksynä. Rovaniemeltä Kuopioon muuttanut pilates-yrittäjä ja Kuhan opettaja Kati Pylkkänen otti yhteyttä: Kiinnostaisiko ryhtyä sisaryrityksen pyörittäjäksi?

– Kati oli jo heti Kuopioon lähdettyään houkutellut minua yrittäjäksi, mutta silloin aika ei ollut kypsä. Viime kesänä tiesin, että nyt se tapahtuu, minusta tulee yrittäjä, Kuha kertoo.

Viimeiset puoli vuotta Kuha on tehnyt töitä oman yrityksensä parissa ja opiskellut Kati Pylkkäsen johdolla lisää pilatesta. Samaan aikaan hän on työskennellyt teatterilla. Suunniteltuja lomia hän ei ole ehtinyt pitää.

– Olen mie aika poikki, Kuha toteaa ja nauraa makeasti päälle. Katumuksen merkkejä ei ole nähtävissä.

Luopuminen tutusta työyhteisöstä ja kiinteästä kuukausipalkasta, eikö se pelota?

– Niin, teatteri on tiimityötä, ja nyt olen yksin. Jään varmasti kaipaamaan teatterin tunnelmaa; niitä pitkiä käytäviä, ääniä ja tuoksuja, ihmisiä, Kuha maalailee, mutta palaa sitten nopeasti tähän hetkeen.

– Olen kuitenkin jo saanut vihiä siitä mahtavasta vapauden tunteesta, jonka yrittäjyys tuo. Tulen varmasti nauttimaan siitä, että saan itse päättää, mitä teen ja miten.

Kuha aikoo jatkossa tarjota myös räätälöityjä ravintovalmennuksia ja yksilövalmennusta. Niitä on tarkoitus ruveta tuotteistamaan ensi kesänä.

– Ideoita riittää, mutta kuten sanoin, pitää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, Kuha sanoo.

Kohta on aika keskittyä asiakkaisiin. Hetken kuluttua Aitopilates Rovaniemen sali täyttyy kroppaa ja aivoja haastavan lajin harrastajista.

– Se työ on juuri tässä. Pieni porukka, kaikki keskittyvät samaan asiaan, ei hälinää, tämä hetki. Se on ihanaa.

Kati Kuha

Syntynyt 27.1.1975 Rovaniemellä.

Aitopilates Rovaniemen yrittäjä, pilatesohjaaja.

Opiskelee 2nd generation teacher Kati Pylkkäsen Aitopilates apprenticeship -ohjelmassa.

Valmistuu tänä vuonna liikunnanohjaajaksi, ravintovalmentajaksi ja personal traineriksi.

Aiemmalta koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja copywriter.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään työskenteli 15 vuotta Rovaniemen teatterissa markkinoijana.

Naimisissa näyttelijä Marko Syysmaan kanssa. Pariskunnalla on kaksi kouluikäistä poikaa.

Pilates

Kokonaisvaltainen liikuntamuoto, johon kuuluu matto-, laite- ja pienvälineharjoittelua.

Lajille on tunnusomaista tavoite keskivartalon vahvistamiseen, liikkeen jatkuvuuteen, rangan pituuden löytämiseen sekä luonnolliseen ja vapaaseen hengitykseen.

Perimmäinen tarkoitus on oppia tuntemaan oman kehon tarpeet, liikkua niiden mukaan ja liikkua aktiivisesti.

Aitopilates-tuntien sisältö on mahdollisimman lähellä Joseph Pilateksen alkuperäistä, klassista pilates-metodia.

Harjoitukset ovat pienryhmä-, yksityis- ja tilaustunteja.

Lisätietoja: www.rovaniemi.aitopilates.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös