Uusi Rovaniemi

Kiinteistöliitto esittää lakimuutosta Airbnb-tyyppiseen lyhytvuokraukseen – Osakkailta tulee paljon puheluja lakineuvontaan

Liiton mukaan taloyhtiöissä on asiasta paljon epäselvyyttä.

Jukka Leinonen
Asunto-osakeyhtiöissä on paljon epäselvyyksiä lyhytvuokrauksen pelisäännöistä. Arkistokuva.

Asunto-osakeyhtiöissä on paljon epäselvyyksiä lyhytvuokrauksen pelisäännöistä. Arkistokuva.

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen, kertoo Kiinteistöliitto.

Liiton mukaan nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua.

Kiinteistöliitto on esittänyt jakamistalouteen liittyvässä lausunnossaan, että ongelma ratkaistaisiin muuttamalla asunto-osakeyhtiölakia. Esitys on, että jo huoneisto on määritelty käyttötarkoitukseltaan asunnoksi, siinä sallittaisiin vuoden aikana vain rajattu määrä käyttäjiä eikä määrää saisi ylittää kalenterivuoden aikana.

– Jos määrä ylitettäisiin, kyse olisi käyttötarkoituksen vastaisesta käytöstä asunnoksi määritellyssä huoneistossa. Tähän taloyhtiöllä olisi mahdollisuus puuttua ottamalla huoneisto taloyhtiön hallintaan, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Seurannan vuoksi osakkaalla olisi velvollisuus ilmoittaa käyttäjätahoista, kuten vuokralaisista ja majoittujista taloyhtiölle.

Lyhytaikaista majoitustoimintaa ilmentää Airbnb-tyyppinen majoitus, ja ilmiön kasvu näkyy Kiinteistöliiton neuvonnassa. Juridiseen neuvontaan kyselyjä tulee vähintään viikoittain. Yhteydenotot ovat lisääntyneet parin vuoden aikana.

– Minulle tulee soittoja noin yksi kahdessa viikossa, ja yleensä soittaja on osakas, joka joutuu jostain syystä kokemaan häiriötä, Hienonen kertoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös