Uusi Rovaniemi

Keskusta haluaa lykätä Ounasvaaran uuden uimahallin ja Ruokasenkadun sillan rakentamista – "koulut ensin"

Tänäkin vuonna Rovaniemellä etsitään säästöjä, mutta vaikutus jäänee marginaaliseksi.

Jussi Leinonen
Ounasvaaran uimahallin rakentamisen on suunniteltu alkavan ensi vuonna.

Ounasvaaran uimahallin rakentamisen on suunniteltu alkavan ensi vuonna.

Tiia Haapakangas

Hallitusohjelma saattaa tuoda 20 miljoonan euron helpotuksen kaupungin talouskuuriin, jos valtionosuuksien leikkaus poistetaan.

– Mutta silti meille jää 30 miljoonaa euroa säästettävää, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala sanoo.

Tänä vuonna budjetissa on jo liki neljän miljoonan euron lovi, ja lautakunnille annettiin kesä aikaa säästöihin. Ansalan odotukset eivät ole korkeat.

– En usko, että löydetään palveluja koskevia säästöjä. Kulujen kasvua pitää hillitä ja esimerkiksi virkamatkoista nipistää.

Kaupunkilaisen elämässä tuntuvia säästöjä saattaa kuitenkin olla tiedossa jo tänä vuonna. Esimerkiksi moniin aikuisten liikuntatilavuokriin suunnitellaan kahden euron tuntikorotusta.

Ensi vuoden talousarvioon valtuustoryhmillä on jo ideoita. Keskusta aikoo esittää, että uuden uimahallin rakentamista lykätään, samoin Ruokasenkadun siltaa. SDP:ssä harkitaan samaa.

– Tärkeimmät asiat eli koulut ja kaupungintalo pitää hoitaa ensin, keskustan ryhmäpuheenjohtaja Susanna Junttila perustelee.

Vasemmistoliitto ei lämpene moiselle idealle.

– Ei ne hankkeet lykkäämällä halpene, valtuustoryhmän johtaja Esko-Juhani Tennilä sanoo.

SDP ja vasemmistoliitto ovat valmiita veronkorotuksiin. Viime vuonna tiukan ein sanonut keskusta ei ole päättänyt kantaansa.

Sekä keskustan Junttila että SDP:n Terhi Heikkilä toteavat, että kaupungissa on kokoonsa nähden pieni verokertymä.

–Matkailun hyöty ei jää juuri tänne. Siellä on pienipalkkaisia töitä ja ulkomaalaisia työntekijöitä, Heikkilä sanoo.

Ratkaisuksi halutaan teollisia työpaikkoja. Siis esimerkiksi kaivosko?

– No vaikka kaivos, mutta ei meillä sellaista kantaa ole, että halutaan tänne juuri kaivoksia. Raskasta teollisuutta olisi hyvä Rovaniemelle saada, Susanna Junttila sanoo.

Kokoomus haluaa säästää tiloista ja toiminnoista: tyhjiä tiloja on myytävä, suojelumerkintöjä ehkä poistettava, terveyskeskus keskitettävä yhteen paikkaan ja ostopalveluja lisättävä. Lisätuloja halutaan keskeisillä paikoilla olevien maa-alueiden vuokra- ja myyntituloista. Lisäksi ryhmäpuheenjohtaja Sanna Luoma korostaa yrittäjien aseman parantamista.


Kommentit (20)

  • Nimetön

    Pitääkö kaupunkilaisten maksaa viranomaisten ja luottamushenkilöiden epäpäteevyydestä johtuvat päätökset? Elämme nyt vuotta 2019!

  • Verotaakan alla

    Sdp ja vasemmisto valmiita korottamaan veroja. Miksikähän ei yllätä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös