Tuija Kauppinen

Kirjoittaja on ravintovalmentaja, joka ei ole kiinnostunut kalorilaskennasta vaan ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kun olin 10-vuotias, kolmekymppiset tuntuivat ikälopuilta. Kaksikymppisen silmissä viisikymppiset näyttivät aikansa eläneiltä. Kolmekymppisenä tajusin, että on viimeinen hetki muuttaa kurssia, jos aion oikeasti voida hyvin vielä eläkkeelläkin.

Kuvittele, että olisit 25 vuotta vanhempi kuin nyt. Kolmekymppisen sijaan viisivitonen tai nelikymppisen sijaan kuusivitonen, juuri eläkkeelle jäänyt. Missä kunnossa haluaisit tuolloin olla? Mitä teet tänään arjessasi sen eteen, että olet 25 vuoden päästä siinä kunnossa, jossa haluat olla?

Kun ihmisiltä kysyy, mikä heille on elämässä tärkeintä, on terveys hyvin usein ensimmäisenä tai ainakin kolmen tärkeimmän asian joukossa. Kun heiltä sitten kysyy heidän elintavoistaan, ruokailusta, liikunnasta, levosta, rentoutumisesta ja stressikuormasta, ilmenee puheissa ja teoissa usein ristiriita. Elämme velaksi oman hyvinvointimme kustannuksella.

Mietipä omaa pankkitiliäsi. Jos pankkitili on plussalla ja on säästöjä, eivät yllättävät menot niin paljon heilauta, kuin jos tili on jo valmiiksi miinuksella. Sama pätee omaan hyvinvointiimme. Hyvä vastustuskyky ja yleisterveys, vahva tuki- ja liikuntaelimistö, stressinhallinta ja hyvä ravitsemustila tekee meistä fyysisesti ja henkisesti niin vahvoja, että vastoinkäymiset eivät suista elämää raiteiltaan. Kun hyvinvointisaldosi on plussalla, saat korkeintaan pienen flunssan, samalla kun miinuksella elävä joutuu pitkälle sairaslomalle tai jopa työkyvyttömäksi.

Krooniset sairaudet eivät iske kuten flunssa, yllättäen yön aikana. Ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa ja antavat kyllä merkkejä itsestään. Ongelma on se, että emme kuuntele kehomme viestejä tai olemme niin tottuneita päivittäisiin vatsanväänteisiin, päänsärkyyn, väsymykseen ja ketutukseen, että emme välttämättä edes tunnista voivamme huonosti. Jos arkesi tuntuu tänään ahtaalta, mieti syitä, jotka siihen ovat johtaneet.

Tämä päivä oli vielä eilen, viime kuussa tai viisi vuotta sitten tulevaisuutta. Se mitä teet tai jätät tekemättä oman hyvinvointisi eteen tänään, vaikuttaa siihen, miten voit tulevaisuudessa. Miksi tuhlaisit tulevaisuuttasi? Kysymys ei ole mistään maailmaa mullistavasta, vaan arjen pienistä teoista ja valinnoista, joista kokonaisuutena kasvaa iso potti. Aloitatko aamusi pannullisella kahvia vai isolla lasilla vettä, käveletkö portaat vai menetkö hissillä, syötkö lounaaksi hodarin vai salaatin, räpläätkö illalla sängyssä kännykkää vai luetko kirjaa?

Tolkullisen elämän noudattaminen on paljon helpompaa, jos tiedostaa omien valintojensa perimmäiset syyt. Elämä toki heittää eteemme ikäviäkin yllätyksiä, mutta sen sijaan, että odotamme kädet ristissä niiden saapumista, voimme ennakoida ja vahvistaa itseämme niin mielen kuin kehon tasolla, jotta tyrskyjen tullessa olemme valmiina.

Elämästä ei selviä hengissä, mutta on eri asia elää pitkään kuin kuolla pitkään.


Kommentit (1)

 • Veijo Puustinen Linköping Ruotsi

  kaloriteoria ei toimi ihmisen kohdalla.
  Kiikunnalla on mitätön vaikutus laihdutuksessa (perustuen yli 16000 tutkimusraportin läpikäyntiin)

  Ratkaistava ongelma

  Jotain on pielessä, ja pahasti. Ympäri Ruotsia (Suomea) yrittävät ihmiset elää terveellisesti, täysin median ja mainosten terveyssanomien mukaisesti. Kuitenkin yhä useimmilla paino nousee vuosien mukana. Vatsa temppuilee ja terveys heikkenee. Perheessä ja tuttavapiirissä esiintyy sairauksia, diabetes, sydänsairauksia ja ehlä myös demensiä tai syöpää.

  Mielestämme tämä on normaalia. Teemme jatkossakin kuten meille kerrotaan: vähemmän kaloreita (älä välitä että on jatkuva nälkä), juokse enemmän, syö hedelmää 5 kertaa päivässä, vältä rasvoja, syö täysjyvätuotteita, syö enemmän kuitua (sahanpuruja) vatsasi hyvinvoinniksi ja kevytmargariinia (halpaa teollisuusrasvaa) kolesterolin alentamiseksi. Meidät opetetaan pelkäämään oikeaa ruokaa.

  Monet jatkavat kamppailua vuosia vaikka se vaikuttaakin toivottomalta. Paino nousee ja terveys heikkenee yhä useammalla. Ehkä ratkaisu on lääkärillä käynti lääkkeiden jotka vähentävät oireita saamiseksi. Liikalihavuusleikkaus jossa terveitä vatsan elimiä leikataan pois että et pystuisi syömään liikaa.

  Tai ehkä ratkaisu onkin aivan toisenlainen.

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category22

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös