Uusi Rovaniemi

Kaupungilta stoppi parvekesauhuille

Vasta neljä taloyhtiötä Rovaniemellä on hakenut tupakointikieltoa ympäristölautakunnalta. Intoa hillinnee työläs asukkaiden kuuleminen.

Pekka Aho
Isännöitsijä Kimmo Parkkinen on luotsannut jo kaksi taloyhtiötä hakemaan kieltoa parveketupakoinnille kaupungilta. Kuvan talossa kielto astuu voimaan maaliskuun aikana.

Isännöitsijä Kimmo Parkkinen on luotsannut jo kaksi taloyhtiötä hakemaan kieltoa parveketupakoinnille kaupungilta. Kuvan talossa kielto astuu voimaan maaliskuun aikana.

Veera Vasara

– Useammalta osakkeenomistajilta tuli viestiä, että tupakointi parvekkeella ei ole mieleen, taloyhtiö Ranta-ahkion hallituksen puheenjohtaja Henry Upola sanoo.

Pian tupakointi on taloyhtiössä kiellettyä. Asiasta päätti Rovaniemen ympäristölautakunta tammikuun kokouksessaan. Taloyhtiöt ovat voineet hakea tupakointikieltoa kaupungin ympäristölautakunnasta vuoden 2017 alusta.

Ahkiomaantiellä, Harjulammen rannalla sijaitsevassa kolmikerroksisessa talossa on lasitetut parvekkeet.

– Parvekkeelta kantautunut savu on saattanut jäädä lasien sisään pyörimään ja levinnyt välillä myös sisätiloihin, Upola kertoo.

Asiaa käsiteltiin ensin taloyhtiön hallituksen kokouksessa. Vinkki kiellon hakemiseen viranomaisteitse tuli isännöitsijä Kimmo Parkkiselta. Hän isännöi myös Ainonkatu 4–6:ssa sijaitsevaa taloyhtiötä, joka haki kieltoa ensimmäisenä Rovaniemellä.

Parkkisen mukaan työläin vaihe on asianosaisten kuuleminen: kaikilta osakkeenomistajilta ja huoneistoissa asuvilta täytyy saada todistus siitä, että on saanut tiedoksi huoneiston haltijan kuulemisen.

Ranta-ahkiossa on kaikkiaan 30 asuntoa, joista osa vuokralla.

– Osakkaiden kuittaukset eivät riitä, vaan myös vuokralaiset tulee tavoittaa hakemusta varten. Tämän kokoisissa taloissa se vielä voi onnistua, mutta pääkaupunkiseudulla on satojen asuntojen yhtiöitä, joissa tehtävä voi olla käytännössä mahdoton, Parkkinen arvioi.

Hän toivookin, että prosessi helpottuisi, sillä hän uskoo tupakointikieltojen yleistyvän lähivuosina huomattavasti nykyisestä.

Tähän mennessä Rovaniemen kaupungilta kiellon parveketupakoinnille on hakenut yhteensä neljä taloyhtiötä. Tammikuun kokouksessa kielto myönnettiin Ranta-ahkion lisäksi asunto-osakeyhtiö Valtakatu 36:lle Lainaanrannassa.

Se haki kieltoa myös sisätiloihin ja piha-alueille tupakointipaikkoja lukuun ottamatta. Sisätiloihin kieltoa ei myönnetty.

– Yksityisyydensuoja on Suomessa siinä määrin korkea, ettei asuntojen sisätiloihin lähdetä kovin herkästi puuttumaan, arvioi Rovaniemen terveysvalvonnan johtaja Pälvi Palojärvi.

Sisätiloihin tupakointikieltoa hakevan taloyhtiön tulee osoittaa, ettei savun kulkeutumista ole kohtuudella mahdollista ehkäistä rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella.

Palojärven tiedossa on toistaiseksi vain yksi sisätiloihin myönnetty tupakointikielto vanhaan puutaloyhtiöön Helsingin Käpylässä.

Terveysvalvontaan tulee säännöllisesti valituksia naapurista kantautuvasta tupakansavusta.

– Nämä kieltojen hakemiset ovat vain jäävuoren huippuja, Palojärvi toteaa.

Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin parvekkeilla myös yhtiöjärjestystä muuttamalla.

– Se voi osoittautua hankalaksi, sillä muutos edellyttää yksimielistä päätöstä, Valtakatu 36:n isännöitsijä Taru Tornberg sanoo.

Joidenkin uusien taloyhtiöiden yhtiöjärjestykseen kielto onkin kirjattu jo perustamisvaiheessa.

Tupakointia ja siitä tulevia valituksia puidaan melko usein, mutta muissa Tornbergin hoitamissa taloyhtiöissä ei ole toistaiseksi ryhdytty hakemaan kieltoa viranomaisilta.

– Prosessi on raskaanpuoleinen, se varmastikin hillitsee intoa.

Tupakointikieltoa taloyhtiöiden parvekkeilla valvoo sen myöntänyt viranomainen eli kaupunki. Käytännössä valvonta jää paljolti kanssa-asujien ilmiantojen varaan.

– Kytikselle emme pysty ketään irrottamaan, Pälvi Palojärvi naurahtaa.

Rovaniemen terveysvalvonnan tietoon ei ole tullut vielä tilannetta, jossa kieltoa olisi rikottu.

– Vielä emme ole päässeet koeponnistamaan tilannetta, mutta tapauskohtaisesti näissä edetään.

Isännöitsijä Taru Tornberg muistuttaa, että parvekekin kuuluu kotirauhan piiriin.

– Naapuria ei kannata ryhtyä valokuvaamaan todistusaineistoksi, vaikka vaihtoehtona olisikin sana sanaa vastaan -tilanne.

Tupakointikielto

Taloyhtiöt ovat voineet hakea kunnalta vuoden 2017 alusta.

taustalla tupakkalain uudistus.

voidaan hakea huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle, huoneiston käytössä olevaan ulkotilaan ja jopa huoneiston sisätiloihin.

Kiellon määrää kunnan viranomainen taloyhtiön hakemuksesta, josta päätetään yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä.

Ennen asian käsittelyä pitää kirjallisesti kuulla niitä osakkailta ja asukkailta, joita kielto tulisi koskemaan.

kaupunki perii taloyhtiöltä maksun hakemuksen käsittelystä.29Lähde: Isännöintiliitto


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Koneellinen ilmanvaihto kiskoo helposti tupakansavut naapureiden parvekkeilta, ja sehän ei ole mukavaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös