Uusi Rovaniemi

Kattilat ja retrolasit löysivät tiensä opiskelijakoteihin

Martat jakoivat kierrätettyjä keittiötarvikkeita Lapin yliopistolla.

Anni Happonen
Lautaset vaihtavat omistajaa Marttojen kierrätystempauksessa Lapin yliopistolla. Astiatarjonnan takana hääräävät Arja Issakainen ja Leila Rautio.

Lautaset vaihtavat omistajaa Marttojen kierrätystempauksessa Lapin yliopistolla. Astiatarjonnan takana hääräävät Arja Issakainen ja Leila Rautio.

Veera Vasara

Luennon päättyminen tuo pöydän äärelle ruuhkapiikin: moni ohikulkeva opiskelija poimii mukaansa kattilan, lautasia, lastan tai muita keittiötarvikkeita.

Lapin martat toi maanantaina Lapin yliopistolle Uusia alkuja -tapahtuman. Valtakunnallisessa Marttailuviikon tempauksessa käytöstä poistuneet astiat ja keittiövälineet jaetaan maksutta opiskelijoiden käyttöön.

– Täällä olisi vielä kokonainen astiasto, Lapin marttojen kotitalousasiantuntija Anna-Liisa Tikkanen esittelee.

Kierrätyspisteen takana hääräävät myös Lapin marttojen tuore toiminnanjohtaja Leila Rautio ja kansainvälinen martta Arja Issakainen.

Lahjoitettavat astiat kerättiin kesän aikana eri puolilta Lappia Marttojen verkostojen kautta.

– Olemme käyneet läpi myös omia kaappejamme, kaikillahan on nykyään jotakin ylimääräistä, Leila Rautio toteaa.

Astiat ja muut keittiötarvikket tekevät kauppansa, suuri osa on löytänyt kodin jo puoleen päivään mennessä.

– Suosituimpia ovat olleet kattilat ja uunivuoat. Myös leivontakulhot ovat menneet jo kaikki.

Vaikka tilaisuus on Lapin yliopiston aulassa, on se suunnattu kaikkien oppilaitosten opiskelijoille.

Martat kiittelevät lahjoitettuja astioita ja tarvikkeita niiden hyvästä kunnosta. Ainoastaan pari naarmuttunutta teflonpannua jouduttiin heittämään pois. Terävät veitset oli rajattu pois keräyksestä turvallisuussyistä.

Astioiden lisäksi Martat jakavat haalarimerkkejä, Selviytymisopas omaan kotiin -esitettä, uusinta lehteään sekä kestopusseja hedelmien ja vihannesten ostoon.

Luokanopettajan opintojensa viimeistä lukuvuotta aloitteleva Veera Niska, 26, pakkaa mukaansa retrohenkisen ruskeaa lasisarjaa.

– En käy yleensä kirpputoreilla, mutta tämä oli kätevä tapa tehdä hankinta, hän toteaa ilahtuneena.

Rovaniemeläinen Niska muutti omilleen, kun aloitti opinnot. Nyt, viitisen vuotta myöhemmin keittiön varustustaso alkaa olla jo varsin hyvällä mallilla, mutta aina voi hieman täydentää.

– Jalalliset lasit voisivat sopia myös jälkiruokien tarjoiluun, hän pohtii.

Pääosan astioistaan Veera Niska on saanut ylioppilas- ja joululahjoiksi. Opiskelijana kodin hankintoja täytyy puntaroida tarkoin.

– Tykkään paljon esimerkiksi joistakin Marimekon astioista, mutta korkean hinnan vuoksi olen lykännyt niiden hankkimista.

Niska laittaa ruokaa mielellään myös itse, vaikka syökin päivittäin opiskelijaravintoloissa.

– Teen tavallista kotiruokaa laidasta laitaan.

Gallup: Löysitkö jotakin keittiöösi?

”Kattilan. Se on hyvä lisä keittiööni, entuudestaan minulla oli vain pieni puurokattila. Aloitan opintoni tällä viikolla ja muutin viime viikolla Espoosta Rovaniemelle. Koska asun yksin, en tarvitse suurta astiastoa, vaan kaksi kappaletta kutakin astiaa riittää. Yliopistolta saa perus kouluruokaa, mutta laitan ruokaa mielelläni myös kotona. Haluan panostaa hyvään ruokaan.”

Johanna Heikkinen, 25

Oikeustiede, Lapin yliopisto

”Tulin syyslukukaudeksi opiskelijavaihtoon Liettuasta. Soluasuntomme keittiö oli aika hyvin varusteltu, joten ajattelin, ettei minun tarvitse hankkia juuri mitään, mutta täältä löytyikin nyt kaikenlaista... astioita, ruuanlaittovälineitä ja jääpalamuottikin. En käy opiskelijaravintolassa, vaan teen kotona yksinkertaisia ruokia kuten pannukakkua, pastaa, borssikeitoa ja puuroja.”

Manoji Ita Ndzezah, 31

Sosiaalityö, Lapin yliopisto

”Löysin kaksi paria lautasia ja lastan. Tapahtuma on ihan kaunis ajatus martoilta. Asun toista vuotta Rovaniemellä ja keittiössäni on jo jokseenkin kaikki tarvittava. Tavoitteenani on, että teen lämmintä ruokaa joka päivä. Lounaan syön opiskelijaravintolassa, jossa on kyllä hinta-laatu-suhde kohdallaan.”

Otto Leimu, 20

Oikeustiede, Lapin yliopisto


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös