Uusi Rovaniemi

Kädettömät kertoo ALS-sairaudesta teatterin keinoin – Esitys on siirretty Wiljamista Lappia-talon Kero-näyttämölle

Petri Tuhkanen
Kädettömät kertoo ALS-sairaudesta teatterin keinoin – Esitys on siirretty Wiljamista Lappia-talon Kero-näyttämölle

Kädettömät. Anna Lipponen ja Tõnu Oja näyttelevät ALS-sairaudesta kertovassa näytelmässä.

Helsinkiläinen teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi pitää Rovaniemellä hyväntekeväisyysnäytöksen esityksestään Kädettömät (Käsist seotud). Näytöksen kaikki lipputulot lahjoitetaan Lihastautiliiton kautta Pohjois-Suomen ALS:ia sairastavien vertaistukitoimintaan. Alun perin esityksen piti olla Wiljamissa, mutta esitys nähdäänkin Wiljamin sijasta Rovaniemen teatterin Kero-näyttämöllä Lappia-talossa.

Kädettömät on toteutettu ainutlaatuisessa yhteistyössä, kun Jalostamo-kollektiivi ja yksi Viron suurimmista teattereista, tallinnalainen Eesti Draamateater yhdistivät voimansa. Esityksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. Näyttämöllä ovat Jalostamo-kollektiivin näyttelijä Anna Lipponen sekä Eesti Draamateaterin näyttelijäkonkari Tõnu Oja.

Näyttelijä Anna Lipposen kirjoittamassa näytelmässä eletään vuosia 1987–1991. Virossa on käynnissä Laulava vallankumous. Neuvostoliitto on romahtamassa ja uudenlainen elämä lähempänä kuin koskaan.

Samaan aikaan Suomessa omituiset oireet vievät 27-vuotiaan Elsen lääkäriin ja hänellä todetaan ALS-sairaus. Tästä alkaa virolaisen isän ja suomalaisen tyttären kohtaaminen, josta ei puutu komiikkaa, draamaa eikä musiikkiakaan.

Kädettömät pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Näytelmä on musta komedia kahden kulttuurin kohtaamisesta, kuolemasta ja elämän suurista intohimoista. Mitä jää jäljelle, kun enää sydän ja aivot toimivat?

Skenografiasta ja valosuunnittelusta vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Musiikin esitykseen on säveltänyt muusikko-säveltäjä Samuli Laiho.

Kädettömät su 21.5. klo 17 Kero-näyttämöllä Lappia-talossa. Liput: 10 e / 20 e / 50 e (tukilippu). Lippu.fi.


Kommentit (1)

  • Eija

    Uskomattoman hyvä ja tärkeä aihe teatterin näkökulmasta! Jokaisen pitäisi nähdä esitys ja toivonkin mahdollisuutta nähdä esitys myös täällä etelässä.

    Läheinen ystäväni sarastaa alsia ja asia on läsnä elämässämme joka hetki. Pelko tulevaisuudesta ja pinnistely jokapäiväisessästä selviytymisestä. Voimat heikkenee liian nopeasti ja lääkettä sairauteen ei ole.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös