Kaarina Koski, 79, pelkää suurtulvaa, koska ei pysty suojaamaan omaisuuttaan yksin – "Pihalta ei oikein pääse pois, jos vesi kovin nousee"

Kuluvan viikon sää käänsi tulva-ennusteiden suunnan. Tulvasta voi tänä keväänä tulla iso, muttei välttämättä ennätysmäinen.

Anna-Reetta Kytölahti
Kaarina Koski, 79, pelkää suurtulvaa, koska ei pysty suojaamaan omaisuuttaan yksin – "Pihalta ei oikein pääse pois, jos vesi kovin nousee"

Vitikanpäässa asuvan Kaarina Kosken pihamaa tulvii harva se vuosi. Pahimmillaan vedenpinta on ulottunut saunan ikkunalle saakka.

Anna-Reetta Kytölahti

Ounasjokivarressa asuva Kaarina Koski seisoo kotipihallaan ja käy läpi eriasteisten tulvien vaikutuksia.

Kosken pihamaa peittyy veteen harva se vuosi. Alimmalla penkereellä sijaitsevat sauna ja liiteri saavat osansa tulvasta kaikista herkimmin. Muutamana vuotena tulvaraja on kivunnut pihatielle, mutta ei onneksi koskaan taloon asti.

Vaikka talo onkin kastumiselta säästynyt, aiheuttaa tulva Koskelle hankaluuksia. Tien päässä, kahden vesistön välissä sijaitseva talo jää suuren tulvan sattuessa saarroksiin.

"Pihalta ei oikein pääse pois, jos vesi kovin nousee", Koski selittää.

Jokien kevättulvat ovat hiljalleen siirtymässä kohti Lappia. Tulvakeskuksen ennusteiden mukaan virtaamien ennustetaan kääntyvän loppuviikolla nousuun pohjoisimmassa Suomessakin.

Rovaniemen osalta suurin tulvahuippu näyttäisi ajoittuvan parin viikon päähän toukokuun puolenvälin paikkeille, arvioidaan Lapin ely-keskuksesta. Ely-keskuksen mukaan tulvasta povattiin aiemmin normaalia pienempää, mutta nyt tilanne on muuttunut. Viime päivien vesisateet sekä kuluvan viikon poikkeuksellisen lämmin jakso aiheuttavat ennusteen kääntymisen kohti keskimääräistä suurempaa tulvaa.

"Ei nyt kuitenkaan ennätystulvia ennusteta vielä", toteaa Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, ja muistuttaa ennusteiden vielä tarkentuvan lähempänä tulvahuipun ajankohtaa.

Juttu jatkuu faktaboksin jälkeen.

Varaudu tulvaan

Selvitä jo etukäteen, miten …tulva on aiemmin käyttäytynyt alueella ja miten sen oletetaan leviävän tulvatilanteessa.

Tarkista vakuutusehtosi tulvatilanteen varalta.

Hanki elintarvikkeita, juomavettä, ensiaputarvikkeita, pattereilla toimiva radio, taskulamppu, paristoja, kumisaappaat ja vedenpitäviä säkkejä.

Hanki hiekkaa, säkkejä ja muovia talon suojaksi tarvittaessa rakennettavaa pengertä varten sekä talon alaseinän peittämiseen.

Harkitse pumpun hankkimista.

Selvitä vaarassa olevat sähkölaitteet ja niiden suojaaminen.

Varmista, että kellarin viemärin takaiskuventtiili on kunnossa. Varaa muovia ja paino laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle.

Sido veneet ja muut helposti tulvan mukana lähtevät materiaalit kiinni.

Siirrä haitalliset aineet ja arvokas omaisuus suojaan.

Lähde: ympäristö.fi

79-vuotias Koski on huolissaan mahdollisesta suuresta tulvasta. Päänvaivaa aiheuttaa erityisesti piharakennusten suojaaminen. Esimerkiksi pihavarastoa on ennenkin jouduttu kuivattelemaan pahimpien tulvien jälkeen, mutta silloin Koski on pystynyt tyhjentämään varaston irtaimistosta, jotta suurempaa vahinkoa ei ole päässyt syntymään. Iän myötä varaston tyhjentäminen on kuitenkin muodostunut hankalaksi.

"Toivoisin, että saisin seinän suojaksi hiekkasäkkejä, mutta kuka niiden laitossa auttaa?" Koski pohtii.

Yksityisen ihmisen kannattaa varautua tulvaan hyvissä ajoin. Alaraudanjoki muistuttaa varmistamaan erityisesti laitureiden ja veneiden kiinnityksen.

"Kaikki irtaimisto kannattaa säilyttää nyt tavanomaista ylempänä", tämä neuvoo.

Yksittäisten kohteiden suojaaminen esimerkiksi hiekkasäkein tai muovein on tarvittaessa pelastuslaitoksen vastuulla.

Pelastusviranomaisiin tulee olla yhteydessä myös siinä tapauksessa, mikäli jää tulvan saartamaksi.

"Lähtökohtaisesti omaisuutta kannattaa yrittää itse suojata. Pelastusviranomainen on kuitenkin lopulta se, joka auttaa ihmisiä hädässä", Alaraudanjoki sanoo.

Tämänhetkisten ennusteiden Marraskoskelle Ounasjoen varrella sekä Vikajärvelle odotetaan kaikkein suurimpia tulvia. Ympäristöhallinnon mukaan näillä alueilla tulvat voivat aiheuttaa rakennusvahinkoja sekä merkittäviä häiriöitä liikenteeseen. Muualla Rovaniemellä tulva aiheuttanee näillä näkymin pääosin pelto- ja metsäalueiden tulvimista.


Kommentit (3)

  • alamma taas pitämään verkkoja

    Kaarina. Tulen avuksesi parin viikon päästä, kokoan joukon. Hoidetaan piha kuntoon ja eikun verkot vesille! Juha

  • Tulva on positiivinen ilmiö

    Tulvavedestä voi verkottaa pelloilta siikaa vaikka koko kesän tarpeisiin.
    Toisinaan sattuu iso haukikin sotkeutumaan verkkoon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös