Uusi Rovaniemi

Juhani Henriksson pakkasi tv-työt muuttokuormaan ja suuntasi Lappiin – "Aloin miettiä, missä ympäristössä lapset varttuvat"

Viime talvena Juhani Henrikssonin saattoi bongata aamutelevisiosta, nyt Rovaniemen ulkoilupoluilta.

Pekka Aho
Juhani Henriksson panostaa aiempaa enemmän Arktiset vedet -kalastusdokumenttisarjaansa. Seuraavalla kaudella jaksoja tehdään aiempaa enemmän Lapissa.

Juhani Henriksson panostaa aiempaa enemmän Arktiset vedet -kalastusdokumenttisarjaansa. Seuraavalla kaudella jaksoja tehdään aiempaa enemmän Lapissa.

Tiia Haapakangas

– Täällä asumme toivottavasti mahdollisimman pitkään, sanoo tuore rovaniemeläinen Juhani Henriksson.

Urheiluohjelmista ja Arktiset vedet -kalastussarjasta monelle tuttu mies toteutti viime kesänä pitkäaikaisen haaveensa ja muutti perheineen Lappiin. Koti löytyi Ylikylästä, samoin kuin kotoisa tunnelma.

– Muutimme toukokuun lopussa, ja pihalla oli jo aika pitkä nurmikko. Kun sitten otin ruohonleikkurin esiin, heti alkoivat naapurit yksitellen tulla pihalle tervehtimään ja tutustumaan uusiin naapureihin, Henriksson kertoo vaikuttuneena.

Turusta kotoisin oleva Juhani Henriksson on tehnyt työuransa pääasiassa televisio-ohjelmien parissa pääkaupunkiseudulla. Pohjoiseen muutto sai lopullisen kipinän lapsen syntymän myötä.

– Kun tuli isäksi, sitä alkoi eri tavalla miettiä ympäristöä ja sitä, missä lapset varttuvat.

TV-sarjan idea syntyi mökillä Tenolla

Siteet Lappiin syntyivät lapsena isän kanssa tehdyillä vaelluksilla. Niitä seurasivat partioreissut ja velipoika Tapanin kanssa tehdyt talviset hiihto- ja kesäiset kalastuslomat.

– Jossain vaiheessa veli hommasi Tenojoelta mökin, ja kerran istuttiin mökin saunassa ja todettiin, että kyllä meidän pitää yhdistää voimamme ja tehdä televisio-ohjelma näistä paikoista, Juhani Henriksson kertoo.

Kaksikon luoma, kalastukseen painottuva Arktiset vedet on yltänyt jo seitsemänteen tuotantokauteensa. Se pyörähti käyntiin Kutosella viime viikon lauantaina.

Henriksson kertoo tehneensä ohjelmaa aina muiden töiden ohella. Ennen Rovaniemelle muuttoa hän työskenteli aamuisessa Huomenta Suomessa.

– Kello soi aina 3.30 eli silloin kun olin syvimmässä unessa, hän muistelee.

Aamutelevision sijaan urheiluselostukset tuntuvat enemmän omalta työltä, ja niitä Henriksson jatkaa Eurosportilla. Tulevan talven hän selostaa kaikki maastohiihdot, ja sen jälkeen koittaa yleisurheilukausi.

Sarja suuntaa kansainväliseen levitykseen

Työn alla on myös Arktisten vesien seuraava tuotantokausi. Tavoitteena on kasvu ulkomaille, ja sitä varten tuoreimman kauden jaksot käännetään jo englanniksi. Henrikssonin mukaan sarjan kansainvälistämiselle ei ole ollut aiemmin aikaa, mutta nyt hän aikoo työskennellä enemmän sen parissa ja on perustanut sitä varten yhtiönkin.

Työt olivatkin pitkään yksi muuttoaikeiden hidaste, mutta jatkossa Henriksson toivoo, että voisi tehdä yhä isomman osan töistään pohjoisessa.

– Nyt kun minulla on oma firma ja voin tehdä nykypäivän tekniikalla hommia, niin voin tehdä täysiä työpäiviä kotona Ounasjokea katsellen.

Juhani Henriksson

Turkulaislähtöinen urheiluselostaja, toimittaja, tv-juontaja

Muutti toukokuussa perheineen Helsingistä Rovaniemelle.

Perheeseen kuuluvat puoliso Anne ja kaksi alle kouluikäistä lasta.

Arktiset vedet -sarjan luoja ja tuottaja.

Arktiset Vedet

Juhani ja Tapani Henrikssonin luoma kalastus- ja luontosarja.

Ensimmäinen tuotantokausi esitettiin 2012.

7. tuotantokauden jaksot nähtävillä tänä syksynä Kutosella, TV5:llä ja Dplay-palvelussa.

Seuraava jakso: Lauantaina 3.11. klo 19 Kutosella.

Parhaat retkilöydöt Rovaniemeltä

”Ounasvaara on todellinen helmi"

”Vitsi mikä helmi! Ymmärtävätköhän rovaniemeläiset sen hienouden? Ainakin tällainen, joka tulee uusin silmin tutustumaan paikkaan, on aivan vaikuttunut. Siis keskellä kaupunkia tuollainen paikka – eihän sellaista ole missään! Sieltä ehkä näkee asutuksen ja kaupunginkin, mutta silti on sellainen olo, että on keskellä metsää.”

”Ounasjoen ranta on kaunis kotilenkki”

”Tykkään kävellä Ounasjokivartta ihan kotilenkkinä. Pitkiä, usean kilometrin pätkiä pystyy kävelemään jokivarressa. Sielläkin koen suurta yhteyttä luontoon ja rauhaa. Siellä on tietty luonnontilaisuus, vaikka lohi ei enää joessa polskikaan. Se oli tosi hieno erityisesti silloin, kun muutettiin, kun tulva oli juuri laskenut.”

”Hieno ympäristö Vika- ja Vaattunkikönkäillä”

”Tykkään koskista, ja kävimme siellä pojan kanssa Vapapäivänä kalastamassa melko pian sen jälkeen, kun olimme muuttaneet Rovaniemelle. Siellä hän ensimmäistä kertaa pääsi kokeilemaan virveliä. Olemme kulkeneet myös reittejä, ja se on tosi hienoa ympäristöä.”

”Kontonulkissa avautuu uskomaton maisema”

”Se oli hieno reitti ja hienot näkymät. Löysimme sen Etiäisen (retkipaikkahakemisto) kautta, ja löysimme suunnilleen oikean metsäautotienkin, mistä sinne pääsee. Siellähän saattaa ensikertalainen vähän ihmetellä, että missä on oikea paikka. Reitti nousee aika jyrkästi, mutta on silti helppo. Meidän kolmevuotiaskin käveli melkein koko matkan. Ylhäällä on näkötorni, mutta sitähän ei tarvitse, kun sieltä avautuu aivan uskomaton lappilainen maisema.”


Kommentit (3)

 • Emmu

  Mukava todeta, että Rovaniemellä on tällainen herra Henriksson, joka samanlaisena etelän miehenä kuin itsekin on nyt kokonaan Lätkässä Lappiin.

 • Nimetön

  Tervetuloa Rovaniemelle.

  Lainaus:
  “Parhaat retkilöydöt Rovaniemeltä
  Ounasvaara on todellinen helmi
  Vitsi mikä helmi! Ymmärtävätköhän rovaniemeläiset sen hienouden? “

  Rovaniemeläiset ymmärtävät kyllä Ounasvaaran hienouden, päättäjistä valitettavan harva. Pikkuhiljaa nakerretaan vaaran maisemaa sieltä täältä. Pitkin vaaraa risteilevät polut, reitit ja urat eivät haittaa, nehän vain osoittavat sen, että vaaralla liikutaan paljon, kuka mitenkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös