Uusi Rovaniemi

Jäätelökesää siivittävät paikalliset uutuudet: Marjaisat paletakset ja italialaistyyliset gelatot syntyvät keskustan kellareissa

Cafe & Bar 21 hankki jäätelökoneen kellariin ja Arctic Ice Cream Factory tuo kesään uusia mehu- ja jogurttijäätelöpuikkoja.

Greta Virranniemi
Jäätelökesää siivittävät paikalliset uutuudet: Marjaisat paletakset ja italialaistyyliset gelatot syntyvät keskustan kellareissa

Opissa. Johanna Vainionpää seuraa, kun laitetoimittaja Dieta Oy:n kouluttaja Vesa Saaristo esittelee jäätelökoneen toimintaa. Kouluttamassa oli myös Carina Hoisko raaka-aineita toimittavasta NIC Nordicista.

Greta Virranniemi

Kouluttaja Vesa Saaristo lorauttaa pastöroitua maitoa jäätelökoneeseen. Johanna Vainionpää painaa työn vaiheita mieleensä, sillä hän saa jäätelön valmistuksen pian vastuulleen.

Vartin päästä Vainionpää avaa pienen luukun koneen kyljestä ja esiin puristuu italialaistyylistä gelato-jäätelöä.

Gelatokone saapui Cafe & Bar 21:en kellariin pari viikkoa sitten. Nyt työntekijät harjoittelevat sen käyttöä ja suunnittelevat yrittäjä Juha Eskelisen johdolla makuja. Rovaniemellä valmistettua gelatoa aletaan myydä kahvilassa kesäkuun alussa.

Kesällä gelatoa saa myös Angry Birds -puiston kontista, joka on viimekesäistä kojua suurempi. Jäätelönmyynti alkaa, kun kelit sen sallivat. Eskelinen arvelee, että myyntipuuhiin päästään kesäkuun aikana.

"Olen itse ihan jäätelöfriikki", hän hehkuttaa.

"Jäätelömme ovat pian paikallista käsityötä. Pyrin kaikessa siihen, että tehdään alusta asti itse."

Katso videolta, miten gelato syntyy kahvilan uudella jäätelökoneella!

 

Aluksi kahvilaan tulee tarjolle kymmenkunta makua. Suunnitteilla on ainakin pistaasia, suklaata, vaniljaa ja mustikkaa. Myöhemmin luvassa on erikoisia yhdistelmiä, kuten mansikka-basilikaa.

Gelatoa löytyy erikoisruokavalioita noudattaville. Suurin osa on laktoosittomia, mutta ainakin pistaasi vaatii Eskelisen mielestä laktoosipitoisen maidon pohjaksi. Kellarissa valmistuu myös vegaanisia jäätelöitä ja sorbetteja.

"Minua kiinnostaa cocktailien ja sorbettien yhdistäminen. Voisimme tehdä myös jäätelöburgereita", Eskelinen maalailee.

Jäätelökone, muut laitteet ja tilan remontointi maksoivat yhteensä noin 50 000 euroa.

Eskelinen luottaa kysyntään, sillä suomalaiset ovat toiseksi kovinta jäätelönsyöjäkansaa. Edelle kiilaavat vain yhdysvaltalaiset. Hän uskoo, että gelatoa menee kaupaksi viime kesää enemmän, koska tänä vuonna se on paikallista. Tavoitemäärää yrittäjä ei ole asettanut.

"Jäätelön myynti on tosi keliriippuvaista", hän muistuttaa.

Viime kesänä Cafe & Bar 21 myi noin 5 000 litraa jäätelöä, mikä tarkoittaa noin 40 000 annosta.

Greta Virranniemi
Mascarpone-viikuna. Cafe & Bar 21:sen gelato-jäätelöt tulevat myyntiin kesäkuun alussa.

Mascarpone-viikuna. Cafe & Bar 21:sen gelato-jäätelöt tulevat myyntiin kesäkuun alussa.

Jäätelökesään rovaniemeläisiä uutuuksia tuo myös pari vuotta toiminut Arctic Ice Cream Factory. Tulossa on paletaksia, jotka ovat mehu- ja jogurttijäätelöpuikkoja tuoreista marjoista ja hedelmistä. Niissä käytetään pohjoisia makuja kuten kokonaisia lappilaisia marjoja, kertoo yrittäjä Anna-Riikka Lavia. Makuja ovat esimerkiksi luomujogurtti-mustikka ja raparperi-mansikka.

Uutta tulee myös tavallisiin jäätelöihin. Luvassa on ainakin kahvin ja sitruuna-lakritsin makuja. Kehittelyssä on jäätelöä lapinlehmän maidosta yhdessä ranualaisen Välikummun tilan kanssa.

"Pyrimme koko ajan käyttämään enemmän lähiraaka-aineita", Lavia sanoo.

Myös Arctic Ice Cream Factoryltä löytyy erityisruokavalioihin sopivia jäätelöitä. Vegaanisia ovat mansikka, mango ja mansikka-kaarnikka. Gluteenittomia ovat kaikki paitsi keksijäätelöt.

Arctic Ice Cream Factory myy jäätelöitään kojussa Pohjanhovin rannassa viimekesäiseen tapaan. Koju avataan, kun jäätelöä tarkenee syödä ulkona, todennäköisesti kuun vaihteessa. Tuotteita myydään keskustassa myös Choco Delissä, jonka alakerrassa ne valmistuvat.

Uusia jälleenmyyjiä Rovaniemellä ovat tänä kesänä Hostel & Cafe Koti, Santa Park, Metsämuseo ja Saarenkylän terveyskeskuksen pihaan kohoava kesäkahvila Mansikki. Jäätelöitä myydään myös ravintoloissa ympäri Lappia.

Lavia odottaa, että uusien makujen ja myyjien myötä kauppa käy viimekesäistä kiivaammin. Viime kesänä myytyjä litroja hän ei osaa kertoa, sillä myös joulu on lappilaiselle jäätelötehtaalle kova sesonki.

"Koko parin vuoden ajan on ollut tasaista kasvua", Lavia sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Toivottavasti kellari on hygieeninen!!

  • Maitoallergikko

    Vegaanisia jäätelöitä paljon Angry Birds puiston viereen! Työmatkan varrella olisin viime kesänä käynyt useamminkin, mutta ainoat sorbetit olivat liian jäätelömäisiä sille helteelle. Maidollisetkin maut olivat nutellaa, suklaata ja muuta raskasta, raikkaampia makuja toivoisin enemmän. Sitruunaa, limeä ja kookosta, passionia ja mangoa….:P

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös