Jos kolmiulotteinen pallopeli kuulostaa mahdolliselta ainoastaan digitaalisessa maailmassa, voi uppopallo yllättää täysin. Uppopallo on veden alla pelattava taktinen urheilulaji, jossa kaksi joukkuetta yrittää tehdä maaleja vastustajan koriin. Rovaniemellä lajia voi harrastaa Rovaniemen Urheilusukeltajien riveissä.

Uppopalloa pelataan uima-altaan syvässä päässä suolavedellä täytetyllä pallolla, jota voi veden alla syöttää kuten vaikkapa koripalloa. Uppopallomaaleina on kaksi tukevaa metallikoria, jotka kiinnitetään altaan vastakkaisiin päätyihin.

Uppopallon tekee haastavaksi se, että syöttö tai vastustaja voi tulla mistä suunnalta tahansa: myös ylä- tai alapuolelta.

Joukkueessa pelaa kuusi pelaajaa, joista kaksi on toisiaan vaihtavia maalivahteja ja muut neljä hyökkääjiä ja puolustajia. Hyökkäystilanteissa myös maalivahdit osallistuvat hyökkäyksiin.

Vastustajan ohittaminen kolmiulotteisessa pelissä voi hyökkäystilanteissa tuntua jopa helpolta, jos joukkue pelaa hyvin yhteen ja rytmittää sukellukset oikein. Korien tekeminen onkin sitten jo haastavampaa, sillä vastassa on sekä puolustus että korin peittävä maalivahti.

Pelaajat tekevät yleensä 10–15 sekunnin sukelluksia ja ovat ottelussa altaassa 1–2 minuuttia kerrallaan. Otteluissa pelataan kaksi 15 minuutin erää. Jokaisella pelaajalla on varusteinaan maski, snorkkeli ja räpylät sekä tumma tai valkoinen uimapuku ja vesipallostakin tuttu numeroitu lakki.

Harjoituksissa lämmitellään ensin huolella uimalla ja sukeltamalla, jonka jälkeen tehdään lajinomaisia harjoitteita kuten spurtteja veden alla, harhautuksia ja syöttelyä. Tekniikkatreenien jälkeen pelataan itse uppopalloa. Harjoituksissa pelataan yleensä yhteen koriin puolikkaalla kentällä.

Rovaniemellä uppopalloa treenataan perjantaisin kello 20.15–21.15 Vesihiisi-uimahallilla. Oma-aloitteinen treeni on mahdollista tiistaisin kello 19.30–21.30 ja sunnuntaisin klo 10–11, jolloin voi käydä harjoittelemassa esimerkiksi pallon kuljetusta ja väistöjä.

Lisätietoja: Joonas Mähönen joonas.mahonen@gmail.com sekä https://rovaniemenurheilusukeltajat.fi/

Mitä teillä voi harrastaa? Missä ja milloin? Miten pääsee mukaan? Miksi se on kivaa? Kenelle se sopii? Julkaisemme juttuja Rovaniemen harrastusmahdollisuuksista. Kirjoita toiminnastanne max 1500 merkkiä ja liitä mukaan kuva. Lähetä teksti ja kuva osoitteeseen ur.toimitus@uusirovaniemi.fi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös