Uusi Rovaniemi

Eipä tule tylsät vaalit: Kuka saa Hanna Mäntylän äänet? Sopivatko ilmastonmuutos ja Lapin matkailu yhteen?

Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2019. Uusi Rovaniemi katsasti ehdokastilanteen ja vaalien ennakkoasetelmat rovaniemeläisten näkökulmasta.

Kysyimme kuudelta rovaniemeläiseltä eduskuntavaaliehdokkaalta heidän näkemyksiään vaaleista sekä keskustelusta Lapin matkailun ja ilmastonmuutoksen suhteesta. Vaalien ehdokasasettelu on kesken, mutta tähän mennessä mukana on 22 rovaniemeläistä ehdokasta.

Kysyimme kuudelta rovaniemeläiseltä eduskuntavaaliehdokkaalta heidän näkemyksiään vaaleista sekä keskustelusta Lapin matkailun ja ilmastonmuutoksen suhteesta. Vaalien ehdokasasettelu on kesken, mutta tähän mennessä mukana on 22 rovaniemeläistä ehdokasta.

Tiia Haapakangas

Lapista lähdetään tuleviin eduskuntavaaleihin erittäin mielenkiintoisesta asetelmasta. Huhtikuussa on jaossa jälleen seitsemän edustajanpaikkaa, joista viime vaaleissa lohkesi neljä keskustalle, yksi demareille, yksi vasemmistoliitolle ja yksi perussuomalaisille. Vaalikauden myllerryksissä peräti kahdella paikalla on vaihtunut sekä edustaja että puolue.

Konkarikansanedustaja, vankkumaton sdp:läinen Johanna Ojala-Niemelä (sd.) näkee, että äänestäjien liikkuvuus saa poliitikotkin liikkumaan aiempaa herkemmin. Hänen mukaansa moni kansanedustaja pohtii vaalien alla, mitä puoluetta edustaisi.

– Liikkuvien äänestäjien määrä suhteessa puolueuskollisiin kasvaa vaali vaalilta. Tästä on seurauksena on, että myös muutokset puoluekentässä ovat aikaisempaa suurempia, hän pohtii.

Lue myös juttumme: Matti Torvinen harkitsee vaalipiirin vaihtoa – Samat mietteet Paavo Väyrysellä

Tällä vaalikaudella erityisen liikkuva on ollut keskustan listalta kirkkaasti läpi mennyt Paavo Väyrynen. Vaalien jälkeen hän kuitenkin jatkoi europarlamentissa. Niinpä eduskunnassa istui yli kolme vuotta varakansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.), kunnes kesällä 2018 Väyrynen päätti alkaa kansanedustajaksi. Siinä vaiheessa hän ei tosin enää edustanut keskustaa, vaan Kansalaispuoluetta, joka sittemmin on vaihtunut Seitsemän tähden liikkeeseen.

Toinen muutoksia kokenut paikka meni vaaleissa perussuomalaisten Hanna Mäntylälle, joka siirtyi puolueen hajaannuksessa sinisiin. Pian Mäntylä luopui kansanedustajuudesta, ja tilalle nousi niin ikään sinisiin siirtynyt varakansanedustaja Matti Torvinen.

Uusien vaalien alla kaikki Lapin nykyiset kansanedustajat ovat ehdolla, mutta sekä Väyrynen että Torvinen harkitsevat vaalipiirin vaihtoa. Väyrynen saattaa asettua ehdolle Lapin sijaan Uudellamaalla, Torvinen taas Helsingissä.

– Minulla on vahva kannatus molemmissa, Matti Torvinen sanoo.

Nykyisten kansanedustajien lisäksi vahvoissa lähtöasetelmissa vaaleissa ovat Väyrystä sijaistanut Kärnä ja viime vaaleissa eduskunnasta dramaattisesti pudonnut kokoomuksen Heikki Autto.

Kokoomus on harvoin jäänyt ilman edustajanpaikkaa Lapista, mutta 2015 niin kävi, vaikka Autto sai valtavan henkilökohtaisen äänimäärän. Syyksi on laskettu, että puolueella ei ollut vaaliliittoa, ja nyt sellainen onkin solmittu kristillisten ja RKP:n kanssa.

Neljäntoista ehdokkaan listalle kokoomus asettaa 11 ehdokasta, kristilliset kaksi ja RKP yhden.

– Piiri on asettanut viralliseksi tavoitteeksi kaksi paikkaa, Lapin kokoomuksen toiminnanjohtaja Jukka Mäyrä sanoo.

Autton ohella puolueen vahva ehdokas on niin ikään rovaniemeläinen Sara Tuisku, joka teki jo viime vaaleissa näyttävän kampanjan.

– Meillä on monipuolinen ehdokaslista, ja tällä vaaliasetelmalla on mahdollisuudet todella hyvään tulokseen. Heikki Autto lähti eduskuntavaaleihin viimeksi istuvana kansanedustajana, nyt lähtökohta hänen ja minun välillä on paljon tasavertaisempi, Sara Tuisku sanoo.

Muut puolueet ovat täyttämässä neljäntoista ehdokkaan listansa yksin. Keskustan Lapin piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto kertoo, että ehdokashankinta on ollut työlästä, mutta tavoitteena on neljä läpimenijää.

Viime vaalien menestyneimmistä ehdokaslistalla ovat toistaiseksi vain istuvat kansanedustajat Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala ja Katri Kulmuni sekä varaedustaja Kärnä. Listalta puuttuvat muut yli 2 000 äänen yltäneet eli Liisa Ansala sekä ex-kansanedustajat Simo Rundgren ja Janne Seurujärvi. Ansala ei ainakaan asetu ehdolle, sillä hän johtaa kansanedustaja Markus Lohen kampanjaa.

Perussuomalaisilla on päinvastainen ongelma kuin keskustalla, sillä ehdokkaiksi haluavia on enemmän kuin listalla paikkoja. Puolue tavoittelee 1–2 paikkaa. Ehdokas Matti Haapala vertaa tilannetta vuoden 2011 vaaleihin, jolloin jytky nosti edustajaksi yllätysnimen eli Hanna Mäntylän.

– Nyt ei ole suoraa kärkinimeä, vaan kuka tahansa meistä voi sen paikan saada. Kaikki teemme töitä edustajanpaikkamme eteen, ja vaalit sitten näyttävät, kuka sen saa, Haapala uskoo.

Entisten perussuomalaisten perustama Sininen tulevaisuus valmistautuu myös vaaleihin Lapissa, mutta ehdokaslistaa ei vielä ole.

Vihreiden listalla on toistaiseksi vain kolme nimeä. Puolueen mukaan lupautuneita on enemmän, mutta kaikki eivät halua vielä julkistaa ehdokkuuttaan.

– Listalta tulee löytyä vaihtoehtoja niin aiemmin vihreitä äänestäneille kuin meitä harkitseville. Tavoitteemme on saada vaaliohjelma näkyviin ja yksi vihreä kansanedustaja myös Lapista, piirijärjestön puheenjohtaja Pekka Nyman sanoo.

Rovaniemeläinen Miikka Keränen asemoi itsensä vaihtoehdoksi erityisesti kokoomuksen ja kristillisten vaaliliitolle.

– Jokainen ääni ja sometykkäys kokoomuksen liberaalisiivelle on tosiasiassa tuki kristillisten äitiyslakia, translakia ja yhdenvertaisuutta vastustavalle politiikalle. Olen vaihtoehto etenkin kaupunkien arvoliberaareille kokoomusäänestäjille, Keränen sanoo.

Sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto tavoittelevat molemmat kahta paikkaa.

Vasemmistoliiton Lapin vahvin ehdokas on savukoskelainen Markus Mustajärvi. Varaedustajaksi nousi viime vaaleissa kemiläinen Sari Moisanen. Lapin piirin puheenjohtaja ja rovaniemeläinen kansanedustajaehdokas Henri Ramberg sanoo, että puolueen ehdokasasettelu on kokonaisuus, jossa tarvitaan Mustajärven kaltaista vahvaa nimeä.

– Etu muihin puolueisiin nähden on se, että olemme selkeästi punavihreä puolue eikä arvojamme tarvitse arvata. Vaikka oma ehdokas ei pääsisi läpi, ääni tukee kuitenkin arvomaailmaltaan samanhenkistä ehdokasta.

Poimintoja vaalien puheenaiheista

Poimimme tähän mennessä nimetyistä ehdokkaista kuusi rovaniemeläistä ja kysyimme heidän ajatuksiaan Lapin liikenneyhteyksistä, matkailusta ja ilmastonmuutoksesta. Näkevätkö ehdokkaat näiden asioiden yhtälössä ongelmaa? Jos näkevät, millaisia ratkaisuja he hakisivat.

Lue ehdokkaiden vastauksia alta. Toimitus on käsitellyt ehdokkaiden vastauksia ja valinnut niistä julkaistavat kommentit.

Miila Kankaanranta

Sara Tuisku, kok.

Miila Kankaanranta

Miikka Keränen, vihr.

Miila Kankaanranta

Matti Haapala, ps.

Miila Kankaanranta

Markus Lohi, kesk.

Miila Kankaanranta

Johanna Ojala-Niemelä, sd.

Miila Kankaanranta

Henri Ramberg, vas.

Eduskuntavaalit huhtikuussa 2019.

He ovat jo ehdolla eduskuntavaaleissa

Ehdokasasettelu jatkuu maaliskuun alkuun.

Puolueet aloittavat kampanjoinnin loppuvuodesta tai tammi–helmikuussa.

Rovaniemeltä jo 22 ehdokasta

Miikka Keränen (vihr.)

Heikki Autto, Matti Henttunen, Sanna Luoma, Sara Tuisku (kok.)

Matti Haapala, Jaakko Raivio, Kalervo Björkbacka, Ari Paldan, Timo Tolonen (ps.)

Mari Ikonen, Tiina Outila, Henri Ramberg, Vesa Puuronen (vas.)

Markus Lohi, Rauno Rantaniemi, Meiju Salmela (kesk.)

Eemeli Kajula, Maria-Riitta Mällinen, Johanna Ojala-Niemelä, Jari Paldan, Antti Väänänen (sd.)

Nimettyjä ehdokkaita muualta Lapista

Vasemmistoliitosta Anni Ahlakorpi, Albana Mustafi, Markus Mustajärvi, Aki Nevalainen ja Kati Tervo.

Keskustasta Eeva-Maria Maijala, Mikko Kärnä, Petteri Salmijärvi, Pigga Keskitalo, Katri Kulmuni ja Olli Rainio.

Kokoomuksesta Pekka Heikkinen, Tarja Vanhamaa, Mikko Anttila, Antti Kaarlela, Tanja Sanila ja Riitta Savukoski sekä samassa vaaliliitossa kristillisistä Pirkka Aalto.

Vihreistä Tiina Huilaja ja Pekka Nyman.

Perussuomalaisista Veikko Siitonen, Kaisa Juuso, Juhana Kelloniemi, Eila Kivioja, Kari Kontiokoski ja Ari Södervall.

SDP:ltä Sari Auvinen, Sari Honkanen, Satu Honkonen, Henna Knuuti, Anni Koivisto, Niina Oinas, Pekka Tiitinen ja Marko Varajärvi.

Muistatko? – Näin äänestettiin edelliskerralla

Vuoden 2015 vaaleissa Lapista valittiin eduskuntaan Katri Kulmuni (kesk.), Paavo Väyrynen (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Hanna Mäntylä (ps.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

Suosituimmat puolueet Rovaniemellä olivat keskusta (36 %), perussuomalaiset (17 %), kokoomus (16 %), SDP (13 %) ja vasemmistoliitto (9,5 %).

Vaalien ääniharavat Rovaniemellä:

- Heikki Autto (kok.): 3236 ääntä Rovaniemeltä, yhteensä 6262 ääntä.

- Johanna Ojala-Niemelä (sd.): 2985/6248

- Markus Lohi (kesk.): 2511/4793

- Liisa Ansala (kesk.): 2470/3078

- Hanna Mäntylä (ps.): 2072/8072

- Sara Tuisku (kok.): 1690/2211


Kommentit (2)

  • Miikka Keränen

    En muuten itse puhunut enkä puhu “kristillisistä”, vaan käytän termiä KD. Sillä itse kristittynä en voi ymmärtää sitä syrjivää ja epäkristillistä politiikkaa, jota puolue on harjoittanut esim. äitiyslain ja translain osalta. Puolueella ei ole oikeutta omia uskoani heidän nimekseen – varsinkaan, kun he rikkovat jatkuvasti lähimmäisenrakkautta vastaan.

  • Pikkuhukka

    Minusta Lapista tulisi saada Vihreä kansanedustaja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös