Uusi Rovaniemi

Eduskunnasta: Sipilän hallitus kyykyttää työttömiä – aktiivimalli johtaa lisääntyvään köyhyyteen

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on SDP:n Johanna Ojala-Niemelä.

Eduskunnasta: Sipilän hallitus kyykyttää työttömiä – aktiivimalli johtaa lisääntyvään köyhyyteen
Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

Uusi vuosi ja uudet kujeet, sanotaan vanhassa sananlaskussa. Juha Sipilän hallitukselta näitä uusia kujeita on riittänyt tällä kertaa työttömien pään menoksi.

Eduskunnassa hyväksyttiin joulun alla hallituspuolueiden toimesta niin kutsuttu työttömyysturvan aktiivimalli. Mikäli aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on lähes viiden prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

Epäoikeudenmukaiseksi tämän mallin tekee se, että työtön voi tehdä aktiivisuuden osoittamiseksi kaiken vaadittavan, mutta hän ei pysty hänestä riippumattomista syistä täyttämään lain aktiivisuuskriteereitä ja tämän seurauksena häneltä leikataan työttömyyspäivärahaa.

"Aktiivimallia voi syystä kutsua sanktiomalliksi, koska se johtaa työttömien lisääntyvään köyhyyteen.

Lain edessä ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, koska eri palvelujen määrä vaihtelee suuresti paikkakunnittain ja eri puolella Suomea on hyvin erilaiset mahdollisuudet saada lyhytkestoista työtä. Työttömien työllistymismahdollisuuksissa on muitakin kuin asuinpaikkaan liittyviä eroja. Ihmisen ikä, koulutustaso ja työttömyyden kesto vaikuttavat olennaisesti aktiivisuuteen. Meillä pitkien etäisyyksien Lapissa jo pelkästään se, onko työttömällä auto käytettävissä vaikuttaa työllistymiseen.

Malli rankaisee enemmän heitä, joilla on heikommat työllistymismahdollisuudet ja pääsy palveluihin. Jo tilastollisesti työttömiä työnhakijoita on seitsemänkertainen määrä suhteutettuna avoimiin työpaikkoihin.

Hallituksen ns. aktiivimalli ei aktivoi työtöntä, vaan rankaisee työn puutteen takia. Kokoomus harjoittaa asiassa kovinta politiikkaa: jos työllistymismahdollisuuksia on heikosti omassa kotikunnassa, jokainen on velvollinen muuttamaan työn perässä muualle.

Aktiivimallia voi syystä kutsua sanktiomalliksi, koska se johtaa työttömien lisääntyvään köyhyyteen ja toimeentulotuen käyttöön, mikä taas puolestaan nostaa työllistymiskynnystä. Järjettömältä tuntuu, että hallitus on itsekin kirjannut lain perusteluihin, että toimeentulotukimenot tulevat lisääntymään 10 miljoonaa euroa ja asumismenot 4 miljoonaa euroa. Että tämmöistä lainsäädäntöä meillä tietoisesti säädetään.

Hallituspuolueiden edustajat kilvan muistuttavat, että hyvää esityksessä on se, että työttömyyden alkuun säädettyä omavastuuaikaa lyhennetään seitsemästä viiteen päivään. Karu totuus on se, että hallitus nosti vaalikauden alussa omavastuuajan viidestä seitsemään päivään ja nyt kun se laskee sen takaisin, niin tätä juhlitaan isona saavutuksena. Että sellainen silmänkääntötemppu.

Myös kansalaisyhteiskunta on herännyt tähän epäkohtaan ja kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi keräsi viikossa yli 60 000 kannattajaa. Saamme kansalaisaloitteen käsiteltäväksemme vuoden vaihteen jälkeen ja toivon, että hallituksen eväät työllisyyden lisäämiseksi ja työttömien kannustamiseksi omatoimisuuteen ovat nyt esitettyä järkevämmät.

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin.


Kommentit (3)

  • Terveisiä etelästä

    Älkää vaan tehkö sitä virhettä, että tulette etelään etsimään töitä. Täällä on enemmän työpaikkoja, mutta niin on työttömiäkin. Hakijoita riittää monta sataa yhtä avointa paikkaa kohden. Ja asuntojen vuokrat yms. on paljon kalliimpia. Työpaikka pitää olla valmiiksi sovittu, jos tänne tulee. Samoin asunto. Kaupungin asuntoihin on suomalaisilla vuosien jonot. Asunnot menee muille henkilöille.

  • Pitääkö niissä aina olla poliitikko

    Löytyisikö työttömille hallintoneuvostopaikkoja, ei väliä, tarvitseeko osallistua, kunhan palkkio juoksee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös