Uusi Rovaniemi

Eduskunnasta: Ruusun voimalla – kansanedustajien joukossa on monia rakentavan yhteistyön tekijöitä

Anssi Jokiranta

Markus Lohi (kesk.)

Eduskunnan jättävät konkariedustajat Tapani Tölli ja Seppo Kääriäinen nostivat esille tärkeän asian eli eduskunnan keskustelukulttuurin, joka on muuttunut viime vuosina.

”Politiikasta on tullut pinnallisempaa. Pitkäjänteisyys on kadonnut. Päätöksentekokyky on heikentynyt. Mielikuvista on tullut faktoja tärkeämpiä. Politiikasta on tullut monin tavoin ikävämpää.” Näin luonnehti Tapani Tölli politiikan nykytilaa.

Seppo Kääriäinen puolestaan toi esille seuraavaa: ”Tahallinen väärin ymmärtäminen – siitä on tullut liian yleinen keino käydä poliittista keskustelua. Tahallinen väärinymmärtäminen, sehän on kauhea juttu! En tässä moiti mitään puoluetta, vaan se on aivan yleistä.”

Samanlaista ilmiötä on havaittavissa muuallakin yhteiskunnassa, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Politiikka ei kuitenkaan ole kokonaisuudessaan rikki. Sen sijaan toisten ihmisten ja erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen ovat vähentynyt.

Näiden ilmiöiden taakse kätkeytyy kuitenkin se tosiasia, että enemmistö kansanedustajista tekee pyyteetöntä ja ahkeraa työtä yhteisen isänmaamme eteen omista arvoistaan lähtien. He käyvät aitoa keskustelua omia näkökantojansa perustellen. He ovat eri mieltä toisia kunnioittaen ja erilaisia näkemyksiä ja arvoja aidosti suvaiten. Valitettavasti tämä työ ei näy riittävästi julkisuuteen.

Kun kirjoitin Facebookiin tahallisesta väärinymmärtämisestä, sain eräältä Facebook-kaveriltani Saaralta hyvän idean käynnistää vastakampanja ja ojentaa ruusu kerran viikossa jollekin sellaiselle muun kuin oman puolueen edustajalle, joka puhuttelee toisia kansanedustajia kunnioittavasti ja arvostavasti.

Otin haasteen vastaan. Vaikka kampanjaa on takana vasta pari viikkoa, vastaanotto on ollut hyvin myönteinen ja jopa hieman yllättynytkin. Jokainen ruusun saanut on ilahtunut siitä kovasti ja erityisesti niistä kiitoksista ja myönteisistä sanoista, joiden kera olen ruusun ojentanut. Voin vakuuttaa, että niistä edustajista, jotka ovat ruusun ansainneet, ei ole pula.

Ruusun antaminen on myös haaste itselleni. Kun ojennan ruusun työkaverille ja kiitän häntä ystävällisestä käytöksestä, kauniista kanssaihmisten puhuttelusta tai rakentavasta yhteistyöstä, asetan samalla myös itseni peilin eteen. Mieleeni hiipii hiljainen kysymys, muistanhan itse kohdella arvokkaasti ja kauniisti työkavereitani.

Ruusu-kampanja kestää hetken, mutta toivottavasti perusidea ei unohdu. Olen huomannut konkreettisesti myönteisen palautteen voiman.

Ystävällinen hymy, kiitos ja myönteinen palaute eivät maksa mitään. Ne saattavat kuitenkin merkitä paljon ja tuoda iloa ja voimia arkiseen puurtamiseen. Siksi meidän kenenkään ei kannata säästellä kiitosta tai työkaverin kehumista.

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.

Kommentit (1)

  • Ruusukinttu

    Ruusun voimalla ? Viitataanko tässä nyt taas Soiniin

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös