Uusi Rovaniemi

Eduskunnasta: Malminetsintä joustavammaksi, mutta kaivostoiminnalle tiukat edellytykset

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on Keskustan Markus Lohi.

Eduskunnasta: Malminetsintä joustavammaksi, mutta kaivostoiminnalle tiukat edellytykset
Markus Lohi (kesk.)

Rovaniemellä ei ole yhtään kaivosta, mutta satoja kaivosalan työpaikkoja. Yksi merkittävästi työllistävin toiminta on malminetsintä. Näitä hankkeita on nyt enenevässä määrin ympäri Lappia. Yksi sellainen on ollut jo vuosia Rovaniemen ja Ylitornion rajalla Palokkaan esiintymä Rompaksen alueella.

Usein malminetsintä saattaa luontovaikutuksiltaan sekoittua varsinaiseen kaivostoimintaan. Laajassa kuvassa Suomelle on eduksi se, että tunnemme maaperämme koostumuksen. Siitä on vielä pitkä matka kuitenkin itse kaivoksen perustamiseen.

Malminetsintä ei jätä lähtökohtaisesti pysyviä jälkiä luontoon. Siksi malminetsintä tulisi mahdollistaa jopa nykyistä joustavammin. Laitetaan sitten itse kaivokselle tiukat edellytykset.

Kaivoslainsäädännössä on koko ajan menty enemmän ympäristöä huomioivaan suuntaan. Näin pitääkin olla.

Mutta lainsäädäntö ei pelkästään riitä. Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat linjasivat Lapin liiton johdolla yksimielisesti, että suosittelemme kaikille maakunnassamme kaivos- tai malminetsintätoimintaa harjoittaville yhtiöille Kestävän kaivostoiminnan verkoston periaatteiden noudattamista. Nämä ovat tiukempia kuin mitä laki edellyttää. Näin kaikki lappilaiset kaivokset nyt jo tekevät.

Maakuntauudistus muuttaa myös valtion lupa- ja valvontatehtäviä hoitavien aluehallintovirastojen, ely-keskusten ja Valviran toimintaa. Ne ovat yhdistymässä uudeksi virastoksi Luovaksi.

Luova tulee olemaan valtakunnallinen virasto, jolla on toimipisteitä eri puolilla maata. Lapissa meillä on erityinen edunvalvonnan ja hereillä olon paikka, etteivät meillä sijaitsevat tärkeät työpaikat lähde uudistuksen myötä toimintojen keskittämisen kautta vähenemään.

Tulevaa Luova-lakia on arvosteltu julkisuudessa siitä, että sinne ei luotu sisälle erillistä yleisen edun yksikköä ja asemiehiä, joilla olisi oikeus valittaa viraston omista päätöksistä. Minusta hallituksen esitys on hyvä. Olisi hullunkurista, jos loisimme rakenteen, jossa viranomainen valittaa omista päätöksistään. Sitä on jo tänä aikana liikaa. Yleinen etu ja ympäristönäkökulma tulee huomioida viranomaisen sisällä muutoin kuin valittamalla.

Yhteiskunnan arvot ovat muuttuneet, ja tämä ilmenee myös Lapissa suhtautumisensa kaivostoimintaan. Haluamme, että suurempi osuus hyödystä jäisi paikalliselle tasolle.

Ympäristön pilaamisesta pitää olla myös nollatoleranssi. Emme halua yhtään sellaista kaivosta Lappiin, joka pilaa puhtaan luonnon tai sotkee vedet. Kestävälle kaivostoiminnalle ja sitä edeltävälle malminetsinnälle pitää luoda kuitenkin edelleen mahdollisuuksia Lapissakin.


Kommentit (1)

  • Ei tule maakuntahallintoa, eikä sotea.

    Kyllä maanomistajan tulee voida kieltää kaikenlainen ylimääräinen toiminta maillaan, mukaanlukien malmien etsintä. Se olisi oikeaa omaisuuden suojaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös