Uusi Rovaniemi

Eduskunnasta: Macron, porvarit, sosialismi ja Eurooppa

Pekka Aho

Matti Torvinen (sin.)

Olemme saaneet kokea merkittäviä poliittisia mullistuksia koko 2010-luvun ajan. Maailmalla ja meillä myllertää ja muutoksen tuulet puhaltavat. Arabi-kevät puhalsi nurin Gaddaffin ja muslimiveljeskunnan. Irak huutaa verta ja Afganistan murenee, Ukraina heitti Putinin hännystelijät ulos ja menetti Krimin.

Keski-Euroopassa tahti on ollut samanmoinen. Äärioikeisto on luonut kovan verkoston, joka yhdistää mantereen Unkarista aina Itävallan, Italian ja Saksan kautta Ruotsiin sekä Suomeen. Samaan aikaan toisenlaiset tuulevat mullistavat maailmaa Ranskassa tai Brittein saarilla. Eikä vähiten maailmaa ravistella USA:ssa, jossa Trump heiluttaa tähtipuikkoa.

Vierailin viime viikolla Pariisissa puoluesihteerien opintomatkalla, jonka Sitra kustansi. Oppaina olivat ex-ministerit Jouni Backman ja Liisa Hyssälä.

Hamusimme tietoa, kuinka uudistaa Suomen poliittista kenttää ja vaaleja. Opintomatka oli erittäin hyvä ja näkemyksiä avaava. Macronin yllätysvoitto ja Le Penin syrjäytyminen ovat luku siinä missä Soinit, Halla-ahot, Rinteet tai Sipilät, Orposta puhumattakaan.

Emmanuel Macron on voimakas persoona. Hän heitti ainakin hetkeksi historiaan sosialistit ja konservatiivit. Hän ei ole porvari tai sosialisti, hän sanoo olevansa ihminen porvarien ja sosialistien ulkopuolelta, mies joka korjaa Ranskan, joka on ollut rikki. Hän on karismaattinen ja vahva uudistaja.

Macronin käden jälki näkyy nyt hyvin yhteiskunnassa. Hän siirtää porvarit ja ay-liikkeen omasta ja ranskalaisten mielestä oikeaan paikkaan päättämään yleisellä tasolla työntekijöiden eduista. Hän sysää ay-liikkeen syrjään päivän politiikan teosta. Se on hänen suurin tavoitteensa ja siinä ollaan jo lähellä onnistumista.

Macron haluaa, että pienissä yrityksissä työntekijät pääsevät päättämään paikallisesti sopien eduista. Ay-liike ja porvarit siirretään lainsäädännöllisesti etäämmäksi alle kymmenen hengen yrityksistä.

Samalla ollaan uudistamassa irtisanomislainsäädäntöä. Irtisanominen helpottuu oleellisesti, mutta vastapainoksi väärälle tai perusteettomalle irtisanomiselle tulee hintaa. Jos irtisanominen on perusteeton, on edessä 80 000 euron lasku.

Tarjolla on myös paljon muita yritysten toimintaa helpottavia toimia, jotka ovatkin saaneet ay-liikkeen takajaloilleen. Isot ökyporvarit työnantajien jättiliitoissa vapisevat.

Macron kaatoi sosialistien vallan. Vielä 2012 sosialistit olivat yksinvaltias Ranskan politiikassa. Nyt sosialisteilla on muutama hassu edustaja ja voimaa vähän.

Tapasimme menneisyyteen tyhjin silmin katsovia sosialistien johtajia. Heillä oli selkeä peruste voiman katoamiselle, liiallinen vallan keskitys. Ay-liike omi sosialismin ja vei itseltään kansan tuen, tuli romahdus. Uudet tuulet siis puhaltavat ja muutos jatkuu.

Nyt Macronin kannatus on hiipunut ja oikeisto jyrää, sosialismi jäätyy. Mutta uudet voittajat eivät ole luikuriporvareita, he ovat jotain muuta, aitoa isänmaallista oikeistoa. Jäämme odottamaan, kuinka tämä kaikki leviää Suomeen.

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on Sinisen tulevaisuuden Matti Torvinen.

Kommentit (1)

 • Päättäjien vastuut

  Irtisanomisen helpotusta kaipava hallitus perustelee työpaikkojen lisäämisellä, joka on täysin
  käsittämätöntä.

  Irtisanomisista oikeuskäytännöstä löytyykin viimeinen esimerkki Rovaniemellä se johtuu kunnallisen päätöksenteon lainvastaisista toimista ja valvonnan puutteista.

  Valtuutettujen toimintaa virkamiesten valvontaan liittyviä
  vastuita ja syitä
  aihellista tutkia liittyen
  laittomasta irtisanomisesta
  annettuun tuomioon.

  Rovaniemen päättäjien tulee kantaa vastuunsa lainvastainen menettelyyn.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös