Uusi Rovaniemi

DAS myy Kuntotie 5:n ja rakentaa puukerrostalon yliopiston läheisyyteen

Peruskorjausta kaipaava kerrostalo myyntiin Kuntotieltä, yliopistoa vastapäätä rakennetaan puukerrostalo. Opiskelijat suosivat nyt yksiöitä hyvällä sijainnilla.

Pekka Aho
DAS myy Kuntotie 5:n ja rakentaa puukerrostalon yliopiston läheisyyteen

Myytävänä. Kerrostalo Kuntotie 5:ssä on valmistunut vuonna 1983. DAS:n mukaan sen peruskorjaus tulisi niin kalliiksi, että myynti ja uuden rakentaminen on kannattavampi vaihtoehto.

Veera Vasara

Rovaniemellä opiskelija-asumista järjestävä Domus Arctica -säätiö (DAS) on laittanut myyntiin kerrostalon Kuntotie 5:stä. Syynä myyntiin on vuonna 1983 valmistuneen talon huono kunto. DAS:n toiminnanjohtajan Kirsti Saviaron mukaan talon perusparannus tulisi kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.

”Lisäksi opiskelija-asuntojen tarve alueella on hiipunut, kun oppilaitokset ovat keskittyneet entistä enemmän Rantavitikan suunnalle.”

Kuntotie 5:n asunnot on varattu tällä hetkellä Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun vaihto-opiskelijoiden käyttöön.

Talon asukas Anne Wibholm kipaisee viemässä roskat ja kiiruhtaa harjoitteluun kivenheiton päässä sijaitsevaan Lapin keskussairaalaan. Tanskasta Rovaniemelle harjoitteluun tullut sairaanhoitajaopiskelija muutti opiskelija-asuntoonsa kaksi viikkoa sitten.

Pekka Aho
Täydellinen sijainti. Tanskalainen Anne Wibholm asuu Kuntotiellä sairaalaharjoittelunsa ajan. Hän on tyytyväinen asuntoonsa sijainnin vuoksi, vaikka remonttia se jo kaipaisi.

Täydellinen sijainti. Tanskalainen Anne Wibholm asuu Kuntotiellä sairaalaharjoittelunsa ajan. Hän on tyytyväinen asuntoonsa sijainnin vuoksi, vaikka remonttia se jo kaipaisi.

”Onhan tämä vanha, mutta sijainti on minulle täydellinen. Yliopistolla päivittäin käyvät vaihto-opiskelijat joutuvat ostamaan heti alkuun pyörän ja kulkevat sillä koulumatkat”, hän kommentoi.

Wibholm myöntää, että talo kaipaa jo peruskorjausta.

”Lattiamatossa on reikiä, seinissä naulanreikiä, ilmastointi ei oikein toimi ja liesikin on vanha, mutta kolmen kuukauden harjoitteluun tämä soveltuu.”

Myös viereinen Kuntotie 3:n talo on samalta aikakaudelta ja vielä peruskorjaamatta. Sen kohtalosta DAS päättää myöhemmin. Loput neljä säätiön taloa Kuntotiellä on perusparannettu 2001‑2006 ja ne toimivat opiskelija-asuntoina jatkossakin.

Myynti käynnistyi tammikuussa, tarjouksia voi jättää 9.3. saakka.

”Kiinnostusta on ollut, mutta tässä vaiheessa ei ole enempää kerrottavaa”, Kirsti Saviaro sanoo.

havainnekuva APRT
Puukerrostalo. Talon on suunnitellut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka, sama toimisto kuin Pilkkeen ja Keskuskentän katsomon.

Puukerrostalo. Talon on suunnitellut Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka, sama toimisto kuin Pilkkeen ja Keskuskentän katsomon.

Samaan aikaan myyntihankkeen kanssa DAS on käynnistämässä puukerrostalon rakentamista Lapin yliopiston läheisyyteen. Riihipellonpuiston tontti sijaitsee viistosti yliopistorakennusta vastapäätä Yliopistonkadulla ja toimi aiemmin parkkialueena.

Talon rakentamisesta käydään nyt urakkakilpailutusta, joka päättyy maaliskuun alussa.

”Jos neuvottelut ja ARA-rahoituksen myöntäminen etenevät suunnitellusti, rakennustyöt voidaan käynnistää jo kesän korvalla. Talon on määrä valmistua heinäkuussa 2019”, Kirsti Saviaro kertoo aikataulusta.

Opiskelija-asumisen tarpeet ovat muuttuneet sitten 1980-luvun. Kuntotie 5:n talossa on pääasiassa soluasuntoja eli kaksioita ja kolmioita. Uuteen puukerrostaloon valmistuu yhteensä 103 asuntoa, kaikki yksiöitä.

”Yksiö on se, mitä nyt kysytään”, Saviaro perustelee.

Osassa DAS:n taloista soluasuntoja onkin muutettu yksiöiksi peruskorjauksen yhteydessä.

Myös keskeinen sijainti on vuokralaisille yhä tärkeämpää.

Puukerrostalon rakentamiseen päädyttiin, kun tontin asuinrakentamista pohdittiin yhdessä DAS:n, Lapin yliopiston, AMK:n ja Rovaniemen kaupungin kanssa.

”Rakentamiskulut ovat noin 10 prosenttia tavallista kerrostaloa korkeammat. Tämä on kuitenkin turvallinen, terveellinen, sisäilmaltaan hyvä valinta, jonka käyttökuluissa uskomme syntyvän hieman säästöä”, Saviari sanoo.

Puukerrostalon rakentamiseen ja käyttöön yhdistetään Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä Rovaniemen energian ja veden tutkimushankkeita.

Tällä hetkellä Kuntotie 5:n keskitetyt vaihto-opiskelijat asutetaan jatkossa yliopiston ja ammattikorkeakoulun läheisyydessä sijaitsevaan DAS:n taloon, Kirsti Saviaro kertoo.

”Huoneet kalustetaan, jotta ne soveltuvat väliaikaiseen asumiseen.”

Kaikkiaan opiskelijoiden asuntotilanne Rovaniemellä on kohtuullinen, arvioi edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho Lapin yliopiston ylioppilaskunnasta.

”Vuokra-asunto on tietääkseni löytynyt lopulta jokaiselle, mutta Rovaniemen vuokrataso on suhteellisen korkea verrattuna asuntojen myyntihintoihin”, hän summaa tilanteen.

DAS:n asunnoista etenkin yksiöt ovat suosittuja opiskelijoiden keskuudessa, sillä vuokrataso on vapaita markkinoita edullisempi.

Eteläaho pitää hyvänä asiana, että DAS uudistaa asuntokantaansa.

”Puurakentaminen kohentaa koko kampusalueen imagoa ja sopii hyvin Lappiin.”

Rovaniemen vilkasta uudisrakentamista Eteläaho pitää myönteisenä kehityksenä.

”Myös täällä Viirinkankaalla näkyy paljon nostokurkia. On hyvä, että opiskelijoille rakennetaan uusia, laadukkaampia asuntoja vuokran vastineeksi.”

Sitä, miten matkailubuumin myötä suosioon noussut Airbnb eli asuntojen vuokraaminen matkailukäyttöön vaikuttaa opiskelijoiden asuntotilanteeseen, on Eteläahon mielestä vielä varhaista arvioida.

”Matkailu on ala, jossa tulee erilaisia kausia ja vaihteluja. Vasta ajan myötä näkee, millaiset vaikutukset sillä on opiskelijoiden vuokratasoon tai asuntojen saatavuuteen Rovaniemellä.”

Domus Arctica -säätiö (DAS)

Omistaa tällä hetkellä 31 kerrostaloa, 1014 asuntoa, 1741 asuntopaikkaa.

Reilu kolmannes asunnoista yksiöitä, loput 2-3-huoneen soluasuntoja

Suosituimpia ovat yksiöt, niihin jonottaa jatkuvasti 150-200 opiskelijaa.

Asunnot suunnattu kaikille Rovaniemen opiskelijoille, yli kolme neljäsosaa asukkaista korkeakouluopiskelijoita.

Aloittanut toimintansa vuonna 1969.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Suunnittelija

    Ei pala. Puuelementeissä ei ole sen kummemmin palavaa materiaalia, kuin betonielementeissäkään. Ei sitä mistään koivuhaloista kasata.

  • Kodassaturvallista

    Toivottavasti minun perheeni ei koskaan joudu asumaan kahdeksannessa kerroksessa puisessa kerrostalossa. Eikö puutalo olisi turvallisempi 2-kerroksisena. Puutalo on erittain paloarka, palaa aivan soihtuna.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös