Arvio: Uusi Blade Runner on huimaavan komea, mutta verkkainen kerronta saattaa pitkästyttää

Kun katsomiseen ei lataa liikaa odotuksia, niin Denis Villeneuven teos kelpaa. Ridley Scottin elokuvan fyysisyyteen ja tunteellisuuteen se ei yllä.

Stephen Vaughan
Arvio: Uusi Blade Runner on huimaavan komea, mutta verkkainen kerronta saattaa pitkästyttää

Uusi K. Ryan Gosling hoitaa hommansa vakuuttavasti Blade Runnerin jatko-osassa.

Kari Kellokumpu

Tässä sitä ollaan. Ridley Scottin vaikutusvaltainen mestariteos Blade Runner (1982) on saanut jatko-osan vuosikymmenten jälkeen. Ylistetyistä Sicariosta ja Arrivalista tuttu Denis Villeneuve on Blade Runner 2049:n ohjaksissa.

Alkuperäisen Blade Runnerin näkeminen oli aikoinaan jotain ennen kokematonta. Jo elokuvan ensimmäiset jyrinät, huikeat tulevaisuuden kaupunkinäkymät ja Vangeliksen musiikki saivat haukkomaan henkeä. Kroppa oli elokuvan jälkeen hikinen ja mieli jalostuneesti surullinen, täynnä arvoituksellisia kysymyksiä.

Tuon kokemuksen jälkeen jatko-osaan suhtautuu ristiriitaisin tuntein. Kun katsomiseen ei lataa liikaa odotuksia, niin Villeneuven teos kelpaa. Ridley Scottin elokuvan fyysisyyteen ja tunteellisuuteen se ei yllä.

Blade Runner 2049 -leffassa maailma on kokenut pimennyksen. Datapankit ovat vahingoittuneet. Orgaanisesta maailmasta on vain rippeet jäljellä. Puuhevonen, ampiainen ja lumihiutale ovat ihmeellisyyksiä. Eletään surumielistä jonkin todellisen etsintää niin ihmisten kuin ihmisenkaltaisten replikanttien keskuudessa. Teknistynyt maailma tarjoaa lumetta.

K (Ryan Gosling) on toisia, kapinallisia replikantteja jahtaava Blade Runner. Hän pääsee mullistavan asian jäljille. Toisille tämä mullistava on säilytettävä, toisille hävitettävä.

Molemmat Blade Runnerit ovat scifin sekä vanhan, synkän ja kohtalokkaan film noirin yhdistelmiä. Tosin Ridley Scottin elokuva on sitä Villeneuven leffaa selvemmin. Sen maailma on uutuutta fyysisempi ja kosketeltavampi.

Scottin elokuvassa hahmot ovat enemmän katsojan iholla, mutta kyllä Ryan Gosling uutuudessa hommansa vakuuttavasti hoitaa. Robin Wright hänen pomonaan on karismaattinen.

Sylvia Hoeks vetää roolinsa tappajana kylmäävästi, mutta koko hänen mukanaan tulevassa kuviossa on liikaa monista muista elokuvista napattuja juttuja. Harrison Ford tuo ripauksen sielua, mutta hahmolta olisi toivonut enemmän.

Katso Blade Runnerin virallinen traileri!

On hätkähdyttävää huomata, kuinka vanhan Blade Runnerin kuvasto ja äänimaailma ovat syöpyneet sieluun. Villeneuven leffasta bongaa välittömästi tutun vision, tutut kohtaukset ja jopa yksittäiset kuvat vaikka niitä olisi kuinka versioitu.

Kerronnan rytmikin on säilynyt verkkaisena. Jälkimmäisen moni kokenee pitkästyttävä, etenkin jos Blade Runnerin maailma tuntuu vieraalta tai elokuvalta odottaa nopeatahtista viihdyttämistä. Tiivistäminen olisi kuitenkin ollut eittämättä paikallaan. Pitkä leffa kestää kuitenkin ihmeen hyvin, kun sen sisälle pääsee.

Blade Runnerin ikonista kuvastoa viedään myös uuteen, laajempaan ja kuvakomposioiltaan tyyliteltympään suuntaan vaikkapa kohtauksessa, jossa nähdään valtavia patsaita ja ampiaisia. Oma hupinsa on kohtauksessa, jossa viitataan Deckardin sankareihin Elvikseen ja Sinatraan.

Visuaalisesti ja äänimaailmaltaan Blade Runner 2049 on yksityiskohtia myöten äärimmäisen komeaa, taitavaa ja harkittua työtä. Kaiken lisäksi leffa petaa selvästi lankoja jatkoa varten, mutta tarjolle annettuja vapaustaistelun ja perheen teemoja ei houkuttelevuudesta pääse kehumaan.

Tekninen huimaavuus on yhtä aikaa elokuvan voima ja heikkous. Säröt ja epätäydellisyydet olisivat tuoneet kuviin enemmän lähestyttävyyttä. Villeneuven leffassa on briljeerauksen makua.

Villeneuven jatko-osa jatkaa ihmisenä olemisen rajapintojen pähkäilyä. Orjuuden teema hikipajoineen sekä eriarvoisine biomekanismeineen on edelliseen osaan verrattuna aavistuksen enemmän esillä.

Tästäkin Blade Runnerista tullaan vääntämään jos jonkinlaista tulkintaa tänä tekoälyn ja maailman ekosysteemiä tuhoavan ahneuden aikana.

Blade Runner 2049

USA 2017, K12, 2 h 43 min.

Ohjaus: Denis Villeneuve

Käsikirjoitus: Hampton Fancher ja Michael Green

Näyttelijöitä: Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright, Sylvia Hoeks, Jared Leto, Ana de Armas

Karin kouluarvosana 8


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös