Uusi Rovaniemi

Äiti Siepakalla on neljä omaa ja 150 siepakkalasta – Vuoden nuorisoseuralainen sanoo pessimismille höpö höpö

Anitta Ylitörmänen on Vuoden nuoriso-seuralainen. Kun Siepakat esiintyvät, hänen tekee mieli nousta seisomaan ja kertoa, että nuo ovat minun lapsiani ja olen heistä mielettömän ylpeä.

Greta Virranniemi
Äiti Siepakalla on neljä omaa ja 150 siepakkalasta – Vuoden nuorisoseuralainen sanoo pessimismille höpö höpö

Elämä tasapainossa. Anitta Ylitörmänen tekee päivisin töitä vanhusten kanssa, mutta illat ja viikonloput hän viettää lasten ja nuorten parissa.

Greta Virranniemi

Anitta Ylitörmäsen aivot raksuttavat kiivaasti. Siepakoiden toiminnanjohtaja Tommi Semeri on juuri soittanut hänelle, esimiehelleen. Semerin pitäisi antaa seuran grilli lainaan. Grilli on varastossa, jonka oven eteen on kasaantunut lumikinos.

Ylitörmänen ei anna ensimmäisen esteen pysäyttää ja sanoo pessimismille höpö höpö. Hän keksii ratkaisun, niin kuin melkein aina.

Hän soittaa miehelleen, joka lähtee pyöräkuormaajan voimin lumikinoksen kimppuun.

Ylitörmänen on Siepakoiden sydän ja äitihahmo, johon koko seura luottaa. Hän pitää omiensa puolta. Hän ei pelkää ottaa haasteita vastaan ja pystyy aina ratkomaan pienimmätkin ongelmat.

Näin kuvasivat seuran jäsenet pitkäaikaista puheenjohtajaansa ja talkoovastaavaansa palkintoehdotuksessa, jonka he lähettivät Suomen Nuorisoseurat -järjestölle.

Ylitörmäsestä tuli Vuoden nuorisoseuralainen 2017. Kunnianosoitus on korkein, jonka nuorisoseuralainen voi liikkeessä saada.

Ylitörmäsen silmiin hiipii kyyneliä.

”Mieltä lämmitti, miten esittäjät olivat kuvanneet minua.”

Älä vastaa. Niin lukee erään vanhemman polven siepakkalaisen puhelimessa Ylitörmäsen numeron kohdalla. Mies tietää, mitä soitto puheenjohtajalta tarkoittaa, eikä osaa kieltäytyä tämän pyynnöstä.

Soitot johtuvat talkoista ja niitä saavat kaikki siepakkalaiset.

”Tytöt sanovat palkintoperusteissa, että minulla on kyky saada ihmiset osallistumaan. Se johtuu varmaan siitä, että olen itsekin mukana talkoissa. En nosta itseäni muiden yläpuolelle, vaikka pidänkin nyörit käsissäni”, Ylitörmänen miettii.

Hän järjestää talkoita, jotka ovat seuran tärkeintä varainhankintaa. Talkoot ovat usein järjestyksenvalvontaa, liikenteenohjausta ja lipunmyyntiä. Esimerkiksi Tunturirallissa oli tänä vuonna kuutisenkymmentä siepakkalaista töissä.

Siepakat ovat myös pesseet hotellien ikkunoita ja auttaneet muutoissa. Yksi hurjimmista hommista oli pianon siirto omakotitalosta kerrostalon neljänteen kerrokseen.

”Haastavaa on se, että en voi olla koskaan sataprosenttisen varma, saanko väkeä innostumaan. Jos otan tehtävän hoitaakseni, koetan tehdä sen huolella ja kunnialla.”

Työ alkaa urakoiden hankinnasta ja hyvän hinnan neuvottelusta. Sitten pitää löytää tekijät. Käytössä ovat uhkaus, kiristys ja lahjonta.

Ylitörmänen lähettää 160 sähköpostia. Usein se ei tuota tulosta, joten hän aloittaa soittokierroksen.

Eräänä maaliskuisena sunnuntaina Ylitörmänen oli luvannut Siepakat SM-jokkiskisojen talkoisiin. Hän oli saanut samalle päivälle kutsun Valtakunnalliseen Nuorisoseurapäivään, mutta oli laittanut sen ö-mappiin. Ei sinne kuitenkaan jouda, hän ajatteli.

Tommi Semeri ilmoitti, että nyt pitää joutaa. Paikanpäällä odotti yllätys: Vuoden nuorisoseuralaisen titteli.

Ylitörmänen istui Saaren koulun pukuhuoneessa 1990-luvulla ja odotteli lapsiaan tanssiharjoituksista. Kaikki neljä tanssivat Siepakoissa. Hän tutustui toisiin vanhempiin. Homman yhteisöllisyys kiehtoi ja järjestöratas lähti pyörimään.

Nyt Ylitörmäsellä on paitsi neljä omaa lasta myös 150 siepakkalasta, joiden kanssa hän kulkee esiintymismatkoilla ulkomaita myöten. Reissussa hän on äiti, sairaanhoitaja ja olkapää.

Kun Siepakat esiintyvät, Ylitörmäsen tekee mieli nousta seisomaan ja kertoa, että nuo ovat minun lapsiani ja olen heistä mielettömän ylpeä.

Oma esiintyminen Fossiilit-ryhmän kanssa ei jännitä, kun keskittyy nuorten ihailuun.

Päivisin Ylitörmänen tekee töitä vanhusten kanssa. Hän vastaa kotihoidon asiakkuuksista Ounassaaren alueella. Illat ja viikonloput hän viettää lasten ja nuorten parissa. Se pitää elämän tasapainossa.

”Kaikkein mukavinta on, että on saanut paljon uusia ystäviä. Se antaa paljon jos se viekin paljon.”

Sitten Ylitörmänen vakavoituu. Talkoilu auttaa pitämään jäsenmaksut kohtuullisina. Siepakat voivat palkata ammattitaitoisia tanssin ja musiikin opettajia, vaikka kaupungilta ja valtiolta irtoaa yhä vähemmän tukea.

”Ihmisten oma aika tuntuu olevan tosi arvokasta nykyään. Saan olla kiitollinen, että he lohkaisevat siitä palan talkoisiin.”

Anitta Ylitörmänen

Syntynyt 19.4.1962 Kittilässä.

Muutti Rovaniemelle opiskelemaan 1980-luvun alussa. Opiskellut sairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi.

Työskentelee vanhusten kotihoidossa Ounassaaren alueen palveluvastaavan varahenkilönä.

Perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja koira.

Siepakoissa toiminut aktiivisesti 2000-luvun alusta. Puheenjohtajana ja talkoovastaavana viimeiset kymmenen vuotta.

Lapin Nuorison Liiton puheenjohtaja vuodesta 2016 ja hallituksen jäsen 2004–2015.

Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuuston varajäsen 2012–2015 ja valtuuston jäsen 2006–2012.

Tanssii Siepakoittan Fossiilit-ryhmässä.

Valittiin Rovaniemen kaupunginvaltuustoon kevään 2017 kuntavaaleissa. Keskustan valtuutettu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös