Uusi Rovaniemi

90 ekaluokkalaista aloittaa koulutaipaleensa väistötiloissa – Katso Rovaniemen koulujen erityisjärjestelyt sekä oppilasmäärät

Meltauksen koulun ja Ounasjoen peruskoulun oppilaat sekä opettajat odottavat uusien koulurakennuksien valmistumista

90 ekaluokkalaista aloittaa koulutaipaleensa väistötiloissa – Katso Rovaniemen koulujen erityisjärjestelyt sekä oppilasmäärät

Evakossa. Meltauksen koulun opettajat Hanna Uusiautti ja Markus RIipi toteavat, ettei vanhaa Meltauksen koulua jää ikävä. Katseissa siintää jo ensi vuosi ja uusi monitoimitalo moderneine tiloineen.

Iiro Kerkelä

750 ekaluokkalaisen koulutaipale alkaa tänään keskiviikkona Rovaniemen kouluissa.

Suurin osa uusista koululaisista saa aloittaa opiskelun normaalisti omassa koulussaan. Hieman alle 90 lasta aloittaa koulunkäyntinsä erilaisissa väistötiloissa.

Esimerkiksi Ounasjoen peruskoulussa alaluokat opiskelevat koko lukuvuoden ajan koulun pihalle kootussa parakkikoulussa ja yläluokat Kairatiellä vanhan ammattioppilaitoksen tiloissa, missä on evakossa muitakin kouluja. Ounasjoen monitoimitalon on määrä valmistua vuoden 2018 kesällä.

Meltauksen koulun kolme uutta ekaluokkalaista kuljetetaan koulun muiden oppilaiden tapaan tammikuuhun 2018 asti Ounasjoen peruskoulun väistötiloihin Sinettään.

”3.–6. -yhdysluokka jatkaa opiskeluaan normaaliin tapaan Ounasjoen peruskoulun tiloissa. Koulumme ykkös- ja kakkosluokka yhdistetään Ounasjoen kakkosluokkalaisten kanssa. Opetus tapahtuu tässä ryhmässä samanaikaisopetuksena”, Meltauksen koulunjohtaja ja 3.–6. -yhdysluokan opettaja Markus Riipi kertoo.

Syksyn ajan osa oppilaista kulkee Sinettään jopa Lohinivasta asti, mikä tarkoittaa yli 70 kilometrin koulumatkaa yhteen suuntaan.

”Pääsemme nyt varmasti terveellisiin tiloihin opiskelemaan. Keväällä monitoimitalon valmistuessa saamme pysyvästi nykyaikaiset sekä terveelliset tilat”, Riipi sanoo.

Riipillä ja koulun toisella opettajalla Hanna Uusiauttilla ei tule vanhaa Meltauksen koulua ikävä. Iso kiinteistö on elinkaarensa päässä. Esimerkiksi liikuntasali on ollut pitkään käyttökiellossa.

”Meltauksen koulun kohtaloa on pyöritetty todella pitkään. Tieto uuden koulun rakentamisesta on ollut varmasti helpotus myös vanhemmille”, toteaa Riipi.

Kaupunkialueen kouluista Vaaranlammen koulu siirtyi jo vuoden alusta Kairatien vanhan ammattioppilaitoksen tiloihin sisäilmaongelmien takia. Tiloissa oli aiemmin evakossa Ounasrinteen koulu ennen siirtymistään Ounasrinteen uuteen monitoimitaloon.

Myös Ylikylän koulun 5.- ja 6.-luokkalaiset opiskelevat jatkossa Kairatiellä. Syynä tosin eivät ole pelkästään ongelmat koulun tiloissa tai sisäilmassa. Ylikylän oppilasmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina, jolloin koulu on jäänyt pieneksi.

”Koulu on rakennettu silloin, kun meillä oli joka vuosi kaksi luokallista uusia ekaluokkalaisia. Nyt meillä aloittaa neljä luokkaa ekaluokkalaisia, ja ensi vuonna todennäköisesti jo viisi”, Ylikylän koulun rehtori Petri Mäkelä sanoo.

Ella Jokinen

Kun ryhmien määrä kasvaa, tarkoittaa se rehtorin mukaan sitä, että myöhemmin myös osa neljäsluokkalaisista siirtyy Kairatielle.

”Sinnekään ei kuitenkaan määräänsä enempää mahdu oppilaita, sillä myös Vaaranlammen koulu kasvaa. Tällä järjestelyllä pärjäämme pari vuotta.”

Koulutuslautakunta on päättänyt uuden peruskoulun rakentamisesta Ylikylään. Kouluun tulisi luokat ensimmäisestä yhdeksänteen asti. Tälle vuodelle sille on varattu suunnitteluraha.

”Selvitämme, miten sen voisi sijoittaa nykyiselle tontille”, Mäkelä sanoo.

Rovaniemen koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö Leila Alaraudanjoen mukaan kaupungin koulutilanteessa ollaan menossa parempaan päin.

”Sisäilmaongelmia on korjattu monessa paikassa, mikä on iso asia kaikille. Lisäksi Ounasjoen varteen on nyt valmistumassa kaksi uutta koulua, ja Ounasrinteelle vasta valmistui moderni koulurakennus.”

Lapin yliopiston harjoittelukoulu laajenee tästä syksystä alkaen yhtenäiskouluksi. Nyt koulussa aloittavat myös 7.-luokkalaiset ja kahden vuoden kuluttua koulusta löytyy koko peruskoulun luokat ensimmäisestä yhdeksänteen.

Rovaniemellä aloittaa myös uusi yksityinen peruskoulu, kun Rovaniemen kristillinen koulu sai perusopetuksen järjestämisluvan.

Ella Jokinen

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös