pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Uusi myymälä työl­lis­tää ne­li­sen­kym­men­tä - Tornion Tok­man­nin uusittu myymälä il­mai­si­ne äm­pä­rei­neen hou­kut­ti

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kello ei ole vielä kahdeksaa, kun Tornion vanhan ”Tamppiksen” eli nykyisen Tokmannin oven ulkopuolella on jonoa. Uudistettu kauppa ja kenties ketjun tavaramerkiksi muodostuneet ilmaiset ämpärit kiinnostavat.

– Vähän jännitin tilannetta ja koronarajoituksia, että pitääkö asiakkaita alkaa päästää laskurin kanssa sisälle, paljastaa myymäläpäällikkö Virve Huhta.

Huhta on työskennellyt kaupan alalla yli kaksikymmentä vuotta.

– Olen työskennellyt aiemminkin esimiestehtävissä, mutta vaihdoin nyt ketjua. Olen aloittanut uuden ketjun palveluksessa hyvillä mielin, sillä onhan tämä aivan mahtavaa, kuinka paljon täällä on neliöitä, Huhta toteaa.

Neliöillä hän tarkoittaa Tornion Tokmannin 10 000 neliötä, kyseessä on ketjun isoin myymälä Suomessa.

Myymäläpäällikkö Virve Huhta.
Myymäläpäällikkö Virve Huhta.

On eri asia perustaa paikakunnalle uusi ketjumyymälä kuin ostaa perinteikäs paikkakunnan toimija ja alkaa muokata siitä ketjumyymälää.

– Olemme tutustuneet siihen, mitkä olivat Texin vahvuudet ja ottaneet niistä oppia. Tokmanni on kuitenkin iso ketju, joten prosessit ovat erilaiset, kertoo Tokmannin ketjunohjauspäällikkö Timo Koskelin.

Koskelinin mukaan Tornion myymälän henkilökunnan määrä on kasvanut jonkin verran, koska myymälä yhdistää vanhan Texin ja kauppakeskuksessa sijainneen Tokmannin työntekijät. Työvoimapula ei ole toistaiseksi koskettanut Tornion myymälää. Virve Huhta kertoo, että myymälä työllistää nelisenkymmentä henkilöä.

Torniossa Tokmanni on laajamittainen ruokakauppa. Virve Huhta ja Tokmannin elintarvikkeiden ostopäällikkö Maija Heimala kertovat, että alussa asiakkaiden toiveita pitää kuunnella herkällä korvalla.

– Vahvasti edelleen lohi ja marjakauppa ovat tärkeitä. Niitä ei olla poistettu. Uutena Torniossa on entisestä myymälästä laajentunut vihannesosasto, Heimala kertoo.

Elintarvikkeiden hankintaprosessi on erilainen kuin vanhassa Texissä oli: tuotteet tulevat nyt kauppaan keskitetysti ketjun hankintaorganisaation kautta.