pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Uusi maksu muun muassa kou­luil­le, ra­vin­to­loil­le ja gril­leil­le

150 euron suuruinen valvonnan perusmaksu peritään ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Elintarvikehuoneistoja ovat muun muassa ruokaravintolat.
Elintarvikehuoneistoja ovat muun muassa ruokaravintolat.
Kuva: Pekka Aho

Elintarvikelakia ja terveydensuojelulakia on muutettu ja sinne on lisätty valvonnan perusmaksu. Ympäristöterveysvalvonnan perusmaksua aletaan periä ensimmäisen kerran vuoden 2022 alusta ja se on suuruudeltaan 150 euroa.

Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien ympäristöterveyden kustannusvastaavuutta ja turvata laadukas valvonta.

Valvonnan muista suoritteista peritään maksut entiseen tapaan.

Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta toiminnastaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselle eli käytännössä lähes kaikkia terveystarkastajan valvomia kohteita. Meri-Lapin alueella perusmaksu koskee noin 1000 elintarvikehuoneistoa ja terveydensuojelun valvontakohdetta.

Elintarvikehuoneistoja ovat muun muassa ruokaravintolat, kaupat, koulujen ja päiväkotien keittiöt, kioskit, kahvilat ja grillit.

Terveydensuojelulain mukaisia kohteita ovat puolestaan muun muassa oppilaitokset, päiväkodit, majoitustilat, vesilaitokset, vanhainkodit ja osa liikuntapaikoista.

Valvonnan perusmaksun piirin ulkopuolelle jäävät tietyt toiminnot. Elintarvikealan toimipaikoista perusmaksusta on vapautettu muun muassa kyläkaupat, yleishyödyllinen toiminta ja alkutuotanto.

Terveydensuojelulain mukaisista toimipaikoista perusmaksun piiriin eivät kuulu esimerkiksi kauneushoitolat, pienet yleiset uimarannat, ryhmäperhepäiväkodit ja kansalaisopistot.

Mikäli samalla toiminnanharjoittajalla on samassa toimipaikassa useampia samaan lainsäädäntöön kuuluvia ilmoitusvelvollisia toimintoja, valvonnan perusmaksu maksetaan vain yhden kerran. Sen sijaan eri toimipaikoissa olevista toiminnoista maksu peritään toimipaikkakohtaisesti.

Jos samalla toiminnanharjoittajalla on sekä elintarvikelain että terveydensuojelulain mukaista toimintaa yhdessä toimipaikassa, peritään niistä omat maksut.

Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaiseen maksullisuuteen voi tutustua Ruokaviraston ja Valviran verkkosivuilla.