Vaellussuunnistus eli rogaining (tai pistesuunnistus) on Australiasta lähtöisin oleva suunnistuksen muoto, jossa joukkueet suunnittelevat ennen maastoon lähtöä ratansa itse.

- Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monta pistettä eri rasteilta sallitussa aikarajassa, joka on MM-kisassa 24 tuntia. Rasteilta saatava pistemäärä vaihtelee niiden vaikeudesta tai etäisyydestä riippuen, kertoo kilpailunjohtaja Jari Kaaja.

- MM-kisoissa maastossa on kaikkiaan 70 rastia, joilla käymällä kisaajat keräävät pisteitä. Joukkueiden on suunniteltava reittinsä tarkoin ennen maastoon lähtöä maksimoidakseen pistemääränsä. Suunnittelu onkin tärkeä osa kisasuoritusta, ja sille on varattu 24 tunnin kisassa kolme tuntia ennen starttia, jatkaa Kaaja.

- Kilpailijoiden on siis suunniteltava omalle kunnolleen sopiva, mahdollisimman paljon pisteitä tuottava rata tarkoin ennen maastoon lähtöä. Suunnitteluvaiheessa kisaajat pohtivat etenemisstrategiaansa kartan, rasteilta saatavien pisteiden, oman maastossa arvioidun etenemisvauhtinsa, säätilan ja käytettävissä olevan ajan suhteen.

- Ylimenevästä ajasta sakotetaan pistemenetyksillä, joten maalissa kannattaa olla aikarajan puitteissa. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

- Nopeimmat kilpailijat ehtivät hakea suuren osan rasteista, mutta kaikkia ei aikarajassa pitäisi ehtiä yhdenkään joukkueen. Matkaa huippujoukkueille saattaa vuorokaudessa kuitenkin kertyä jopa 160 km.

Rogaining on joukkuelaji ja joukkueiden koko on yleensä 2–5 henkeä, mutta MM-kisassa kuitenkin sääntöjen mukaan 2–3 henkeä. Joukkueiden on liikuttava yhdessä ja kaikkien jäsenten on käytävä oman reitin rastipisteillä.

- Saariselän MM-kisaan ilmoittautuneita on 847 henkeä 23 eri maasta. Kaukaisimmat kisaajat tulevat Uusi-Seelannista, Australiasta, Japanista ja Yhdysvalloista, kertoo kilpailunjohtaja Jari Kaaja.

- Suomesta osallistuu 150 joukkuetta, 351 henkeä, ja mukana mm. kovia suunnistusnimiä, kuten monivuotinen maajoukkuemies Petteri Muukkonen.

Osallistujien ikähaarukka on laaja eli 16–75 vuotta, mutta suurin osa on yli 40-vuotiaita.

Rogaining MM-kisat käydään ensimmäistä kertaa napapiirin pohjoispuolella. Ylläksellä kisattiin lajin Euroopan mestaruudesta vuonna 2009.

- Suomessa on järjestetty rogaining-kisoja vuodesta 2007 ja lajin suosio on selvässä kasvussa, kertoo Kaaja.

- Luontoliikuntalajien kuten suunnistuksen, polkujuoksun sekä seikkailu-urheilutapahtumien suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Rogaining osuu tähän samaan trendiin yhdistämällä seikkailullista maastossa liikkumista, luontokokemuksia ja vaativan haasteen kestävyyskunnolle. Myös rogaining-kisojen osanottajamäärät ovat olleet kasvussa, ja uskon että suosio tulee kasvamaan edelleen, arvioi Kaaja.

MM-kisa kestää 24 tuntia. Startti on lauantaina 23.8. klo 12, kartat jaetaan aamulla klo 9.00. Kilpailuaika päättyy sunnuntaina 24.8. klo 12.00. Kisat järjestetään Saariselällä ja kisakeskuksena toimii Suomen Ladun tunturihotelli Kiilopää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös