Jalkapallo

Näin teet täsmämatkan jalkapallon MM-kisoihin Pietariin – Ottelulipun ja fan id:n avulla Venäjälle pääsee ilman viisumia

Jalkapallon MM-kisat alkavat Venäjällä 14. kesäkuuta. Lähimmät ottelut pelataan Pietarissa. Suomalainen jalkapallofani voi pistäytyä kisahuumassa vaikkapa päiväseltään.

YURI KOCHETKOV / EPA
Näin teet täsmämatkan jalkapallon MM-kisoihin Pietariin – Ottelulipun ja fan id:n avulla Venäjälle pääsee ilman viisumia

Jalkapallon MM-kisojen maskotti on nimeltään Zabivaka. Siitä on tehty myös patsaita, ja pian maailma täyttyy kuvista, joissa jalkapallofanit poseeraavat sen kanssa.

Yrjö Kares

Täsmämatka Suomesta jalkapallon MM-kisaotteluun Pietariin kuulostaa kiintoisalta vaihtoehdolta. Jos matkan suunnittelee huolella, pelireissun pystyy tekemään vuorokaudessa.

Näin aikoo toimia Suomen palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen, joka lähtee jalkapallon ystävänä vapaa-ajanmatkalle Pietariin.

Stadionin porttien sisäpuolelle MM-kisaottelua katsomaan saapuva henkilö tarvitsee erityistodistuksen, niin sanotun fan id:n.

–Sen myöntää jalkapallon MM-kisojen organisaatio, ja sitä anotaan Fifan sivuilta. Tähän dokumenttiin vaaditaan henkilön valokuva. Erillistä viisumia Venäjälle ei vaadita, kun on lippu peliin ja fan id, Karjalainen täsmentää.

Näin voidaan taata, että lipun portilla esittävä lippu on oikealla ihmisellä. Järjestelmä voi Karjalaisen mukaan tuntua ehkä hieman työläältä ja vaativan vaivaa. Yksi fan id kelpaa kuitenkin henkilötodistukseksi jokaiseen MM-otteluun.

Karjalainen korostaa terveen järjen käyttöä, jolla voi ehkäistä tehokkaasti joutumista hankaluuksiin tai pahimmassa tapauksessa väkivallan kohteeksi.

Pietarin lohkon ottelut

Jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.–15.7. Kisakaupunkeja on 11. Loppuottelu pelataan Moskovassa 15.7.

Pietarissa nähdään yhteensä seitsemän ottelua.

Lohkovaiheen ottelut: Marokko–Iran 15.6. kello 18, Venäjä–Egypti 19.6. kello 21, Brasilia–Costa Rica 22.6. kello 15 ja Nigeria–Argentiina 26.6. kello 21.

Lisäksi Pietarissa pelataan yksi neljännesvälieräottelu (3.7. kello 17), toinen välieristä (10.7. kello 21) ja pronssiottelu (14.7. kello 17).

Pelit pelataan uudella Zenit Arenalla, josta käytetään myös nimiä St. Petersburg Stadium ja Krestovsky Stadium. Stadionille mahtuu 69 500 katsojaa.

Otteluihin kannattaa myös saapua hyvissä ajoin, jopa pari–kolme tuntia ennen pelin alkua.

–En suosita ottamaan otteluihin isoa reppua ja mitään ylimääräisiä tavaroita. Vesipulloa tai vaikka Etelä-Afrikan MM-kisoissa 2010 nähtyjä torvia ei välttämättä saa tuoda stadionille. Tuulitakki on usein tarpeellinen varuste koska sää ja lämpötila voi vaihdella, Karjalainen opastaa.

Stadionin ulkopuolella liikkuvalla on syytä olla jokin henkilötodistus. Fan id:n pitäisi kelvata tällaisesta. Kopiota passista on hyvä pitää mukana, jos on jättänyt passin hotelliin.

Juna ja metro käyttöön

–Liikkumiseen Pietarin miljoonakaupungissa olen yleensä käyttänyt metroa, joka on yleensä aika luotettava kulkuneuvo, Karjalainen kertoo.

–Pietarin ja Helsingin välillä liikennöi joka päivä monta allegrojunaa, ja Finnairillakin on sinne lukuisia lentoja Helsingistä, Karjalainen toteaa.

Karjalainen kertoo matkustavansa 3. heinäkuuta erikoisjunalla Pietariin katsomaan pudotuspelin.

–Silloin pitää vain ratkaista, uskooko varsinaisen peliajan riittävän. Silloin ehtisi esimerkiksi 20.30 Helsinkiin lähtevään iltajunaan.

Varman päälle voi pelata, jos etukäteen hankkii kaksi paluulippua, joista toisen seuraavana päivänä kello 0.39 lähtevään junaan.

Hotelliyö voi olla kallis

Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) virallisen lipunmyyntisivuston kautta hankittujen ottelulippujen yhteyteen on yleensä leivottu vähintään yksi hotelliyö, mikä nostaa joskus merkittävästi matkan hintaa.

Karjalainen luonnehtii MM-turnausta erityisen isoksi tapahtumaksi Venäjällä, johon ei voi verrata edes Sotshin talviolympiakisoja.

Viranomaiset tarkkoina

Karjalainen otaksuu, etteivät venäläiset jalkapallohuligaanit pääse mellastamaan kotimaassaan järjestettävissä kisoissa, koska tapahtuma on Venäjälle niin merkittävä näyteikkuna myös turvallisuusnäkökulmasta.

–Ranskan EM-turnauksessa venäläiset kisaturistit kävivät erityisesti englantilaisten kimppuun. Englannista ei maan oman lainsäädännön tiukkuuden vuoksi päässyt edes väkivaltaisiksi tiedettyjä jalkapallofaneja matkaan.

Apua matkatoimistosta

Apua fan id:n hakemiseen saa matkatoimistosta.

–Fan id:n hakeminen on ollut hankala vain pienelle joukolle asiakkaitamme. Heitä olemme tarvittaessa auttaneet, toimitusjohtaja Kimmo Kannas Björk & Boström -matkatoimistosta kertoo.

Ongelmia on tuottanut esimerkiksi dokumentin kuvan saaminen oikeankokoiseksi.

–Kuvan on voinut ottaa itsestään vaikka kännykällä. Valokuvaamossa otettu kuvakin on pitänyt lähettää sähköisesti eteenpäin fan id -kortin myöntävälle organisaatiolle, Kannas huomauttaa.

Kannas luonnehtii vilkkaaksi kiinnostusta Pietarissa pelattaviin MM-kisaotteluihin. Hänen toimistonsa on keskittänyt ottelupakettiensa myynnin Pietariin.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös