MM-jalkapallo

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: tästä jutusta löydät mehukkaimmat tarinat, historiatilastot ja Venäjän MM-turnauksen otteluohjelman

Jalkapallon MM-kisat 2018 järjestetään Venäjällä. Brasilia on MM-historian menestynein maa ja Pele ainoa kolmen mestaruuden pelaaja. Argentiinalainen Diego Maradona viimeisteli vuonna 1986 yhdessä ottelussa kaksi MM-kisojen kuuluisinta maalia. Venäjän turnauksessa pelit alkavat 14. kesäkuuta ja mestaruus ratkeaa 15. heinäkuuta.

DIEGO AZUBEL
Kaikki jalkapallon MM-kisoista: tästä jutusta löydät mehukkaimmat tarinat, historiatilastot ja Venäjän MM-turnauksen otteluohjelman

Mario Götze ratkaisi edellisten MM-kisojen mestaruuden Saksalle. Hän laukoi pallon Argentiinan maaliin jatkoajalla ja päätti samalla Brasilian kisat 2014.

Pekka Aalto

Jalkapallon 21. MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.–15.7. Kisakaupunkeja on 11, joista Moskovassa otteluita nähdään kahdella stadionilla. Otteluohjelma on tämän jutun lopussa.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan valintakomitea myönsi turnauksen Venäjälle 2.12.2010. Toisella äänestyskierroksella sen kovin kilpailija oli Portugalin ja Espanjan yhteishakemus, joka sai 7 ääntä. Venäjä voitti kisat saatuaan 13 ääntä eli yli puolet 22:sta.

Venäjällä ei ole aiemmin järjestetty MM-turnausta.

Ensimmäiset kisat pelattiin vuonna 1930 Uruguayssa. Sittemmin maailmanmestaruus on ratkottu neljän vuoden välein, pois lukien 1942 ja 1946 toisen maailmansodan takia.

20 turnauksesta kymmenen on nähty Euroopassa, viisi Etelä-Amerikassa, kolme Pohjois-Amerikassa ja kerran Aasiassa sekä Afrikassa.

Kisat on jaettu vain kerran, vuonna 2002 Etelä-Korean ja Japanin kesken.

Kahdesti MM-jalkapallon on järjestänyt Italia, Ranska, Brasilia, Meksiko ja Saksa.

Brasilialle joka neljäs mestaruus

Venäjällä mestaruutta puolustaa Saksa, joka kukisti vuoden 2014 MM-loppuottelussa Argentiinan jatkoajalla 1–0 Mario Götzen osumalla.

Saksa on ollut useimmin finaalissa. Kahdeksalla yrityksellä mestaruuksia on tullut neljä.

Brasilia on voittanut peräti viisi maailmanmestaruutta (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).

Italialla on Saksan tapaan neljä MM-kultaa.

Kahteen ovat pystyneet Argentiina ja Uruguay, yhteen Ranska, Englanti ja Espanja.

Mestaruuden kunniaksi voittajille jaettiin vuoteen 1970 saakka ranskalaisen jalkapallovaikuttajan Jules Rimetin nimeä kantanut pokaali.

Vuodesta 1974 eteenpäin mestarit ovat kohottaneet ilmaan italialaisen Silvio Gazzanigan suunnitteleman MM-pokaalin (Fifa World Cup Trophy). Pokaali on 36 senttiä korkea, painaa 6,175 kiloa ja on tehty 18 karaatin kullasta.

Mikään maa ei saa pokaalia alkuperäistä omakseen.

Pele omassa luokassaan

Pelaajista vain brasilialainen Pele (s. 23.10.1940) on voittanut kolme maailmanmestaruutta. Hyökkääjä valittiin ensimmäiseen MM-turnaukseensa vuonna 1958 Ruotsiin 17-vuotiaana. Hän viimeisteli kisoissa kuusi maalia, joista kaksi finaalissa Ruotsin verkkoon.

Neljä vuotta myöhemmin Brasilian kotikisoissa Pele osui kerran, kun maa juhli jälleen kultaa.

Englannissa 1966 Pele teki jälleen yhden MM-maalin, kun mestaruuden nappasi kotijoukkue.

Taituri sinetöi maineensa ylivertaisena jalkapalloilijana vuonna 1970 Meksikon kisoissa, kun Brasilia marssi loistavilla esityksillä voittoon. Pele lihotti maalitiliään neljällä osumalla ja sai näin kasaan 12 MM-kisamaalia. Se riittää kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

WALTER BIERI
Brasilia on voittanut viisi maailmanmestaruutta. Maan kovimmat maalitykit MM-kisoissa ovat 15 maalin Ronaldo (vas.) ja 12 maalin Pele.

Brasilia on voittanut viisi maailmanmestaruutta. Maan kovimmat maalitykit MM-kisoissa ovat 15 maalin Ronaldo (vas.) ja 12 maalin Pele.

Kaikkien aikojen paras maalintekijä MM-peleissä on saksalainen Miroslav Klose, joka latoi 16 osumaa neljässä turnauksessa (2002, 2006, 2010, 2014).

Kolme kuuluisaa maalia

MM-kisoissa on tehty 2379 maalia, joista kolme nousee ylitse muiden. Taianomaisista kolmesta osumasta kaksi tehtiin samassa ottelussa Meksikossa vuonna 1986. Kolmesta historian kuuluisimmasta maalista kahta ei olisi ikinä pitänyt hyväksyä.

Elettiin kesäkuun 22. päivää vuonna 1986. Meksikon MM-kisat kääntyivät kohti loppuhuipennusta. Englannin ja Argentiinan puolivälieräpeliä hehkutettiin päiväkausia etukäteen, mutta tuskin kukaan arvasi, millainen näytelmä ottelusta tulisi.

Maalittoman avausjakson jälkeen jättimäisellä Azteca-stadionilla alkoi tapahtua. Puolivälierän 51. minuutilla Jorge Valdano lähetti keskityksen Englannin puolustuksen taakse. Kaikkien hämmästykseksi Argentiinan 168-senttinen Diego Maradona päihitti Englannin 185-senttisen maalivahdin Peter Shiltonin ilmataistelussa ja pallo vieri maaliin.

Hidastukset osoittivat kiistattomasti, että palloon osui Maradonan vasen käsi – ei suinkaan miehen pää.

Erotuomari Ali Bin Nasser teki elämänsä virheen ja hyväksyi maalin. Myöhemmin antamassaan haastattelussa tunisialainen Nasser väitti kärsineensä piilevistä peräpukamista, joiden hoitamiseen käytetty lääkitys vaikutti hänen kaukonäköönsä.

Maradona julisti ottelun jälkeen, että pallon työnsi maaliin "Jumalan käsi" (espanjaksi Mano de Dios). Vasta elämäkerrassaan Yo Soy El Diego (julkaistu 2000, suomeksi Olen Diego) Maradona myönsi härskin tempun: - Nyt voin sanoa sen, mitä en voinut sanoa silloin. Se ei ollut Jumalan käsi, se oli Diegon käsi, Maradona selvitti.

DyN
Diego Maradona pääsi osoittamaan rakkautensa MM-pokaalille Meksikon kisoissa 1986. Ottelussa Englantia vastaan mies teki kaksi kuuluisaa maalia.

Diego Maradona pääsi osoittamaan rakkautensa MM-pokaalille Meksikon kisoissa 1986. Ottelussa Englantia vastaan mies teki kaksi kuuluisaa maalia.

Samassa ottelussa Maradona pujotteli puolen kentän takaa viiden puolustajan ohi pahantekoon. Tuo osuma on äänestetty lukuisia kertoja kaikkien aikojen maaliksi, viimeksi vuonna 2002.

Jopa Englannin manageri Bobby Robson kuvaili tappion tuskassa maalia ihmeeksi.

–Eihän maali voi olla ihme. Maailmassa ei ole muita ihmeitä kuin Raquel Welch, Maradona viittasi 1960-luvun povipommiin.

Argentiina eteni välieriin Maradonan kahdella oivalluksella 2–1. Gary Linekerin kavennus ei riittänyt mihinkään ja jälkipyykkiä pestään vieläkin.

Maalivahti Shilton julkaisi elämäkertansa neljä vuotta Maradonaa myöhemmin. Arvaatte varmaan, mikä kuva komeili kirjan takakannessa.

Jalkapallon MM-kisat numeroina

Maailmanmestaruudet

Brasilia 5

Saksa 4

Italia 4

Argentiina 2

Uruguay 2

Ranska 1

Englanti 1

Espanja 1

Eniten MM-turnauksia (maat)

Brasilia 21 (aina mukana)

Eniten MM-otteluita (maat)

Saksa 106

Eniten MM-voittoja

Brasilia 70

Maalintekijät kautta aikain

Miroslav Klose (Saksa) 16 (24 ottelua)

Ronaldo (Brasilia) 15 (21)

Gerd Müller (Länsi-Saksa) 14 (13)

Just Fontaine (Ranska 13 (6)

Pele (Brasilia) 12 (14)

Eniten mestaruuksia (pelaajat)

Pele (Brasilia) 3

Eniten otteluita (pelaajat)

Lothar Matthäus (Saksa) 25

Shilton on kääntänyt Jumalan käden edukseen. Maalivahtilegenda puhuu maksua vastaan erilaisissa tilaisuuksissa ja tv-ohjelmissa. Kun Aamulehti pyysi vuonna 2006 Shiltonilta kymmenen minuutin puhelinhaastattelua, vastaus oli tyly.

–Paljonko tarkalleen ottaen olette valmiita maksamaan, Shiltonin assistentti tiedusteli.

Jumalan käsi käy kaupaksi.

Yksi tuote on Maradonan ja Shiltonin nimikirjoituksella varustettu juliste, jonka saa omakseen 200 Englannin punnalla (292 eurolla). Kuva on täsmälleen sama, joka komeilee tämän jutun lähtöaukeamalla.

Suositun brittiyhtyeen New Orderin kappaleesta Touched by the Hand of God tuli hitti vuonna 1987.

Lista on loputon.

Maradonan tempun taustalla oli maiden eripura. Se huipentui sotaan Falklandin saarista vuonna 1982, jota argentiinalainen kirjailija Jorge Luis Borges kuvaili "kahden kaljun miehen taisteluksi kammasta".

Tora alkoi jo vuoden 1966 MM-kisoista, kun Argentiinan kapteeni Antonio Ubaldo Rattin ajettiin ulos ja maa putosi jatkosta. Kotijoukkue Englanti hyötyi ja marssi aina mestaruuteen saakka.

Turnauksen loppuottelussa tehtiin maali, joka sekin kuohuttaa yhä - etenkin saksalaisia. Englannin hyökkääjä Geoff Hurst kiskaisi jatkoajalla kanuunavedon poikkipuuhun, josta pallo kimposi maaliviivalle. Englantilaiset vaativat maalia, saksalaiset protestoivat rajusti. Ratkaisun teki lopulta linjatuomari Tofik Bakhramov pitkän jahkailun jälkeen.

Maali! 3–2 kotijoukkueelle! Kotiyleisö repesi liitoksistaan.

Totuus ei paljastu ikinä. Tutkijat ovat kelanneet vanhat videonauhat puhki, mutta asiaan ei ole saatu varmuutta edes nykytekniikan avulla. Bakhramov pysyi päätöksensä takana kuolemaansa saakka ja tuskin on muuttanut mieltään sen jälkeen.

Hurst kaatui laukaisuhetkellä, eikä nähnyt tilannetta. Englannin toinen hyökkääjä Roger Hunt nosti välittömästi kätensä ilmaan, eikä ottanut askeltakaan paluupalloon. Englanti voitti mestaruuden maalein 4–2.

Siis kaksi kuuluisaa maalia, jotka eivät olleet maaleja. Aika hyvin, kaksi kolmesta. Jalkapalloilun draamaa parhaimmillaan.

Jalkapallon MM-kisojen isännät, finaalit ja maalikuninkaat

1930

Isäntä: Uruguay

Maita mukana: 13

Otteluita: 18

Finaali: Uruguay–Argentiina 4–2

Pronssi: Yhdysvallat

Maalikuningas: Guillermo Stabile (Argentiina) 8

Maalikeskiarvo: 3,89

Yleisökeskiarvo: 32 808

1934

Isäntä: Italia

Maita mukana: 16

Otteluita: 17

Finaali: Italia–Tshekkoslovakia 2–1 ja.

Pronssi: Saksa

Maalikuningas: Oldrich Nejedly (Tshekkoslovakia) 5

Maalikeskiarvo: 4,12

Yleisökeskiarvo: 23 235

1938

Isäntä: Ranska

Maita mukana: 15

Otteluita: 18

Finaali: Italia–Unkari 4–2

Pronssi: Brasilia

Maalikuningas: Leonidas (Brasilia) 7

Maalikeskiarvo: 4,67

Yleisökeskiarvo: 26 833

1950

Isäntä: Brasilia

Maita mukana: 13

Otteluita: 22

Finaali: Uruguay–Brasilia 2–1 (yleisöä 199 854)

Pronssi: Ruotsi

Maalikuningas: Ademir (Brasilia) 9

Maalikeskiarvo: 4,00

Yleisökeskiarvo: 47 432

1954

Isäntä: Sveitsi

Maita mukana: 16

Otteluita: 26

Finaali: Länsi-Saksa–Unkari 3–2

Pronssi: Itävalta

Maalikuningas: Sandor Kocsis (Unkari) 11

Maalikeskiarvo: 5,38

Yleisökeskiarvo: 34 212

1958

Isäntä: Ruotsi

Maita mukana: 16

Otteluita: 35

Finaali: Brasilia–Ruotsi 5–2

Pronssi: Ranska

Maalikuningas: Just Fontaine (Ranska) 13 (kisaennätys)

Maalikeskiarvo: 3,60

Yleisökeskiarvo: 24 800

1962

Isäntä: Chile

Maita mukana: 16

Otteluita: 32

Finaali: Brasilia–Tshekkoslovakia 3–1

Pronssi: Chile

Maalikuningas: Garrincha ja Vava (Brasilia), Leonel Sanchez (Chile), Florian Albert (Unkari), Valentin Ivanov (Neuvostoliitto), Drazan Jerkovic (Jugoslavia) 4

Maalikeskiarvo: 2,78

Yleisökeskiarvo: 28 096)

1966

Isäntä: Englanti

Maita mukana: 16

Otteluita: 32

Finaali: Englanti–Länsi-Saksa 4–2 ja.

Pronssi: Portugali

Maalikuningas: Eusebio (Portugali) 9

Maalikeskiarvo: 2,78

Yleisökeskiarvo: 51 094

1970

Isäntä: Meksiko

Maita mukana: 16

Otteluita: 32

Finaali: Brasilia–Italia 4–1

Pronssi: Länsi-Saksa

Maalikuningas: Gerd Müller (Länsi-Saksa) 10

Maalikeskiarvo: 2,97

Yleisökeskiarvo: 52 124

1974

Isäntä: Länsi-Saksa

Maita mukana: 16

Otteluita: 38

Finaali: Länsi-Saksa–Hollanti 2–1

Pronssi: Puola

Maalikuningas: Grzegorz Lato (Puola) 7

Maalikeskiarvo: 2,55

Yleisökeskiarvo: 46 685

1978

Isäntä: Argentiina

Maita mukana: 16

Otteluita: 38

Finaali: Argentiina–Hollanti 3–1 ja.

Pronssi: Brasilia

Maalikuningas: Mario Kempes (Argentiina) 6

Maalikeskiarvo: 2,68

Yleisökeskiarvo: 40 688

1982

Isäntä: Espanja

Maita mukana: 24

Otteluita: 52

Finaali: Italia–Länsi-Saksa 3–1

Pronssi: Puola

Maalikuningas: Paolo Rossi (Italia) 6

Maalikeskiarvo: 2,81

Yleisökeskiarvo: 40 572

1986

Isäntä: Meksiko

Maita mukana: 24

Otteluita: 52

Finaali: Argentiina–Länsi-Saksa 3–2 ja.

Pronssi: Ranska

Maalikuningas: Gary Lineker (Englanti) 6

Maalikeskiarvo: 2,54

Yleisökeskiarvo: 46 020

1990

Isäntä: Italia

Maita mukana: 24

Otteluita: 52

Finaali: Länsi-Saksa–Argentiina 1–0

Pronssi: Italia

Maalikuningas: Salvatore Schillaci (Italia) 6

Maalikeskiarvo: 2,21

Yleisökeskiarvo: 48 391

1994

Isäntä: Yhdysvallat

Maita mukana: 24

Otteluita: 52

Finaali: Brasilia–Italia 3–2 rp. (0–0)

Pronssi: Ruotsi

Maalikuningas: Oleg Salenko (Venäjä), Hristo Stoichkov (Bulgaria) 6

Maalikeskiarvo: 2,71

Yleisökeskiarvo: 68 991

1998

Isäntä: Ranska

Maita mukana: 32

Otteluita: 64

Finaali: Ranska–Brasilia 3–0

Pronssi: Kroatia

Maalikuningas: Davor Suker (Kroatia) 6

Maalikeskiarvo: 2,67

Yleisökeskiarvo: 43 517

2002

Isännät: Etelä-Korea ja Japani

Maita mukana: 32

Otteluita: 64

Finaali: Brasilia–Saksa 2–0

Pronssi: Turkki

Maalikuningas: Ronaldo (Brasilia) 8

Maalikeskiarvo: 2,52

Yleisökeskiarvo: 42 269

2006

Isäntä: Saksa

Maita mukana: 32

Otteluita: 64

Finaali: Italia–Ranska 5–3 rp. (1–1)

Pronssi: Saksa

Maalikuningas: Miroslav Klose (Saksa) 5

Maalikeskiarvo: 2,23

Yleisökeskiarvo: 52 491

2010

Isäntä: Etelä-Afrikka

Maita mukana: 32

Otteluita: 64

Finaali: Espanja–Hollanti 1–0 ja.

Pronssi: Saksa

Maalikuningas: Thomas Müller (Saksa), David Villa (Espanja), Diego Forlan (Uruguay), Wesley Sneijder (Hollanti) 5

Maalikeskiarvo: 2,27

Yleisökeskiarvo: 49 670

2014

Isäntä: Brasilia

Maita mukana: 32

Otteluita: 64

Finaali: Saksa–Argentiina 1–0 ja.

Pronssi: Hollanti

Maalikuningas: James Rodriguez (Kolumbia) 6

Maalikeskiarvo: 2,67

Yleisökeskiarvo: 53 592

YURI KOCHETKOV
Venäjän MM-kisojen loppuottelu pelataan Luzhniki-stadionilla Moskovassa 15. heinäkuuta. Areenalle mahtuu 81000 katsojaa.

Venäjän MM-kisojen loppuottelu pelataan Luzhniki-stadionilla Moskovassa 15. heinäkuuta. Areenalle mahtuu 81000 katsojaa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Ex-RoPS

    Ei ole pohjoismailla ollut MM-kisoissa mitään jakoa, lukuunottamatta tietenkin Ruotsia. Kolme mitalia tuolla tasolla on huippusuoritus pienelle maalle, hatunnosto siitä. Varsinkin tuo vuoden 1994 pronssi oli aivan huikea temppu, muistan hyvin kuinka sinikeltaiset taistelivat maalivahti Ravellin johdolla melkein loppuotteluun. Suomesta taas ei kannata mainita mitään kun jalkapallosta tulee puhe. Maailman ohuin kirjahan on ”Suomalaisten jalkapalloilijoiden maineteot arvokisoissa.” Siinä on vain kannet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös