Anna Signeul katsasti Rovaniemen jalkapallo-olot: ”Miten RoPS voi pelata Veikkausliigassa?"

Pekka Aho
Anna Signeul katsasti Rovaniemen jalkapallo-olot: ”Miten RoPS voi pelata Veikkausliigassa?"

"Helmareiden" päävalmentaja, ruotsalainen Anna Signeul katsasti Rovaniemen jalkapallo-oloja keskiviikkona mm. Ounashallissa.

Markku Saukko

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen ruotsalainen päävalmentaja Anna Signeul vietti keskiviikkona kiireisen päivän Rovaniemellä.

–Mahtava paikka. On todella kiinnostavaa olla täällä. Valitettavasti päivän ohjelma on niin kiireinen, että napapiirille ja joulupukin luo en nyt ehtinyt. Se vierailu pitää jättää seuraavaan kertaan, Signeul nauraa.

–Täällä on aivan loistavat olosuhteet. Rovaniemi ja Ounasvaara muodostavat todellisen urheilukeskuksen. Tämä voisi verrata Faluniin kotona Ruotsissa, Signeul kehuu.

–Täällä vallitse todellinen huippu-urheilun henki. Eri lajien osaajat voivat verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Eri lajien toiminnat ovat lähellä toisiaan.

Signeul tutustui päivän aikana Urheiluopisto-Santasportin ja Lapin Urheiluakatemian toimintaan. Illalla Signeul vieraili vielä Keskuskentällä ja tapasi Rovaniemen Palloseuran urheilujohtaja Jari Ilolan.

–Tämä on ensimmäinen kerta, kun käyn näin pohjoisessa Suomessa, maajoukkuetta heinäkuusta alkaen käskyttänyt kokenut 56-vuotias valmentaja kertoo.

Entinen huippupelaaja on valmentajana voittanut U19 Euroopan mestaruuden Ruotsin päävalmentajana ja toiminut peräsi 12 vuotta Skotlannin naisten päävalmentajana. Hän johdatti Skotlannin EM-lopputurnaukseen 2017.

Vierailun isäntänä toimi Lapin Urheiluakatemian jalkapallovalmentaja ja RoPSin naisten päävalmentaja Olavi Tammimies.

–Meille on todella iso asia, että Anna vierailee Rovaniemellä. Kävimme seuraamassa 02-03 syntyneiden tyttöjen aluejoukkueen treenejä Ounashallissa. Annan vierailu oli melkoinen buusti tytöille, Tammimies nauraa.

–Aion lisätä yhteistyötä Ykkösen joukkueiden ja valmentajien kanssa. Yksilötasolla ero liigan ja Ykkösen välillä on pieni, Signeul kertoo.

Vaikka päävalmentaja kehuu Ounasvaaran puitteita, oli jalkapallohalli Ounashalli hänelle järkytys.

–Kamalan pieni halli. Miten RoPSin miehet voivat pelata Veikkausliigassa, kun täällä ei ole täysimittaista hallia?, ruotsalaisvalmentaja ihmettelee.

–Tällaisen urheilukaupungin pitäisi tarjota kunnolliset talviharjoitteluolosuhteet jalkapallolle junioreista aikuisiin huippuihin asti.

Vielä suurempi järkytys ruotsalaisvalmentajalle oli kuulla, että itse asiassa koko Lapissa ei ole yhtään täysimittaista jalkapallohallia, kun Kemin Junkohallikin jää nykykuosissaan minimimitoista.

–Halliasiat ovat Ruotsissa paljon paremmalla tolalla.

RoPSin naisjalkapallo on ottanut viime aikoina kovia harppauksia eteenpäin. RoPS on vakiinnuttanut paikkansa Ykkösessä ja pyrkii lähivuosina liigaan.

Yksilötasolla Leila Haapea siirtyi HJK:n ja Belgiassa opiskelijavaihdossa oleva Tinja Jokelainen pelaa lainalla Belgian pääsarjan KAA Gentissä. Vilma Koivisto on tehnyt läpimurron nuorisomaajoukkueisiin.

–Näin juuri Vilman aluejoukkueen harjoituksissa. Hän näyttää erittäin lupaavalta tytöltä, Signeul kehuu.

Koivisto suuntaa ensi kaudeksi Ruotsiin. Päävalmentaja pohtii nuoren naisjalkapalloilijan uravalintoja laajemminkin.

–Pyrkiäkö naisten liigaan Suomessa, vai lähteäkö Ruotsiin tai Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin? Se on hyvä kysymys, johon ei ole yhtä vastausta. Paras ratkaisu riippuu aina tapauksesta, missä ympäristössä juuri kyseinen pelaaja kehittyy parhaiten?

Pekka Aho
Tyttöjen aluejoukkue lämmittelee maajoukkuejuniori Vilma Koiviston kanssa. Joukkue esittäytyi naisten päävalmentajalle.

Tyttöjen aluejoukkue lämmittelee maajoukkuejuniori Vilma Koiviston kanssa. Joukkue esittäytyi naisten päävalmentajalle.

Naisten maajoukkueen runkopelaaja, vuoden naisjalkapalloilijaksi ja Lapin parhaaksi urheilijaksi valittu kemiläinen Natalia Kuikka opiskelee ja pelaa Florida State Universityssä.

–USA:n yliopistoissa on korkeatasoista valmennusta ja kova taso. Toki taso vaihtelee yliopistojen välillä. Maajoukkueen kannalta USA on hieman hankala. ”Natu” on kovilla aikaeron takia tullessaan maaotteluihin Eurooppaan.

Naisten maajoukkueen ohjelmassa on seuraavaksi helmi-maaliskuun vaihteessa pelattava Cyprus Cup Kyproksella. MM-karsinnat jatkuvat 6. huhtikuuta kotiottelulla Espanjaa vastaan.


Kommentit (4)

  • Seniori

    Kuplahallilla saisi tilanteeseen korjausta. Kenttiähän jo on.

  • Olosuhteiden puolesta

    Kaikkea ei tosiaan tarvitse tehdä huippu-urheilun ehdoilla, mutta nykyiset olosuhteet ovat Rovaniemellä niin häpeällisen surkeat, että ne vaikuttavat jalkapallossa harrastetasolta sinne ”huipulle” asti. Postimerkin kokoinen Ounashalli on äärimmäisen tiukilla kovassa käyttöasteessa eikä vuoroja löydy riittävästi kaikille halukkaille. Vaikutuksia on toki myös yli lajirajojen, ei siis pelkästään jalkapalloa koskien. Asialle pitäisi kovasti tehdä jotain. Jalkapallo on kuitenkin kaupungin harrastetuin laji ja suurin lasten ja nuorten liikuttaja ja nykyiset talviolosuhteet ovat siihen nähden ala-arvoiset.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös