Zimbabwelaiset juhlivat kaduilla Mugaben eroa

Mugaben syrjäyttämä varapresidentti todennäköisesti nousemassa valtaan

KIM LUDBROOK
Zimbabwelaiset juhlivat kaduilla Mugaben eroa
STTHarare

Zimbabwen pääkaupungin Hararen kadut täyttyivät tiistaina riemuitsevista ihmisistä, kun maata vuosikymmeniä rautaisella otteella hallinnut presidentti Robert Mugabe oli ilmoittanut eroavansa. Eroilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun maan parlamentti oli aloittanut keskustelun presidentin viraltapanosta.

Mugabe ilmoitti erostaan kirjeellä, jossa hän sanoi eron astuvan voimaan välittömästi.

–  Eropäätökseni on vapaaehtoinen. Se kumpuaa huolestani Zimbabwen kansan hyvinvoinnista ja halustani varmistaa sujuva, rauhallinen ja väkivallaton vallan siirto, joka tukee kansallista turvallisuutta, rauhaa ja vakautta, väistyvä presidentti kirjoitti.

Mugabe ei nimennyt kirjeessään itselleen seuraajaa. Uutistoimistot AP ja Bloomberg kertoivat maata hallitsevan puolueen sanoneen, että presidentiksi nousee Mugaben syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa. Bloombergin mukaan järjestely on väliaikainen ja Zimbabwessa järjestetään presidentinvaalit ensi vuonna.

Mugabe oli hallinnut maata presidenttinä lähes 30 vuotta ja sitä ennen pääministerinä seitsemän vuotta.

Zimbabwen armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Kriisi sai alkunsa, kun Mugabe syrjäytti Mnangagwan.

Zimbabwessa ei ole puhjennut mellakoita kriisin vuoksi, mutta asiantuntijat olivat varoittaneet väkivallan vaaran kasvavan, jos tilanne pitkittyy. Oli arveltu, että parlamentin prosessi presidentin viralta panemiseksi olisi kestänyt viikkoja.

"Haaveilen uudesta Zimbabwesta"

Hararen kaduilla zimbabwelaiset hurrasivat, tanssivat, lauloivat ja soittivat autojen äänitorvia.

– Olen niin onnellinen, että Mugabe on poissa. 37 vuoden diktatuuri ei ole mikään vitsi, sanoi 18-vuotias Tinashe Chakanetsa.

– Haaveilen uudesta Zimbabwesta, jota johtaa kansa eikä yksi ihminen.

Hän kertoi toivovansa, että maan talous kohenee ja hän itse saa sen ansiosta töitä.

– Olemme vain niin onnellisia siitä, että asiat ovat viimein muuttumassa, riemuitsi 32-vuotias kampaaja Togo Ndhlalambi.

– Joka aamu herätessämme odotimme tätä päivää. Tässä maassa on ollut kovat ajat.

Britannian May: Tuemme jälleenrakentamista

Britannian pääministeri Theresa May sanoi Mugaben eron antavan Zimbabwelle mahdollisuuden raivata itselleen uusi polku.

Hän lupaa Britannian tekevän kaiken voitavansa tukeakseen zimbabwelaisten kaipuuta vapaisiin vaaleihin ja maan talouden jälleenrakentamiseen vapailla vaaleilla valitun valtionhallinnon johdolla. May toteaa lausunnossaan myös, että Zimbabwe on nyt vapaa sorrosta, joka oli Mugaben valtakaudelle luonteenomaista.

Zimbabwe oli Britannian alusmaa vuoteen 1980 saakka. Mugabe oli hallinnut maata sen itsenäistymisestä lähtien ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös