STTCaracas

Venezuelassa opposition mukaan lähes 7,2 miljoonaa ihmistä on äänestyksessä vastustanut presidentti Nicolas Maduron suunnitelmia perustuslain muuttamisesta.

Sunnuntaina pidetty äänestys ei ole virallinen, joten sen tulos on lähinnä symbolinen.

Hallitus on kuvaillut äänestystä laittomaksi, eikä kansallinen vaalilautakunta ole suostunut virallistamaan sitä. Hallituksen mukaan opposition äänestyksellä on tarkoitus horjuttaa maata.

Oppositio ylisti vaalin tulosta iskuksi Maduroa vastaan ja menestykseksi, vaikka äänestyksen aikana ei vältytty väkivallalta.

–Me emme halua olla toinen Kuuba. Emme halua olla maa ilman vapautta, korosti parlamentin oppositiojohtaja Julio Borges.

Oppositio katsoo, että Maduro pyrkii perustuslain muutokseen päästäkseen diktaattorin asemaan.

Venezuelan keskusyliopiston rehtori Cecilia Garcia Arocha ilmoitti, että sunnuntain äänestyksen lopulliset tulokset julkistetaan tänään maanantaina.

–Venezuela lähetti selkeän viestin maan johtohenkilölle ja koko maailmalle, hän luonnehti.

Venezuelan välit Meksikoon kiristyivät viikonloppuna. Meksikon hallitus vaati demokratian palauttamista Venezuelaan, joka vastasi julistamalla Meksikon entisen presidentin Vicente Foxin ei-toivotuksi henkilöksi. Venezuelassa vieraillut Fox lähti maasta sunnuntaina.

Yksi kuoli ja kolme haavoittui asemiesten avatessa tulen

Yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui Venezuelan perustuslakia koskeneen äänestyksen aikana tapahtuneessa ammuskelussa. Kuolonuhri on 61-vuotias nainen. Haavoittuneista ei toistaiseksi ollut tarkempaa tietoa.

Syyttäjän mukaan moottoripyörillä liikkeellä olleet asemiehet avasivat tulen äänestämään jonottaneita ihmisiä kohti. Televisiokuvasta näkyy, kuinka laukauksien äänet aiheuttivat paniikkia ihmisjoukossa. Ihmiset alkoivat muun muassa juosta ja huutaa etsien suojaa laukauksilta.

Ammuskelu tapahtui Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa Catian kaupunginosassa. Syyttäjän mukaan tapahtuneesta on avattu tutkinta.

Oppositio on syyttänyt ammuskelusta puolisotilaallisia joukkoja, jotka ovat linkitetty Maduron hallitukseen.

Venezuelassa lähes neljä kuukautta kestäneissä protesteissa on kuollut jo lähes 100 ihmistä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös