Venäjän suunnittelemat vastapakotteet voisivat iskeä Suomen palveluvientiin

Uusi vastapakotelaki antaisi Venäjän hallituksen käyttöön laajan työkalupakin myös EU:ta vastaan

Tapio PellinenHelsinki

Venäjän Yhdysvalloille asettamia vastapakotteita käsittelevä lakiesitys antaisi Venäjän hallitukselle mahdollisuuden kiristää muun muassa ruoan, alkoholin, tupakan, teknologiatuotteiden ja ohjelmistojen tuontia. Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa. Esitys on niin laaja-alainen, että Venäjä tuskin ottaisi käyttöön kaikkia sen sallimia keinoja.

Lakiesityksessä mainitaan kohdemaista nimeltä vain Yhdysvallat. Esityksen sanamuodot ovat kuitenkin niin laveat, että sitä voitaisiin soveltaa muihinkin maihin, jotka ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin juristi Petri Kekki.

EU on yksi todennäköinen vastapakotteiden kohde, koska se on mukana jo aiemmassa pakoterintamassa.

– Suurin ongelma tässä on sen luoma epävarmuus. Esitys on niin väljä, että tulkitsija voi päättää, käyttääkö sitä esimerkiksi pelotteena tai neuvotteluaseena, kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekola.

Palveluvienti tulilinjalla

Kokonaan uusista pakoteuhan alle tulevista aloista Suomen kannalta huomionarvoinen on palveluvienti. Palveluiden osuus Suomen koko Venäjän-viennistä oli viime vuonna yli neljäsosa, eli 1,2 miljardia euroa.

Suomeen pakotteiden uhka vaikuttaa tällä hetkellä sekä välillisesti että välittömästi, kertoo  Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio. Ruplan arvo laski Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena, ja se vahingoittaa Suomen Venäjän-vientiä kautta linjan. Välillinen vaikutus on sillä, että Suomen Venäjän-vienti nojaa pitkälti investointivetoiseen talouskasvuun.

– Vastakkainasettelu ja nokittelu lisäävät epävarmuutta, joka hidastaa investointeja, Vuorio sanoo.

Duuman lakiesityksestä on kertonut Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös