Uutta tietoa Jällivaaran lumivyörystä: Nainen oli hengenvaarassa lumen alla, ryhmän hyvä varustus ja nopea toiminta pelastivat

MAPS4NEWS
Uutta tietoa Jällivaaran lumivyörystä: Nainen oli hengenvaarassa lumen alla, ryhmän hyvä varustus ja nopea toiminta pelastivat
Vesa-Pekka Hiltunen

Jällivaaran sunnuntaisena lumivyöryssä oli osallisena viisi henkilöä. Laskijoiden hyvä varautuminen onnettomuuteen saattoi pelastaa ihmishengen, kertoo NSD.

Ryhmä oli laskenut Dundretin laskettelukeskuksesta ja mennyt rinnealueiden ulkopuolelle. Sitten iski lumivyöry ja ryhmään kuulunut nainen katosi lumimassaan.

–Me olimme turvassa ja pystyimme seuraamaan, minne nainen menee. Näimme, minne nainen hautautui, yksi ryhmän jäsenistä kertoo NSD:lle.

Laskijoiden varustukseen kuuluivat lumivyörylähetin eli piippari, lapiot ja pitkä tikku eli sondi. Nainen saatiin nopeasti pelastettua.

–Hän oli kokonaan lumessa pää ylöspäin. Lunta oli hänen päällään 40 senttiä.

Lehdessä haastateltu asiantuntija kertoo, että 40 senttiä pakkautunutta lunta voi tappaa ihmisen jo 15–30 minuutissa.

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteen mukaan lumivyöryt ovat jo mahdollisia Suomessakin. Läntisessä Lapissa Kilpisjärvellä, Ounas-Pallaksella, Ylläs-Levillä ihmisten aiheuttamat lumivyöryt ovat mahdollisia. Sen sijaan luonnolliset lumivyöryt ovat epätodennäköisiä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös