Odottavan äidin mielialalääkkeiden käyttö saattaa lähes tuplata mahdollisuuden saada autistinen lapsi, kertoo maanantaina julkaistu tutkimus. Tutkimusta varten käytiin läpi yli 145 000 raskautta Kanadassa.

Tutkimuksen mukaan masennuksen hoidossa yleisimmin käytetyt lääkkeet, selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät eli SSRI-lääkkeet, ovat erityisen haitallisia raskauden toisella ja viimeisellä kolmanneksella. Tällainen lääke on muun muassa fluoksetiini, joka tunnetaan Yhdysvalloissa Prozac-kauppanimellä.

Tutkijat muistuttivat kuitenkin, että vaikka tutkimus oli laaja, tarvitaan vielä lisää tutkimuksia syy- ja seuraussuhteen selvittämiseksi. Lisäksi riski autistisen lapsen saamiseen on edelleen verrattain pieni, jos sitä verrataan riskiin, jossa masentunut äiti ryhtyy itsetuhoisiin tekoihin tai ajautuu ilman lääkkeitä syvään masennukseen.

Tutkimuksesta kertoi Journal of the American Medical Association (JAMA).


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös